Haberler

15 Üniversitenin Kurucu Rektörlüğünde Top YÖK'te

AKP, 15 Yeni Üniversitenin Kurucu Rektörünün Belirlemesi Sürecinde İktidar Olarak Yer Almak Çıkarttığı İki Yasanın da Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edilmesi Nedeniyle Rektörlerinin Belirlenmesinde Pratikte Devre Dışı Kaldı.

AKP hükümeti ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasındaki yaklaşık bir yıldır gerginlik konusu olan 15 yeni üniversitenin kurucu rektörleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin ikinci iptal kararı, 5'inde isimleri belirlenip Çankaya Köşkü'ne yollanan, diğerlerinde de seçim hazırlıkları yürütülen 15 üniversite için pratikte AKP'nin tamamen devre dışı kalmasına neden oldu.

AKP, 15 yeni üniversitenin kurucu rektörünün belirlenmesinde iktidar olarak etkin olma amacıyla çıkardığı iki yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetoları ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları nedeniyle çıkmaza girdi. Veto ve iptal kararlarından kaynaklı Meclis Genel Kurulu'nda 4 kez görüşülen kurucu rektörlerin belirlenmesi sürecinde Anayasa Mahkemesi'nin ikinci iptal kararının ardından inisiyatif YÖK'e geçti.

TEDVİREN ATAMA YAPMIŞTI

YÖK, 15 yeni üniversitenin kurucu rektörleriyle ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi'nce ilk iptalinin gerekçesi yayınlandıktan sonra söz konusu üniversitelere tedviren rektör ataması gerçekleştirdi. AKP, Mahkeme'nin gerekçeli kararına esas alarak rektörlerin belirlenmesinde YÖK'ü de sürece dahil ettiği yeni yasal düzenlemesini çıkartma çalışmaları yürütürken, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanumu'nun 13'ncü maddesine göre 4 yıl boyunca görev yapacak rektörlerini belirleme şartını taşıdıkları için Düzce, Ordu, Uşak, Namık Kemal (Tekirdağ), Mehmet Akif Ersoy (Burdur) üniversitelerinde seçimler yapıldı. Bu üniversitelerde yapılan seçimler sonucunda belirlenen 6 isim YÖK'e gönderildi, YÖK de 6 ismi 3'e ndirerek atama yapması için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sundu. 5 üniversitenin rektör adaylarının listesi hala Çankaya Köşkü'nde bekliyor.

AKP'NİN YENİ YASA GİRİŞİMİ SONUÇSUZ KALABİLİR

Bir yandan Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları, bir yandan da üniversitelerin asil rektörlerini seçme şartlarını hızla tamamlayarak seçimlerini yapmasıyla karşı karşıya kalan AKP'nin, son iptal kararının ardından çıkartmak isteyebileceği üçüncü yasanın uygulanabilirliğinin olmayacağı kaydediliyor. Anayasa Mahkemesi'nin ikinci iptal kararının gerekçesini bekleyip, gerekçeli karara göre üçüncü yasal düzenlemeyi yapacak olan AKP'nin çabaları pratikte sonuçsuz kalacak. AKP'nin yeni yasal düzenleme için, 5'inde seçimleri yapılan, kalan 10'unda da önümüzdeki aylarda seçimlerin gerçekleştirilebilecek olması nedeniyle ciddi bir zaman kıskacına girmiş bulunuyor.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title