Haberler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında, vatandaşlar meydanlarda demokrasi nöbeti tuttu.

Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında, vatandaşlar meydanlarda demokrasi nöbeti tuttu.

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşların yoğun katılımıyla demokrasi nöbeti Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Etkinlikte, Antalya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı sevilen marşları seslendirdi, şiirler okundu.

Vali Münir Karaloğlu, FETÖ'nün geçen yıl 15 Temmuz gecesi yaptığı hainliği unutmayacaklarını, hiçbir zaman da unutturmayacaklarına dair söz verdiklerini söyledi.

Alandaki kalabalığın da bu hainliğin unutulmadığını gösterdiğini belirten Karaloğlu, "Rabbim bir daha 15 Temmuz'da yaşadığımız felaketi, acıyı bu millete bir daha yaşatmasın. Temennimiz bu. Bu millet için kanı, canını feda eden şehitlerimize, kahraman gazilerimize 15 Temmuz sonrası söz vermiştik. Bu sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz unutmadık, unutturmadık. unutturmayacağız." dedi.

Vatandaşlardan her zaman uyanık olmalarını isteyen Karaloğlu, bazı kesimlerin büyük ve güçlü Türkiye'nin ayak seslerinden rahatsız oldukların kaydetti.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde oluşturulacağını ve buna kimsenin engel olamayacağını ifade eden Karaloğlu, şunları söyledi:

"Hainlerin hainliğini unutursak, içimizdeki satılmış ruhları birileri bulur, gelir yine bu millete karşı komplo kurar, kumpas kurar. Ne olur unutmayalım, uyanık olalım. Bir gün bu ülke, bu millet ve bayrak için, istiklalimiz, istikbalimiz için bize de sıra gelirse, bizim de canımızı, kanımızı feda edebileceğimizin sözünü verebilmemiz lazım. Biliyorum ki meydandaki ben dahil hepimiz buna hazırız. Ama bu yetmez. Şehitlerimizin kanıyla suladığı bu toprakları alın terimizle sulamanın zamanıdır. Daha çok çalışmanın, daha çok üretmenin, güçlü ve büyük Türkiye'yi ortaya çıkarmanın zamanıdır."

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de 15 Temmuz'u unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.

Geçen yıl 15 Temmuz'da milletin birliğine beraberliğine kastedildiğini belirten Türel, "O hainler, 15 Temmuz'da halkımızdan, Cumhurbaşkanımızın muhteşem iradesiyle çok güzel bir ders aldılar. O ders dünyaya örnek oldu. Hainlere yaptıkları misli misli ödetiliyor, ödetilecek. FETÖ'nün başındaki şarlatan da bir gün Türkiye'ye gelecek ve bütün yaptığı hainliklerin hesabını verecek." diye konuştu.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de 15 Temmuz 2016'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla milletin hainlere birlikte karşı geldiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından demokrasi nöbetine son verildi.

Muğla

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla, Muğla'da anma programı düzenlendi.

Menteşe ilçesinde, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan vatandaşlar, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

Programda, Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından, darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak dua etti.

Muğla Mehteran grubunun çaldığı marşları hep birlikte seslendiren vatandaşlara Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti MKYK Üyesi Bülent Karakuş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve AK Parti İl Başkanı Kadem Mete de eşlik etti.

Meydanda toplanan vatandaşlara hitap eden Vali Civelek, 15 Temmuz ruhunu canlı ve diri tutmak, 15 Temmuz'da yaşananları ve milletin kahramanlıklarını unutturmamak için bir arada olduklarını söyledi.

15 Temmuz etkinliklerinde milletin bir kez daha Çanakkale ruhuyla, 15 Temmuz ruhuyla istiklal ve istikbaline nasıl sahip çıktığını dünyaya gösterdiğini vurgulayan Civelek, vatan ve bayrak için canlarını feda eden şehitleri rahmetle, saygıyla, minnetle yad edip kahraman gazilere sağlık ve esenlik temennisinde bulundu.

