Haberler

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. Yıl Dönümü

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Bu şehitler burada kaldığı sürece, bizi bölüp parçalamak isteyenlerin aşamayacağı bir engel olacaktır."

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Bu şehitler burada kaldığı sürece, bizi bölüp parçalamak isteyenlerin aşamayacağı bir engel olacaktır. Geleceğimizin garantisi Çanakkale, Çanakkale ruhudur" dedi.

Vali Tuna, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek programın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, etkinliklerin 12 Mart tarihinde Devlet Övünç Madalyası töreni ve halk yürüyüşüyle başlayacağını söyledi.

Etkinlikler kapsamında "98. Yılda 9 bin 800 Genç Şehitlikte Buluşuyor" projesi çerçevesinde binlerce gencin şehitlikleri ziyaret edeceğini, bütün ilçelerde "Çanakkale 1915" filmin gösterimi ile "Çanakkale Destanı" tiyatro oyunun sahneleneceğini ifade eden Tuna, hafta boyunca tarihçilerin konferanslar vereceğini bildirdi.

"Çanakkale Yolun Sonu" filminin gala gösteriminin yapılacağını, başrol oyuncuları Gürkan Uygun, Berrak Tüzünataç, Umut Kurt ve Yönetmen Serdar Akar'ın galaya katılacağını ifade eden Tuna, Ahmet Yenilmez'in oynadığı, "Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Şehitleri" tiyatro gösterisinin de izleyiciyle buluşacağını kaydetti.

Etkinliklerin 25 Mart akşamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Mustafa Ceceli konseriyle sona ereceğini ifade eden Tuna, hafta kapsamında "Biz değil miydik projesi"nin de 81 vilayette uygulanacağını belirterek, şöyle konuştu:

"98 yıl önce ülkenin dört bir tarafından gelen, burada şehit olan insanların yakınlarını buluşturan bir proje olacak. Bizim iç barışımızı sağlamaya yönelik çok önemli bir proje. Burada yatan ve 140 askerlik şubesinden gelen şehitlerimiz var. Sadece Türkiye içinden değil, komşu ülkelerden, Balkanlardan, Ortadoğu'dan, Kafkaslardan, Kuzey Afrika'dan gelen, savaşan ve şehit olan insanlar var burada.

Onların anısına, onların torunlarını bu sene kavuşturmak gibi en azından bir kısmını sembolik olarak burada buluşturacağız. Önümüzdeki yıllarda devam edecek. Bu, büyük bir proje. Sadece torunları buluşturma değil. 81 ilde eş zamanlı olarak fotoğraf sergisi, konferanslar, belgesel ve kitap çalışmaları da var. Gezici tırımız da var."

Projenin finansmanını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın üstlendiğini aktaran Tuna, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mız şehit ve gazi işlemleriyle de ilgili bir Bakanlığımız. Projede yanımızda yer aldılar, Sayın Bakanımıza ve Müsteşarımıza teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Tuna, hafta kapsamında önemli konukları misafir edeceklerini, bu sene ilk kez Yeni Zelanda ve Avustralya cenahında da törenlere katılmak isteyenlerin olduğunu belirtti.

-"Yiğidin harman olduğu Çanakkale'de senden de bir parça var"

"Şehit torunları buluşuyor projesi kapsamında Bosna'dan, Kosova'dan Ortadoğu'dan ve değişik ülkelerden de katılım bekliyoruz" diyen Tuna, şöyle devam etti:

"Geçen sene vermek istediğimiz mesajlar açıktı. Bundan 97, 98 sene önce, Çanakkale'de, Sarıkamış'ta değişik cephelerde birlikte omuz omuza savaşan biz değil miydik- Bu fedakarlığı yapan. Proje ismini buradan alıyor. 'Yiğidin harman olduğu Çanakkale'de senden de bir parça var', bu da sloganlardan bir tanesi. Bunun yine Türkçe, Kürtçe, Arapça versiyonları da olacak.

Neden Türkçe, Arapça... Çünkü bizim belli coğrafyamızda yaşayan insanlar için onların dilinde bunu söylemek, sembolik bir anlam taşıyor ve bunu söylemek önemli. Tabi İngilizce de olabilir ama bizim insanımıza hitap etmesi için. Coğrafi olarak biz birbirimize çok yakın değiliz. Doğudan Güneydoğudan buraya gelip de insanların düşüncelerinin değiştiğini çok gördük. Dolayısıyla onların buraya gelmesi çok önemli, gelemeyenler içinde bizim oraya gidip, bu mesajı vermemiz çok önemli."

Tuna, bir gazetecinin, "Projenin şu an devam eden 'Çözüm süreci'ne bir katkı yapacağını düşünüyor musunuz-" sorusunu, "Onun değerlendirmesini kamuoyuna bırakıyoruz. Biz bu projeyi yaparken böyle bir şeyimiz yoktu, bu gelişmelerde olmamıştı henüz. Geçen sene başlatmıştık ve bunu sürdürmeyi düşünüyoruz. Bizim iç barışımızı sağlamamız için buna ihtiyacımız var. Çanakkale'de bizim bu manada değerlendirmemiz gereken en önemli birlik, beraberlik noktalarımızından birisi. Bunu ıskalamamalıyız. Bu şehitler burada kaldığı sürece her zaman bizi bölüp parçalamak isteyenlerin aşamayacağı bir engel olacaktır. Geleceğimizin garantisi Çanakkale, Çanakkale ruhudur" diye yanıtladı.

Muhabir: Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Mürsel Çetin - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Güngör Azim Tuna Berrak Tüzünataç Gürkan Uygun Çanakkale Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Minnesota TW Phoenix Suns NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title