Haberler

2013 Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilikten dolayı cezaevinde olanlar için, ortak akil çözümler üretilebileceğini belirterek, "Ama elinde silah soygun yapıp adam öldürenleri ne olur Türkiye'nin önüne gazeteci olarak getirmeyin" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilikten dolayı cezaevinde olanlar için, ortak akil çözümler üretilebileceğini belirterek, "Ama elinde silah soygun yapıp adam öldürenleri ne olur Türkiye'nin önüne gazeteci olarak getirmeyin" dedi.

Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuştu.

Yeni adalet saraylarının önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirten Ergin, demokratik hukuk devleti olmanın gereğinin "hak arama" olduğunu söyledi.

Ergin, vatandaşların haklarını arama yollarına sahip olması gerektiğine işaret ederek, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının bunun ilk örneği olduğunu belirtti. Ergin, kamu denetçiliği kurumunun oluşturulmasının da hak arama yöntemi olduğunu ifade ederek, "Kaydettiğimiz gelişmelere rağmen, bu sorunun azalarak devam ettiğini belirtmek zorundayım" dedi.

Vatandaşların dava açmadan önce uyuşmazlıklarının çözümü için arabulucuya gitmelerinin de hak arama yöntemi olduğunu kaydeden Ergin, ceza infaz sisteminde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Ergin, konuşmalarında yapıcı ve yol gösterici tespitlerde bulunan milletvekillerine teşekkür ederek, "Yargının da sorunları vardır ve bunların çözümünde ortak adımların atılması gerekir" dedi.

Görülmekte olan bazı davalarla ilgili değerlendirmeler yapıldığını belirten Ergin, "Bu değerlendirmeleri yapabilmek için, o dosyaların, iddianamenin ve delillerin tamamına vakıf olmak ve ondan sonra değerlendirme yapmak gerekir. Bu değerlendirmenin bu kürsüden yapılması Anayasa'ya göre çok uygun düşmemektedir. Yargı sisteminin sorunsuz olduğunu iddia etmiyoruz. Türk yargısının belli sorunları vardır ve bu sorunların aşılması için belli bir plan dahilinde çalışmalar yapılmaktadır" dedi.

Ergin, Pozantı cezaevi failleri ile ilgili hiçbir soruşturma yapılmadığının iddia edildiğini ifade ederek, o konuyla ilgili olarak cezaevinde çalışan görevliler ve olaya karıştığı belirtilen kişiler hakkında davalar açıldığını söyledi.

Bir milletvekilinin, HSYK üyelerinin bir kez seçilmesi ve ikinci kez seçilmemesi yönünde öneride bulunduğunu dile getiren Ergin, "Bu düşünülebilecek bir husustur, süreleri bir yıl, iki yıl artırılır ve üyeler tekrar seçilemeyecek hale getirilir. Bu da HSYK üyelerinin daha rahat çalışmasına zemin hazırlayabilir" diye konuştu.

-Tutuklu gazeteciler-

Bakan Ergin, milletvekillerinin, tutuklu gazeteciler konusunu da gündeme getirdiğini söyledi.

Bu konunun geçen yılki bütçede de dile getirildiğini ve tartışıldığını belirten Ergin, şunları kaydetti:

"Türk demokrasisinin ve hukuk sisteminin, AİHM ve AİHM sözleşmesi karşısında atılması gereken adımlar olduğunu, bu adımların atılabilmesi için ciddi çalışmalar yaptığımızı ifade ettik. 2011'de Avrupa Konseyi ile Ankara'da bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda Türkiye aleyhine verilen ihlal kararları ve bunların nedenlerini ortadan kaldırmayla ilgili çalışma yapıldı. Bu çalışma sonunda ortaya çıkan ürün 4. yargı paketidir. Paket Bakanlar Kurulu gündemindedir. İnşallah o paketi Meclis'e gönderdiğimiz gün, basın ve ifade özgürlüğü konusunda dile getirilen eleştirilen önemli bir kısmını karşılamış olabileceğimizi düşünüyorum."

