Haberler

2007 Yılının İlk Çeyreğinde Altın Talebi 17.4 Milyar Dolara Ulaştı

World Gold Council'den (Dünya Altın Konseyi) Yapılan Açıklamaya Göre; 2007 Yılının İlk Çeyreğinde Altın Talebi, 4 Yıl Önceki Talebin İki Katının Üzerine Çıkarak 17.4 Milyar Dolara Ulaştı. Açıklamada 2007 Yılının İlk Çeyreğindeki Altın Talebinin 2006 Yılının İlk Çeyreğinden Tonaj Anlamında Yüzde 4, Dolar Anlamında İse Yüzde 22 Daha Fazla Olduğu Belirtildi.

World Gold Council'den (Dünya Altın Konseyi) yapılan açıklamaya göre; 2007 yılının ilk çeyreğinde altın talebi, 4 yıl önceki talebin iki katının üzerine çıkarak 17.4 milyar dolara ulaştı. Açıklamada 2007 yılının ilk çeyreğindeki altın talebinin 2006 yılının ilk çeyreğinden tonaj anlamında yüzde 4, dolar anlamında ise yüzde 22 daha fazla olduğu belirtildi.

Dünyanın en büyük altın piyasası olan Hindistan'da ise yılın ilk çeyreğinde talep, 2006 yılının ilk çeyreğine oranla yüzde 50 arttı. Hindistan'ın güçlü ekonomik büyümesi ve evlilik sezonundaki gerçekleşen büyük alımlar, talepteki artışta büyük rol oynadı. Ayrıca talepteki bu gelişme, 650 doların üzerindeki altın fiyatlarıyla Hindistan'daki tüketicilerin lükse olan eğilimini de güçlü bir şekilde ortaya çıkardı. Yılın ilk çeyreğinde Hindistan'daki altın talebi 211 tona ulaştı. Bu oran, altının bugünkü

fiyatının yarısından daha az olduğu 2001 yılının son çeyreğindeki rekor altın talebinden sadece 6 ton daha düşük.

2007 yılının Çin takvimine göre "Altın Domuz Yılı" olması nedeniyle ilk çeyrekte Çin'in altın talebinde de büyük artış yaşandı. Çin'de Şubat ayının ortasında kutlanan yeni yıl döneminde altın takı ve hatıra altın alımlarının artması ile Çin'in altın talebi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 31'lik bir artış gösterdi.

Dünya geneline bakıldığında ise kilit pazarlardaki güçlü ekonomik gelişmeler, daha dengeli altın fiyatları ve düzenli promosyon çalışmaları ile; 2007 yılının ilk çeyreğinde altın takı talebi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre tonaj anlamında yüzde 17 ve dolar anlamında ise yüzde 38 artışla gerçekleşti.

2007 yılının ilk çeyreğini değerlendiren Dünya Altın Konseyi CEO'su James Burton, "Yılın ilk çeyreği çok cesaret verici oldu. Fiyat kararsızlığının çok fazla yaşandığı 2006 yılından sonra, 2007'ye daha dengeli bir başlangıç yapılması, beklentilerimiz doğrultusunda altın takı alımlarını destekledi" dedi.

İlk çeyrek için Türkiye'yi değerlendiren Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman ise, "Yılın ilk çeyreği Türkiye'de beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Altın fiyatlarının yeni seviyesine adapte olması ve daha az hareketli fiyatlar dolayısıyla artan güven ortamı ile daha kararlı bir taleple karşılaşıldı. Bunun sonucunda, geçen yılın ilk çeyreğine oranla, iç piyasada altın takı satışlarında tonaj olarak yerli müşteriye satışlarda yüzde 13, turistlere satışlarda yüzde 10, dış piyasada ise

bavul ticaretinde yüzde 13, direkt takı ihracatında yüzde 10'luk bir artış gözlemlendi. Dolar cinsinden bakıldığında ise aynı dönemde piyasalarda yüzde 30'ları aşan artışlar gözlemlendi" dedi.

(LK-ERÖ-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title