Haberler

15 Temmuz, Somut Bir Darbe Teşebbüsüdür"

Denizli'de, eski Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile eski Söke Garnizon Komutanı albay Erol Akman'ın ağırlaştırılmış müebbet, eski 4 subayın da müebbet hapis cezasına çarptırıldığı darbe girişimi davasının gerekçeli kararı tamamlandı.

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'de, eski Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile eski Söke Garnizon Komutanı albay Erol Akman'ın ağırlaştırılmış müebbet, eski 4 subayın da müebbet hapis cezasına çarptırıldığı darbe girişimi davasının gerekçeli kararı tamamlandı.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan 521 sayfalık gerekçeli kararda, iddianame, sanık savunmaları, tanık beyanları ve duruşma savcısının esas hakkındaki mütalaasına yer verilirken, delillerin değerlendirilmesi ve gerekçe bölümünde, anayasayı ihlal suçunun tüm unsurlarıyla gerçekleştiği belirtildi.

"Darbe girişimi, doğrudan anayasal düzeni ortadan kaldırma amacına yönelik somut bir darbe teşebbüsüdür." değerlendirilmesinde bulunulan kararda, Türk Silahlı Kuvvetlerine ( Tsk ) sızmış FETÖ/PDY mensupları ile bu örgütsel faaliyeti destekleyen bazı askeri personelin, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir ve şiddet kullanarak değiştirmeyi" amaçladığı vurgulandı.

Kararda, darbe girişiminin, TSK içerisindeki FETÖ/PDY üyeleri tarafından, üstlenilen kamu görevleri kötüye kullanılarak gerçekleştirildiğine dikkati çekilerek, teşebbüs ve buna destek veren sanıklarla ilgili şu tespitlere yer verildi:

"Örgütsel koordinasyon veya iştirak iradesi gereği ve iş bölümü doğrultusunda, bulunduğu mahal ve konuma uygun, amaca hizmet ederek katkı sunan icrai harekette bulunanların icra aşamasına geçerek, amaç suç yönünden somutlaştığı ve elverişliliğinde tartışma bulunmayan bu fiilin üzerinden müşterek hakimiyet kurdukları sabittir. Bu nedenle iştirak konusunda Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 37. maddesi kapsamında sanıkların 'doğrudan fail' olduklarının kabulü gerekmiştir."

"TSK'nin otoritesini kullanarak aslarına emir verdiler"

Sanıkları anayasayı ihlal suçuna iştirakten sorumlu tutabilmek için "hem iştirak iradelerini ortaya koymaları hem de maddi veya manevi nitelikte bir katkı"da bulunmalarının söz konusu olduğu vurgulanan kararda, şunlar kaydedildi:

"Failin fiil hakkındaki bilgisi iştirak iradesini sağlamaya yeterli değildir. Darbeye teşebbüs suçundan mahkumiyetine karar verilen sanıklar Avşin Yapar, Erol Akman, Kamil Özhan Özbakır, Ziver İnci, Oğuz Ay ve Muhammet Ekinci'nin 'Yurtta Sulh Konseyi'nce gönderilen 'sıkıyönetim direktifi'ne ekli listede, sanık Özbakır'ın 'sıkıyönetim komutanı' olarak atanmış olmasının tek başına bu suça iştirak olarak kabul edilmesi mümkün olmamakla birlikte 'sıkıyönetim direktifi' emrini alan sanıkların bu emir doğrultusunda ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik amaca hizmet, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve TSK'ye ait araç ve gereçleri kullanma, TSK'nin otoritesini kullanarak aslarına emir verme, TSK'nin teamüllerine aykırı faaliyetlerde bulunma şeklinde gerçekleşen fiillerinde, birlikte suç işleme kararına bağlı olarak suçun icrai hareketlerinin birlikte gerçekleştirilmesi ve dolayısıyla fiilin icrası üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları anlaşıldığından suça iştirak ettiklerinin kabulü gerekir."

Dava

Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı ile Söke'de bulunan 11. Komando Tugay Komutan Yardımcılığından 550 asker, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı "motorlu intikal eğitimi" adıyla Ankara'ya uçakla nakledilmek üzere Çardak Havaalanı'na gitmişti. Gözaltına alınan 40'ı tutuklu 64 sanık hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından dava açılmıştı.

Davada, eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ile eski Söke Garnizon Komutanı albay Erol Akman ağırlaştırılmış müebbet, eski 4 subay da müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Denizli Söke TSK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title