Haberler

2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargılanma dilini değiştiren bir düzenlemeye izin vermeyeceklerini belirterek, Meclis'e sunulan tasarının Türkçe bilmekle beraber, başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceğinin ifade eden kişilere o dilde...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargılanma dilini değiştiren bir düzenlemeye izin vermeyeceklerini belirterek, Meclis'e sunulan tasarının Türkçe bilmekle beraber, başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceğinin ifade eden kişilere o dilde savunma yapma imkanı tanıdığını söyledi.

Ergin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde, muhalefet milletvekilleri tarafından yöneltilen eleştiri ve soruları yanıtladı.

"Bolu Cezaevi'nde açlık grevi yapanlara vitamin, tuz ve şeker gibi desteklerin verilmediği" iddialarına ilişkin Ergin, konuyu haber aldıklarında incelediklerini söyledi.

Uygulamanın yanlış olduğunun cezaevi yönetimine söylendiğini ve uygulamanın değiştirildiğini anlatan Ergin, şu anda ülke genelindeki cezaevlerinde herhangi bir sorun olmadığını ifade etti.

Bu konudaki şikayetleri titizlikle incelediklerinin altını çizen Ergin,

"Olur da durumdan vazife çıkaran yöneticiler, müdürler, infaz koruma memurları olur; onun takibini yapmak bizim görevimiz. Yeter ki haberimiz olsun. Böyle bir bilgiye ulaşan olursa bizimle paylaşsın" diye konuştu.

Belediyelerle ilgili soruşturmalarda ayrımcılık yapıldığı eleştirileri üzerine de Ergin, soruşturmaların yüzde 40.3'ünün AK Parti, yüzde 29'unun CHP, yüzde 15'inin MHP ve yüzde 6.4'ünün BDP'li belediyeler hakkında olduğunu belirtti.

Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ayağa kalkarak, "Hangi AKP'li belediye başkanı sabahın 5'inde kelepçelenip götürüldü-" dedi.

Bakan Ergin, yanlış uygulama varsa bununla mücadele edeceklerini söyledi.

-Hasta hükümlü ve tutukluların infazının durdurulması-

Cezaevlerinde hasta, hükümlü ve tutukluların yaşadığı dramlara ilişkin tespitler yapıldığını anımsatan Ergin, yerinde inceleme yapan ve rapor hazırlayan muhalefet milletvekillerine teşekkür etti.

Cezaevlerinde bulunan hasta, hükümlü ve tutuklularla ilgili olarak, dün gece itibariyle Meclis Başkanlığı'na tasarı gönderdiklerini anlatan Ergin, bu kişilerin cezalarının infazına ara verilmesine ilişkin kriterlerde değişikliğe gittiklerini belirtti. Sadullah Ergin, "Başkasının yardımına muhtaçsa bu kişinin cezasının infazına ara verilerek, hastanede ya da evinde tedavisi yapılacak. Sağlık durumu düzelirse infazına devam edilecek" dedi.

R tipi cezaevlerinde bu tür hastalar için hastane standardında bölüm oluşturduklarını anlatan Ergin, hizmet alımıyla doktor ve hasta bakıcı istihdam ettiklerini kaydetti.

-Ana dilde savunma-

TBMM'ye sunulan tasarıda, ana dilde savunma hakkıyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik öngörüldüğünü de belirten Ergin, "Yargılanma dilini değiştiren bir düzenlemeye müsaade etmeyiz. Böyle bir talebimiz de yok. Yargılama dili Türkçe'dir. Türkçe bilmeyenlerle ilgili zaten tercüman düzenlemesi var. Ama Türkçe bilmekle beraber, başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceği ifadesi varsa kişinin, o dilde savunma yapmasına ilişkindir" diye konuştu.

Ergin, başka dilde savunmanın bütün diller için geçerli olduğunu, Fransa'da doğup büyüyen Türk anne babanın bir çocuğunun da Fransızca'yı daha iyi biliyorsa o dilde savunma yapabileceği örneğini verdi.

(Sürecek)

Muhabir: Ali Hakan Der - Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Ak Parti Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title