Haberler

2007 İhracatı 105.9 Milyar Dolar (3-son)

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2008 Yılı İhracat Hedefini 125 Milyar Dolar Olarak Belirlediklerini İfade Ederek, "Biz Bu Gemiyi Dalgalı Denizde, Dalgalı Kura Rağmen Yüzdürüyoruz. İhracatçılara Sualtı ve Dalgıçlık Eğitimi Vererek, Türkiye'yi Bu Hedefe Ulaştıracağız" Dedi.

-Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2008 yılı ihracat hedefini 125 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade ederek, "Biz bu gemiyi dalgalı denizde, dalgalı kura rağmen yüzdürüyoruz. İhracatçılara sualtı ve dalgıçlık eğitimi vererek, Türkiye'yi bu hedefe ulaştıracağız" dedi.

-TİM Başkanı Oğuz Satıcı da "2008'i de biz kurtaracağız. Yılın moralini de biz artıracağız. Herkes konuşacak, herkes bizim getirdiklerimiz üzerinden politika yapacak. Biz çok çalışacağız, iş bilmez ekonomistlerimiz ahkam kesecekler. Türkiye ihracatını bizden daha iyi bilecekler, biz daha az bileceğiz ama daha çok doğru yapacağız" diye konuştu.

İSTANBUL(ANKA)–İhracatçılar, 2007 yılında 100 milyar doları geçen ihracatın ardından, 2008 yılı hedefini 125 milyar dolar olarak belirledi.

TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısı ile 2007 yılının ve 2007 Aralık ayının ihracat rakamları açıklandı.

-TÜZMEN: "2008'DE TİCARET SİYASETİN ÖNÜNE GEÇECEK"-

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantıda yaptığı konuşmada, 2007'nin siyasetin ticaretten daha ağırlıklı konuşulduğu bir yıl olduğunu, ticaretin siyasetin gerisinde kaldığını söyledi. Bu yıl ise ticaretin siyasetin önüne geçeceği bir yıl olacağını vurgulayan Tüzmen, "Sene başındaki hedefimiz 6 milyar doların üzerine çıktı. Rekorlar kırıldı. Bunlar görülmedi. 2008'de biraz rahatsız edici olacağız. Burası Türkiye'nin moral veren bir yeri. Burası Dış Ticaret Kompleksi" dedi.

-"BU GEMİYİ DALGALI KURA RAĞMEN YÜZDÜRÜYORUZ"-

2008 yılı ihracat hedefini 125 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade eden Tüzmen, "Biz bu gemiyi dalgalı denizde, dalgalı kura rağmen yüzdürüyoruz. İhracatçılara sualtı ve dalgıçlık eğitimi vererek, Türkiye'yi bu hedefe ulaştıracağız. Dalgalı kur politikası Türkiye ekonomisinde fırtınalar estirmektedir ancak iyi kaptan böyle koşullarda belli olur" diye konuştu.

Bu yıl rekabetçiliği artıracaklarını, rekabeti yüksek fiyat ve yüksek kalitede zorlayacaklarını belirten Tüzmen, 100 milyar dolar başarısının geride kaldığını, 200 milyar dolara ve 2023 hedefi olan 500 milyar dolara doğru sağlam adımlarla ilerlediklerini söyledi.

-"ÇİN'E KOTA KALKTI, ARTIK EKMEK ASLANIN MİDESİNDE"-

Tüzmen, bundan sonra ekmeği aslanın ağzından değil midesinden alacaklarını ifade ederek, dün itibariyle Türkiye ve AB ülkelerinin Çin'e karşı tüm kotalarını kaldırdığını hatırlattı. Tüzmen, ABD'deki pazar payı açısından bakıldığında Çin'in payının giderek artmasına karşın, Türkiye'nin pazar payı kaybetmediğini ve AB pazarındaki gücünü ortaya koyduğunu kaydetti.

-"EXIMBANK YASASINI DEĞİŞTİRECEĞİZ"-

İhracatçıların kolay olmayan bir ortamda önemli başarı gösterdiğini vurgulayarak ihracatçılara teşekkür eden Tüzmen, bu yıl daha çok yasalar üzerine çalışacaklarını, Eximbank yasasını değiştireceklerini, daha rekabetçi faiz politikası için Eximbank'ı çalıştıracaklarını söyledi. Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın teşkilat yasasını da değiştirecekleri dile getirerek, "TİM Yasası'nı çıkaracağız" dedi.

