Haberler

200 Yıldır Durmadan Çalışıyor

Ordu’nun Saraycık Mahallesi’nde 200 yıllık su değirmeni hâlâ mısır ve buğday öğütmeye devam ediyor.

Ordu'nun Saraycık Mahallesi'nde 200 yıllık su değirmeni hala mısır ve buğday öğütmeye devam ediyor.

Sayıları oldukça azaldığı için artık bir kültür varlığı haline gelen, küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sera etkisiyle kuruyan su kaynaklarının taş dibeklerini artık çalışmaz hale getirdiği su değirmenleri her şeye rağmen ayakta kalmanın mücadelesini veriyor.

Ordu merkez ilçeye bağlı Saraycık Mahallesi'nde ayakta kalan son su değirmeninin taş gövdesi 200 yıldır durmadı. 1800'lü yılların başında yörede yerleşik Rumlar tarafından yaptırılan, 1923 yılında yaşanan mübadele sonrası Eroğlu ailesine geçen değirmen, çevre köy ve ilçelerden gelenlerin akınına uğruyor.

Su akıyor, çark dönüyor

Küresel ısınma sonucu su kaynaklarının kuruduğu günümüzde hala su kaynağı ile çarkı dönen değirmeni merak eden Ordu Valisi Seddar Yavuz, Saraycık Mahallesi'ne giderek değirmeni inceledi. Değirmeni yaklaşık 40 yıldır işleten Sıtkı Eroğlu'dan (75) bilgi alan Vali Yavuz, ailenin nesiller boyu değirmencilik yaparak geleneksel bir kültürü yaşatmalarını takdir etti.

Değirmeni işleten Sıtkı Eroğlu, babasından devraldığı işini sürdürdüğünü ancak kendisinden sonra kime bırakacağını bilmediğini söyledi. Dedelerinden değirmenin bugünkü tarih itibariyle 200 yıl önce çalıştırmaya başladığına ilişkin bilgi aldığını belirten Sıtkı Eroğlu, "Biz ailece bu değirmeni nesilden nesle 90 yıldır işletiyoruz. Babam dedemden, ben babamdan devraldım. Bizden önce yörede yerleşik Rumlar tarafından işletilmiş. Mübadele sonrası biz devraldık" dedi.

"Su değirmeninden çıkan un daha yumuşak ve lezzetli olur"

25-30 yıl öncesine kadar çevre köy, belde ve ilçelerden öğütülmesi için mısır, buğday getirildiğini anlatan Eroğlu, "25-30 yıl öncesine kadar arpa, buğday ve soya bile öğütülüyordu. Son dönemlerde sadece mısır öğütülüyor. Ancak mısır ekiminin azalmasıyla değirmene zahire çok az gelmeye başladı. Yıllar önce değirmende sıra kapmak için insanlar birbiriyle yarışıyordu" bilgisini aktardı.

Değirmenin halen su kaynağı ile çalıştığını belirten Eroğlu, "Su kaynağının debisini koruduk ve çarkı döndürüyoruz. Elektrikle çalışan değirmenlerde öğütülen un sert olur, lezzet vermez. Bu tür su değirmeninde öğütülen un ise daha yumuşak ve lezzetli olur. Bir kaç fırıncı müşterim var, onlar mısır ve buğdayları ham madde halinde alıp öğütülmesi için buraya getiriyor. Bu nedenle hala daha su değirmeninde öğütülen un tercih ediliyor" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Saraycık Ordu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title