Haberler

1500 PKK'lı Suriye'ye Geçti

Güncelleme:

İngiliz Times gazetesi 1500'den fazla PKK'lının Türkiye'den ayrılıp Suriye'ye geçtiğini kaydetti.

İngiliz Times gazetesi 1500'den fazla PKK'lının Türkiye'den ayrılıp Suriye'ye geçtiğini kaydetti. PKK'lıların Kürt bölgelerini korumak için Özgür Suriye Ordusu ile birlikte savaştığı belirtildi.

Türkiye'den ayrılan bin 500'den fazla PKK'lının Kürt bölgelerini korumak için Suriye'ye girdiği ve Kürt kadınların Esad rejimine karşı silahlandığı belirtiliyor. İngiliz Times gazetesi, Irak'taki hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde PKK'lıların Türkiye'nin güneyinden ayrılıp, Kürt bölgelerini korumak için Suriye'ye girdiği iddialarınaa yer veriyor. Gazete haberinde Suriye'deki Kürt kadın militanlarına da dikkat çekerek "Sakallı İslamcılar, kendilerini Ruken adlı komutanın idaresindeki kadın birliklerle aynı safta savaşırken buluyor" ifadesine yer verdi. BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberde, Mart sonuna kadar daha tarafsız bir çizgi izleyen YPG'nin Şam rejimine bağlı birlikle Şeyh Maksud bölgesinde beş gün boyunca çatıştığına dikkat çektikten sonra YPG ile bir dönem Suriye'nin kuzeyinde çatışan ve daha sonra anlaşma imzalayan Özgür Suriye Ordusu savaşçılarının bazıları için "başı açık" kadınlarla aynı safta yer almanın şaşırtıcı olduğu yorumunu yapıyor.

KADIN KOMUTAN

Gazete, muhabiri Anthony Loyd'un Halep'in Şeyh Maksud mahallesinde, duvarlarında Abdullah Öcalan'ın posterlerinin bulunduğu bir kuaför salonunda buluştuğu 27 yaşındaki Ruken'in, Halep'te 40 Suriyeli Kürt kadından oluşan birliğin başında olduğunu yazıyor. PKK içindeki sözde Halk Savunma Birlikleri YPG üyesi olduğunu kaydeden Ruken, "İslamcı savaşçılar arasında kadınların savaşamayacağı veya kendilerini güçle ifade etmemeleri gerektiği algısı var. Kalaşnikof öldürmek için, ben de öldürdüm. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) benim böyle savaştığımı görünce önce inanamadılar, ama artık bana biraz da olsa saygı gösteriyorlar" diye konuştu. Times'a konuşan YPG'nin güvenlikten sorumlu yetkilisi Halis Afrin, "Suriye rejimi, Öcalan ve Ankara arasındaki görüşmelerin sonucu olarak tüm Orta Doğu'nun değiştiğini görüyor. Bizim büyüyen gücümüzden korktukları için bize saldırmaya başladılar" şeklinde konuştu. Suriyeli Kürtlerden bazılarının PKK'ya yakın olduğunu bazılarının da Kuzey Irak'ta Kürdistan Demokrat Parti destekçisi olduğu belirtilen haberde çoğunun özerk bir Kürt yönetimi istediğini ifade edildi.

ERDOĞAN SÖYLEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan ve Moğolistan seyahati sırasında Bişkek'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Erdoğan gazetecilerin "Suriyeli PKK'lıların Kuzey Suriye'ye yerleştiği, Türkiye'den çıkanların da oraya gideceği yönünde değerlendirmeler var" hatırlatmaları üzerine "Türkiye'deki Suriyeli PKK'lılar büyük ölçüde çekildi ve Suriye'ye gitti" demişti. Erdoğan daha sonraki açıklamada ise PKK'lıların Türkiye'den mi Kandil'den mi geçtiklerinin bilinmediğini açıklamıştı.

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye Suriye Times Irak Barış Süreci Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title