Tüzmen, Türkiye'de fiyat istikrarı için herkesin elinden geleni yaptığını belirterek, fiyat istikrarında en çok bedeli ödeyen ve karlılıklarından fedakarlık edenlerin ise ihracatçılar olduğunu savundu. Dış ticaret gemisinin yoluna devam edeceğini vurgulayan Tüzmen, 2007'de ihracatın ithalatı karşılama oranının 62.9'a çıktığını, dış ticaret açığının ise 2007'de göreceli azaldığını dile getirdi.

-"KÜRESEL BİR KRİZE KARŞI HAZIRLIKLIYIZ"-

Geçen yıl dış ticaret açığını 60 milyar dolar olacak diye tahmin ettiklerini aktaran Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaret fazlası vererek başka ülkeleri fonlamayı ise ancak 2020'lerde konuşmaya başlayacağını söyledi. Tüzmen, 2007'de daha hareketli bir yıl geçirmeyi beklediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini, Türkiye'nin olası bir küresel krize karşı hazırlıklı olduğunu kaydetti.

-SATICI: "2008'İ DE BİZ KURTARACAĞIZ"

TİM Başkanı Oğuz Satıcı da yaptığı konuşmada, ihracatın 26 milyar dolarlardan 106 milyar dolara çıkarak yaklaşık 4 misli arttığına dikkat çekerek, "Üstelik sizin de çok iyi bildiğiniz üzere, bu artış avantajlı kur koşullarında veya avantajlı girdi maliyetleri koşullarından kaynaklanmıyor. Bu artış tümü ile kararsızlığa rağmen üretime ihracata inanan şirketlerimizin başarısından kaynaklanıyor" diye konuştu.

-"MERKEZ BANKASI ENFLASLONLA MÜCADELEDE BAŞARISIZ"-

Bu başarıya kimsenin sahip çıkmaya kalkmaması gerektiğini vurgulayan Satıcı, son 7 yıldır Merkez Bankası'nın görevinin ısrarla fiyat istikrarı olarak tanımladığını, zaman zaman da bu yönde Merkez Bankası'na haksızlık ettikleri konusunda söylemler olduğunu hatırlattı. Satıcı, "Biz hedeflerimizi tutturmak konusunda ne kadar başarılı isek, uğruna bedeller ödediğimiz enflasyonla mücadele hedeflerini tutturmak konusunda Merkez Bankası o denli başarısız kalmaktadır. Biz kimseye haksızlık etmiyoruz" dedi.

-"BİRAZ İNSAF, BİRAZ DENGEÂ…"

Satıcı, şunları söyledi:

"Görünen o ki reel faizin bu yüksekliğine rağmen, akıldışı hale gelmiş kur gerçeğine rağmen, girdi maliyetlerimiz üzerinde bırakın indirimi ciddi bir artış olmasına rağmen, ihracatımızın tümünün neredeyse bir büyük bankamızın açıkladığı yıllık kar kadar kar açıklayamıyor olmasına rağmen, hedefliyor ve zannediyoruz ki, 2008'i de biz kurtaracağız. Yılın moralini de biz artıracağız. Yılın moralini de biz artıracağız. 2008'i de biz kurtaracağız. Yılın moralini de biz artıracağız. Herkes konuşacak, herkes bizim getirdiklerimiz üzerinden politika yapacak. Biz çok çalışacağız, iş bilmez ekonomistlerimiz ahkam kesecekler. Türkiye ihracatını bizden daha iyi bilecekler, biz daha az bileceğiz ama daha çok doğru yapacağız. Kar etsek de etmesek de, bu vatanın enflasyonla mücadele programının da, bir türlü güçlü ekonomiye geçemeyen güçlü ekonomiye geçiş programının faiz politikasının yükünü de biz taşıyacağız. Hükümetimizden beklentimiz artık ekonominin aynı ekosistem içinde yaşayan tüm aparatlarına daha dengeli, daha ayarlı bir yaklaşım içinde oluşmasıdır. Artık biraz insaf, biraz denge diyoruz."

İhracat verilerinin açıklandığı basın toplantısının ardından düzenlenen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı, Devlet Bakanı Tüzmen ve TİM Başkanı Satıcı'nın da katılımı ile basına kapalı olarak başladı. (ANKA)

(EYL/NB/ZG)

(SON)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title