Haberler

2. Ordu Komutanı Orgeneral Iğsız Şanlıurfa'da

2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Türkiye-suriye Sınırındaki Mayınlı Arazilerin Temizleme Çalışmalarını Yerinde Görmek İçin Şanlıurfa'nın Açakale İlçesine Geldi.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizleme çalışmalarını yerinde görmek için Şanlıurfa'nın Açakale ilçesine geldi.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve toprakların tarıma kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar büyük titizlikle sürüyor. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi ile Suriye sınırındaki mayın temizleme çalışmalarını yerinde inceleyen ekip, gazetecileri tehlikeli bölgeye almadı. Nisan ayının ilk haftasında başlayan mayınlı arazilerin temizleme faaliyetleri esnasında halkın güvenliği açısından bir takım güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Mayın temizleme çalışması sırasında Ceylanpınar Caddesi, Türk

Mahsulleri Ofisi ve Öncül köyü, tren yolu civarında bulunan vatandaşların dışarıya çıkmalarına izin verilmiyor. Mayın temizleme esnasında Türk Mahsulleri Ofisi çalışanları mesai yapmazken, ayrıca sınır bölgesinden geçen tren seferlerinin yapıldığı saatler içinde çalışmalara ara verildi.

Akçakale ilçesinde mayınların yerlerinin belirleme çalışmaları ve imha çalışmaları devam ederken, bugün ani bir ziyarette bulunan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Vali Yusuf Yavaşcan, İlçe Kaymakamı Muhammed Aktaş ve beraberindeki heyet çalışmaları yerinde izledikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Orgeneral Iğsız açıklamasında, "Yöre insanlarımız için çok önemli olduğuna inandığımız bu hudut faaliyetlerini daha garantili bir şekilde gerçekleşmesi yönünde çalışmalar başlamış durumda.

Arkadaşlarımız büyük bir titizlikle işlerini yürütüyor. Ben de yerinde görmek ve emin olmak istedim. Arkadaşlarımız büyük bir maharetle bu işi yürütüyorlar. Burada en kısa zaman demiyorum, en emniyetli zaman diyoruz. Arkadaşlarımız bunu olabilecek en kısa zaman içerisinde ve en emniyetli şekilde sona erdirecektir. Ben de bunu yerinde görmek için geldim. Akçakale'nin benim için özel bir önemi var. Ben buraya bir kaç ay önce geldiğimde, vatandaşlar benim aracımın yolunu kestiler ve mırra ikram ettiler. Ben

bunu hiç unutmuyorum. Buraya gelmişken maalesef bir acıyı paylaşmak için de burada bulundum" dedi.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşvcan, Akçakale İlçe Kaymakamı Muhammet Aktaş ve beraberindeki heyet, Akçakale ilçesinde kanser hastası olan ve hayatını kaybeden Buşra Coşkun'un babası Hamet Coşkun'a taziye ziyaretinde bulunarak, başsağlığı diledi.

Suriye sınır boyu, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'i çevreleyen 210 milyon metrekarelik mayınlı arazinin tarıma açılması için temizle-kullan modeliyle ilgili ihale çalışmaları geçtiğimiz aylarda yapılmış ve mayın temizleme çalışmalarına Nisan ayı başlarında başlanmıştı. Uluslararası sözleşmeler nedeniyle Türkiye'nin önüne 7 yıldır konulan mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma açılmasına ilişkin talep o aşamadan sonra somutluk kazanmaya başlamıştı. Mayınların ağılıkta bulunduğu

Suriye sınır boyu ve Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis'i çevreleyen 210 milyon metrekarelik mayınlı arazinin temizlenmesine karar verilmişti. Temizlik maliyetinin 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında olacağı öğrenildi.

Söz konusu arazilerin temizlenerek tarıma açılması amaçlı 2006 yılında yetki Maliye Bakanlığı'na bırakılırken, Mardin ve Şırnak için açılan ihaleler sonuçsuz kalmıştı. Bunun üzerine ihale şartnamesinde değişiklik yapan Maliye Bakanlığı güvenlik kriterleri arasına NATO ve Genelkurmay Başkanlığı onayını da getirmişti.

Halen Şanlıurfa'ya bağlı olarak 30 bin dekar arazi mayınlı bulunurken, Mardin'de 43 bin 700 dekar, Şırnak'ta 11 bin 150 dekar mayınlı arazi olduğu, bunların genel toplamının 85 bin dekar olduğu öğrenildi.

(FÖ-ST-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title