Haberler

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü

MOSKOVA / Rusya ve Kırgızistan'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Zaferi ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı.

MOSKOVA / Rusya ve Kırgızistan'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Zaferi ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türk Kültür Merkezi'nde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Zaferi, İstiklal Marşı'nın 97'inci kabul yıl dönümü nedeniyle ise Mehmet Akif Ersoy düzenlenen törenle anıldı.

YEE Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğamiral Haluk Baybaş ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan'ın yanı sıra, çok sayıda davetli katıldı.

Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden şehitler için saygı duruşuyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Özkan, milletleri, kültürleri ve toplumları bir araya getiren birleştirici metinlerin, olayların ve kişilerin olduğunu belirtti.

Toplumları birleştirici şahısların arasında Mehmet Akif Ersoy'un da bulunduğunu vurgulayan Özkan, "Akif, vatan, millet, istikrar dendiğinde bizi birleştiren kişidir. Süleymaniye, Sultanahmet camileri, Çanakkale Şehitler Anıtı gibi abidevi bir şahsiyettir. Gökyüzüne yükseltilen bu abideler gibi de ölümsüzdür." dedi.

Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklal Marşı ve Çanakkale Şiiri gibi eserlerin şairi olduğunu anımsatan Özkan, "Başka hiçbir eseri olmasaydı dahi, sadece bu iki eser, onun büyük bir şair olduğuna delildir derler. İstiklal savaşımızın askeri alanda bir komutanı varsa, manevi alanda da bir komutanı vardı ki, o da Akif'ti." diye konuştu.

Tuğamiral Baybaş da şehitlerin kahramanlıkları sayesinde kazanılan Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümünü onur ve gururla kutladıklarını belirterek, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin tarihçesini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Kırgızistan

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nde Çanakkale Zaferi ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy konulu panel düzenlendi.

Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Müsteşarı Gönenç Ağacıkoğlu, KKTC Bişkek Temsilcisi Atınç Keskin, müşavirler, Türk kuruluşların yetkilileri, üniversite yönetimi, akademisyenler, dernek temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan panelde Çanakkale Zaferi ile ilgili film gösterildi.

Rektör Prof. Dr. Sabahattin Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Aziz vatanımız için canını hiç çekinmeden seve seve Çanakkale Savaşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nda, 15 Temmuz ve Afrin'de veren bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle andık. Hepsine Allah'tan rahmetler diliyoruz. Millet olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Emanetlerini asla kirlettirmeyeceğimizi en yüksek sesimizle ve kararlıkla ifade ediyoruz." dedi.

Balcı, "Biz bugün 14 ülkeden gelen öğrencilerle bir arada bulunabiliyorsak bunu Çanakkale'nin büyük kahramanların hediyesi olarak görüyoruz. Biz onlara layık olmak için canla ve başla çalışıyoruz. Manas Üniversitesi bu davanın kutsal bir ocağıdır." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Fahri Unan'ın moderatörlüğünde yapılan panelde Doç. Dr. Yunus Emre Gürbüs, Çanakkale Savaşı'nın Avustralya'daki yankılarını, Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu da Mehmet Akif Ersoy ile İstiklal Marşı'nın tarihteki önemini anlattı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Türk Dünyası Orkestrası tarafından Çanakkale ve kahramanlık türkülerin seslendirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Zaferi Kırgızistan Moskova Politika Güncel Haberler

title