Haberler

200 Yıllık Çeşme Tarihe Direniyor

Ordu'nun Ünye İlçesinde Bulunan Güzelkale Çeşmesi, Geçen İki Asra Rağmen Yıllara Meydan Okumaya Devam Ediyor.

Ordu'nun Ünye ilçesinde bulunan Güzelkale Çeşmesi, geçen iki asra rağmen yıllara meydan okumaya devam ediyor.

İki bin yıllık geçmişi olan Ünye Kalesi'nin eteklerinde, ismini bulunduğu köyden alan Güzelkale Çeşmesi, geçen uzun yıllara rağmen eski ihtişamını koruyor. Ünye'de günümüz evlerinde de kullanılan, kesme sarı taştan yapılan çeşmenin üzerinde Osmanlıca kitabe de bulunuyor. En son onarımı 1821 yılında yapılan tarihi çeşmenin en önemli özelliği suyunun yazın soğuk, kış aylarında ise ılık olması oluyor.

Tarihi çeşmenin geçmişini araştırdıklarını belirten Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, geçen 200 yıla rağmen çeşmenin varlığını sürdürmesinin kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. Ünye'de yine bu çeşme gibi Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi değerin bulunduğunu belirten Günay, "Ünye ve çevresinde çok sayıda eski kale, çeşme, han, hamam, konak, su değirmeni, köprü, cami, şadırvan, mezarlık, kilise ve yola rastlamak mümkündür. Ünye Kalesi'nin restorasyonundan sonra bu değerler çok daha belirgin ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

(HA-SA) 21.05.2008 16:40 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title