Haberler

17. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali

17. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart'ta başlayacak.

17. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart'ta başlayacak.

Adana Devlet Tiyatrosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 17. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Adana'da 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde perdelerini açacak.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi sahnesi ve İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde yapılacak gösterimlerde Türkiye'den 16, yurt dışından 8 olmak üzere toplam 24 oyun sahnelenecek. 30 Nisan'a kadar sürecek festivalin biletleri 18 Mart'tan itibaren satışa sunulacak.

Festival boyunca dans, oyun yazma, görme engelliler için okuma tiyatrosu, çocuklarla maske yapımı ve kukla yapımı konularında atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Festivalde, tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş  ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" de her yıl olduğu gibi açılış töreninde sahibini bulacak.

Dünya'dan ve Türkiye'den tiyatro toplulukları Adana'da buluşuyor

Festivalde bu yıl ABD'den Summer Nite Theatre "Marat / Sade", Çin'den Shangai Dramatic Arts Center "Köpeğin Yüzü", Fransa'dan Demons Et Merveilles "Lulu'nun Beyaz Gecesi", Portekiz'den Espetáculo da 'Dobrar "Göda", Makedonya'dan Üsküp Türk Tiyatrosu "Bir Yaz Gecesi Rüyası", Yunanistan Ulusal Tiyatrosu "Pasta" ve Ukrayna'dan Kiev Modern Bale Tiyatrosu "Carmen TV" adlı oyunlarını sergileyecek.

Türkiye'den ise İstanbul Devlet Tiyatrosu "Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş", Trabzon Devlet Tiyatrosu "Rulet", Sivas Devlet Tiyatrosu "Kanlı Düğün", Ankara Sanat Tiyatrosu "Halktan Biri" ve "Tesadüfen Kadın Elizabeth", Semaver Kumpanya "Kuşlar" ve "Veriler", Tiyatro Adam "Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı", İkinci Kat Tiyatrosu "Fü", Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu "Kafesten Bir Kuş Uçtu" ve Pürtelaş Tiyatrosu "Savaş" adlı oyunlarını sahneleyecek.

Genç tiyatro toplulukları da festival sahnesinde

Festival, alternatif tiyatro örneklerini Adanalı tiyatroseverlerle buluşturmak için sahnesinde genç tiyatro topluluklarına da yer açacak. Festival kapsamında 5 genç tiyatro topluluğu Adana Devlet Tiyatrosu Fuaye Genç Sahne'de oyunlarını sergileyecek.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Birecik

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik, festivalin Adana'nın kültür-sanat hayatı için olduğu kadar ülke için de anlamlı ve dünya çapında prestiji yüksek bir  tiyatro festivali olduğunu belirtti.

Festivalde yurt içi ve yurt dışından katılan başarılı ekipler sayesinde bir ay boyunca Adana'nın bir sanat kentine dönüştüğünü ifade eden Birecik, şunları kaydetti:

"Sabancı Vakfı ile 17 yıldır sürdürdüğümüz başarılı işbirliğinde tiyatronun birleştirici gücünün etkili olduğuna inanıyorum. Devlet Tiyatroları ülkemizin bir çok yerinde düzenlediği Ulusal ve Uluslararası Tiyatro Festivalleri ile ayrıca halkımıza verdiği tiyatro hizmetini sürdürmekte ve şimdi Devlet Tiyatroları'nın 65 yıllık birikimi ve 17 yıllık festival coşkusu bereketli Adana topraklarında yeniden filizlenmektedir."

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da merhum Sakıp Sabancı'nın mirasına hep birlikte sahip çıktıklarını, öncelikli çalışma alanlarından biri olan kültür-sanat alanında Adana'ya yakışan bir festivale imza attıkları için gurur duyduklarını belirtti.

Festivalin Türkiye'nin en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali olduğuna dikkat çeken Koyunsağan, şunları bildirdi:

"Bu yılki festival, sahnelenecek 24 oyunla en zengin program rekorunu kırıyor. Yurt dışından Amerika Birleşik Devletleri, Makedonya, Yunanistan, Çin, Portekiz, Romanya, Ukrayna ve Almanya'dan farklı toplulukların oyunlarını izleyeceğiz. Yurt içinden de hem Devlet Tiyatroları'ndan hem de özel tiyatrolardan ekipler oyunlarını sahneleyecekler. Açık alan gösterileri sokakları dolduran izleyicilere çok keyifli anlar yaşatacak."

Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali

Festivali her yıl 80 binden fazla seyirci takip ediyor. Festival, bugüne kadar 16 yılda 40 farklı ülkeden 79 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 5 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye'den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 292 oyun ve 628 temsil düzenlendi.

Kaynak: AA / Yerel

Devlet Tiyatroları Türkiye 27 Mart Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title