Haberler

2009 Bütçe Çalışmaları Başladı

Kamu Kuruluşları, 2009 Bütçelerini Hazırlamak İçin Kolları Sıvadı. Bütçe Hazırlıklarında Yüzde 7,5'lik Enflasyon ile Yüzde 5'lik Büyüme Baz Alınacak.

Kamu kuruluşları, 2009 bütçelerini hazırlamak için kolları sıvadı. Bütçe hazırlıklarında yüzde 7,5'lik enflasyon ile yüzde 5'lik büyüme baz alınacak.

Maliye Bakanlığı kamudan, genel bütçede 243, özel bütçede ise 15,5 milyar YTL'lik ödenek sınırı içinde kalınmasını istedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, bütçe çağrısında, 2009-2011 yıllarını kapsayan çok yıllı bütçeleme döneminde de mali disiplinden taviz verilmeyeceğini belirtti.

Bu dönemde de faiz dışı fazlanın en önemli önceliklerden biri olacağını vurgulayan Unakıtan, maliye politikası uygulamalarında makroekonomik istikrarın ve dengenin güçlendirilmesine odaklanılacağını ve ekonomik programın kararlı bir şekilde uygulanmasına devam edileceğini kaydetti.

Unakıtan, bu dönemde eğitim, sağlık, sosyal nitelikli ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik harcamalara daha fazla önem verileceğini belirterek, toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesi, beşeri sermayenin niteliklerinin geliştirilmesi ve gelir dağılımının düzeltilmesi yönündeki politikaların sürdürüleceğini bildirdi.

Bu dönemde Genel Sağlık Sigortasının uygulamaya gireceğini de anımsatan Unakıtan, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılarak kalitesinin artırılmasının öncelikli hedefleri oluşturduğunu vurguladı.

Orta ve uzun vadede ekonominin verimliliğini ve üretken yapısını destekleyen altyapı yatırımlarına ağırlık verileceğine işaret eden Maliye Bakanı, GAP'ta yer alan projeler için gerekli kaynağın, diğer bölgesel kalkınma projelerine de gerekli desteğin sağlanacağını bildirdi.

Bu 3 yıllık dönemde tarımsal desteklemelere alan ve ürün temelinde farklılaştırma esasına dayalı olarak devam edileceğini belirten Unakıtan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaların da teknolojik altyapının güçlendirileceğini vurguladı.

Unakıtan, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının özendirilmesi, istihdam ve ihracatın teşvik edilmesi, yüksek katma değerli ürün üretme kapasitesinin geliştirilerek, ekonominin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulmasının vergi politikasının temel öncelikleri arasında yer alacağına işaret etti.

Unakıtan, kamu idarelerinden tekliflerini hazırlarken ''orta vadeli program ve orta vadeli mali plana'' uygun olarak hizmet önceliklerini iyi belirlemelerini ve kaynak dağılımını sağlıklı bir şekilde yapmalarını da istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title