Haberler

2. Süleymaniye Forumu Sona Erdi

Güncelleme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye kentinde düzenlenen 2. Süleymaniye Forumu sona erdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde düzenlenen "2'inci Süleymaniye Forumu" sona erdi. Forumda farklı ülkelerden gelen çok sayıda siyasetçi, diplomat, gazeteci ve akademisyen Ortadoğu'nun geleceğini tartıştı.

Süleymaniye Amerikan Üniversitesi'nce düzenlenen forumun moderatörü Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ortadoğu'nun geleceğinde Kürtlerin de aktör ve söz sahibi olduğunu herkese göstermek için bu forumu düzenledik" dedi.

Önemli isimleri, Süleymaniye'de bir araya getirdiklerini anlatan Salih, forumda, Ortadoğu'da barış ve istikrara duyulan ihtiyaca vurgu yapıldığını kaydetti. "Irak'a kıyaslandığında Kürdistan'ın güvenli bir bölge olduğuna" işaret eden Salih, "Kürtler, Ortadoğu siyasetinde etkisini göstermeye başladı. Artık biz de bölgemize yeni projeler sunabiliyoruz" diye konuştu.

Türkiye eski Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik de forumdaki konuşmasında, Türkiye'nin mevcut bölge politikasının uzun süre devam eden çalışmalar sonucu oluşturulduğunu ve kolay kolay değişmeyeceğini belirtti.

Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu vurgulayan Özçelik, "Kurumlarımızın da demokratik yöntemleri var. Türkiye'nin bölge politikası, ancak vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda değişebilir" dedi.

Özçelik, Türkiye'nin 2007 yılından beri Erbil ve Bağdat ile var olan ilişkilerini sürekli geliştirdiğini, kurumların da bu politikaya göre yapılandırıldığını ifade etti. Özçelik, bir soru üzerine "IKBY ile olan ilişkilerin daha da gelişeceğini düşünüyorum" yorumu yaptı.

Forumun ilk gününe Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Irak Yüksek Eğitim Bakanı Ali Edip katılmıştı. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Güncel

Murat Özçelik Süleymaniye Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title