Ergin, tutuklu gazeteci ve öğrenciler konusunda çok farklı rakamlar söylendiğini kaydetti.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) geçen yıl Türkiye'de 8 tutuklu gazeteci olduğunu tespit ettiğini ifade eden Ergin, şöyle konuştu:

"Bunun üzerine meslek örgütlerinden CPJ'ye karşı tepki geldi. CPJ, 2012'de 76 kişilik bir rapor yayınladı. 76 kişilik rapordan 70 tanesi, 2011'de de olmasına rağmen 2011'de bunlar gazeteci olarak görülmedi. CPJ, 2011 yılı raporu için, 'gazetecilik mesleği ile cezaevinde bulunmaları arasında bağ kurabildiğimiz 8 kişi var' demişti. Bunu polemik yapmak amacıyla söylemiyorum. Sorunlarımız olduğunu söylüyorum ama bu soruları olduğundan büyük göstermek için, ülkemizi içeride ve dışarıda olmayan bir şeyle itham etmek için aşırı gayretkeşlik hepimize zarar verir.

76 kişilik raporu Ekim ayında açıklayan CPJ, dün itibariyle 76 kişilik raporu revize etti ve 49'a indirdi. Ekim'den bu yana ne değişti de 49'a indirildi- Adalet Bakanlığı'nın açıklamaları ilgili platformlarda paylaşılmıştır, bunun üzerine 76 kişilik liste dün itibariyle 49'a indirilmiştir. Bu 49 kişilik liste de indirilecektir. 49 kişilik liste içerisinde, banka soyan, adam öldüren, polisi öldüren, bekçiyi öldüren, adam kaçıran, gasp yapan... Yargılananlardan 7'sinin davası bitmiştir, mahkumiyetleri kesinleşmiştir. Bunların gazetecilik ile ilgisi yok. Polisi şehit eden katilin tabi olduğu örgüt mensuplarının işlediği fiillerdir bunların bir kısmı. Bunlara gazeteci sayısını artırmak adına lütfen sahip çıkmayalım. Gazetecilik faaliyetinden dolayı cezaevinde olan varsa, onların sorunlarını çözmek için burada beraberce çalışalım. Gazetecilikten dolayı cezaevinde olanlar için, ortak akil çözümler üretebiliriz ama elinde silah, soygun yapıp adam öldürenleri ne olur bu kürsüye, Türkiye'nin önüne gazeteci olarak getirmeyin."

-Tutuklu öğrenciler-

Bakan Ergin, tutuklu öğrencilerle ilgili çok sayıda haber yapıldığını söyledi.

Bir milletvekilinin, "cezaevlerinde 500 üniversite öğrencisinin olduğunu söylemesi" üzerine o milletvekilinden isimleri istediklerini belirten Ergin,

"Bize 227 kişilik liste geldi. Liste üzerinde çalışma yaptık. 40 tanesi hiç cezaevine girmemiş, 52'si tahliye olmuş, 25'i ilkokul mezunu, sadece 110 kişi üniversite öğrencisi" dedi.

Sadullah Ergin, "Gazeteci, avukat, öğrenci, mühendis, dişçi... Kim olursa olsun, eğer hırsızlık yapıyorsa, adam öldürüyorsa, gasp yapıyorsa, bununla ilgili çalışmalar elbette yapılacaktır" diye konuştu.

"Var olan sorunları abartarak, Türkiye'yi yurt içinde ve yurt dışında farklı gösterme çabaları doğru değil" diyen Ergin, 3. yargı paketi sonrasında, birçok tutuklunun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını anlattı. Ergin, içinde gazeteci, yazar ve çizerlerin de olduğu 500'e yakın kişinin bu paketten yararlanarak serbest bırakıldığını söyledi.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Ogün Duru - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Türkiye Politika Güncel Haberler

title