Haberler

15 Temmuz Milli İradeye Saygı Sergisi

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "15 Temmuz'da ne kadar gurur duysak azdır, ne kadar hamd etsek azdır.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "15 Temmuz'da ne kadar gurur duysak azdır, ne kadar hamd etsek azdır. Tüm dünyaya bir demokrasi dersi verildi. Bu millet, iman dolu göğsünün nasıl sonuç alabileceğini, nasıl ağır silahlara, tanklara, tüfeklere karşı cevap verebileceğini tüm dünyaya gösterdi." dedi.

Turan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 15 Temmuz Milli İradeye Saygı Sergisi'nin açılışındaki konuşmasında, ülkede maalesef yapısal sorunlardan dolayı adeta 10 yılda bir darbe olan, 10 yılda bir demokrasinin inkıtaya uğradığı bir yakın tarihi hep beraber yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'de ilk defa demokrasiye ket vurulan tarihin 15 Temmuz olmadığını belirten Turan, şöyle konuştu:

"Kurulduğumuzdan bugüne kadar aşağı yukarı 10 yılda bir ara verildi. Farklı zamanlarda, farklı metotlarla demokrasimize, milli irademize engel olundu. 27 Mayıs oldu o zamanki rahmetli Başbakanımız Adnan Menderes idam edildi. Ancak o zaman darbe girişiminde bulunanlara karşı toplumun tümünün 'durun' demesi bir tarafa, özellikle kendisini toplumun sözüm ona farklı yerinde olduğunu iddia eden bir takım insanlar ve üniversitelerimizin bir kısmı maalesef tam aksine darbenin karşısında olmak yerine darbenin yanında olup, o zamanki adımları destekleyen, o zamanki yanlışları meşrulaştıran yazılar yazdılar."

Turan, benzer görüntülerin 1980 darbesinde de olduğuna işaret ederek, "28 Şubat oldu, maalesef darbeye alkış tutan, darbeyi öven yazılarıyla, flamalarıyla dolaşan sözüm ona profesörler, aydınlar oldu. Ama 15 Temmuz'da ne kadar gurur duysak azdır, ne kadar hamd etsek azdır. Tüm dünyaya bir demokrasi dersi verildi. Bu millet, iman dolu göğsünün nasıl sonuç alabileceğini, nasıl ağır silahlara, tanklara, tüfeklere karşı cevap verebileceğini tüm dünyaya gösterdi." dedi.

Resmi mail adreslerine dış ülkelerdeki demokrasi derneklerinden, vakıflarından mailler aldıklarını anlatan Turan, şöyle devam etti:

"Gelip görmek istiyorlar. Bu toplum nasıl bu reaksiyonu gösterdi? Nasıl bunları yaptı? diye. Çünkü onların dünyasında belki de bir elinde ağır silahı bırak, ufacık bir çakı bile olmayan insanların bir tankın karşısında durup da elindeki Türk bayrağıyla beraber 'dur kardeşim sen kimin askerisin? Bize yanlış yapma' demesini düşünemiyorlar. Onlar bizim için gurur sahnesi. Onlar bizim için hep beraber ileriki yıllarda hatırlayacağımız sahneler."

Turan, o günü unutmayacaklarını ifade ederek, "O gün dostumuzu da düşmanımızı da kahramanımızı da korkağımızı da bizimle birlikte yol yürümek isteyeni de istemeyeni de unutmayacağız. O yüzden bu serginin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. 15 Temmuz başarılı olsaydı bugün kimin nerede olacağını bilmiyordum. Ama şunu biliyorum, Türkiye allak bullak olmuştu, Türkiye adeta işgal altına alınmış bir devlet olacaktı." diye konuştu.

Darbe kadar darbeye ses çıkarmayanların da mesul olduğunu dile getiren Turan, şunları kaydetti:

"Paralel kadar paralele dur demeyenler de mesul, darbe ve paralel kadar ihmalinden dolayı o yapılanmaya destek olanlar da mesul. Tabloyu gördük, Cumhurbaşkanımız 'sakın ha bunların okullarına gitmeyin, destek olmayın' dedi. O talimattan sonra hala bunlara destek olan kim varsa o günkü darbenin bence müsebbiplerinden bir tanesidir. Bunu devletin bekası, milletin birliği için yapmak zorundayız. Bu kurumlardan bu yanlış insanları ayıklamak en büyük görevimiz. İşimizi hukuka, bizim asaletimize uygun şekliyle yapacağız."

Konuşmaların ardından Turan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ve AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ kurdeleyi kesip, sergiyi gezdi.

15 Temmuz Milli İradeye Saygı Sergisi'nde, Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin, darbe gerişimi sırasında çektiği fotoğrafların da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 fotoğraf yer alıyor. Sergi, 40 gün açık kalacak.

Kaynak: AA / Politika

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bülent Turan AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title