Milletin 15 Temmuz'da kanlı, hain darbe girişimine maruz kaldığını hatırlatan Civelek, şunları söyledi:

"Milletimiz Cumhurbaşkanımızın tarihe geçen önderliğinde göğsünü, gövdesini, tanklara, kurşunlara siper ederek demokrasimize, vatanımızın bölünmez bütünlüğüne ve milli irademize sahip çıkmıştır. Bir kahramanlık destanı yazmıştır. 15 Temmuz bizim için bir milattır. Çünkü 15 Temmuz gecesi ya onlar vardı ya biz. Ama biz, biz olmayı başarabildik. Tarihi şanlı zaferlerle dolu milletin evlatları olarak biz bir olduğumuz, beraber olduğumuz takdirde tek ses, tek yumruk olduğumuz takdirde hiçbir güç beraberliğimizi bozamayacak, vatanımızı bölemeyecek, bayrağımızı indiremeyecektir."

AK Parti MKYK Üyesi Bülent Karakuş ise darbe girişiminin kırılma noktasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'ten yaptığı telekonferans görüşmesi olduğunu belirterek, "Bu anın darbe girişiminin bitirilmesinde, engellenmesinde en önemli an olduğunu düşünüyorum. Muğlalılar olarak misafirimiz olan Cumhurbaşkanımızın Marmaris'ten İstanbul'a ulaştırılması çok önemli. Burada Muğla üzerine düşeni yapmıştır." dedi.

AK Parti İl Başkanı Kadem Mete ise 15 Temmuz'un bir milat olduğunu vurgulayarak, "Cumhuriyetimizin ilanı diye 29 Ekim'i nasıl kutluyorsak 15 Temmuz'u Cumhuriyetimizin sahip çıkıldığı tarih diye anmamız lazım. Bu millet 250 şehit verdi. Hepimizin onlara borcu var, gazilerimize borcu var." diye konuştu.

AA fotoğraflarıyla 81 ilde "15 Temmuz" sergisi

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektikleri fotoğraflardan oluşan sergi de Muğla'da açıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki sergiyi Vali Esengül Civelek, AK Parti MKYK Üyesi Bülent Karakuş, İl Başkanı Kadem Mete, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz, gezerek fotoğrafları inceledi.

Vali Civelek, serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz'da maruz kaldığımız kanlı hain darbe girişimine ilişkin Anadolu Ajansı tarafından derlenerek hazırlanan, ülke genelinde de tüm kamuoyuna sunulan sergiyi takdire şayan buluyorum. Bu sergi tarihimize bir ışık tutacaktır. 15 Temmuz miladını gelecek kuşaklara yansıtacaktır." dedi.

Isparta

Isparta Valiliği önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen binlerce Ispartalı, demokrasi nöbeti tuttu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından etkinlikte Kur'an-ı Kerim okundu, 15 Temmuz'da hayatını kaybeden şehitler için dualar edildi.

Alana kurulan ekranlarda 15 Temmuz belgeselinin gösterildiği etkinlikte vatandaşlar, çalınan şarkı ve marşlara eşlik etti, Isparta Erenler Mehteran Takımının verdiği konseri dinledi.

Törende konuşan Isparta Valisi Şehmus Günaydın, bu milletin FETÖ'nün darbe girişimine karşı yazdığı 15 Temmuz destanının birinci yılında bu günün asla unutturulmayacağını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Tarih boyunca her türlü ihaneti bozguna uğratan bu milletin asil evlatlarının 15 Temmuz'da bu ülke üzerinde hesabı olanların hesabını başlarına çaldığını ifade eden Günaydın, 15 Temmuz"u unutturmaya çalışanlara da bu milletin gerekli cevabı vereceğini anlattı.

Bu toprakları vatan kılan şehitleri asla unutmadıklarını, unutmayacaklarını vurgulayan Günaydın, Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Savaşı, terörle mücadele şehitleri ile 15 Temmuz şehitlerini hep minnetle andıklarını kaydetti.

Dünya var oldukça bu milletin hep var olacağını dile getiren Günaydın, "Bu millet için, bu vatan için gözünü kırpmadan canlarını feda edecek milyonlarca insan var. Bu nedenle geleceğimiz aydınlıktır." dedi.

Konuşmanın ardından etkinlik sona erdi.

Burdur

Burdur'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlik saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin yapıldığı etkinlikte, şehitler için dua edildi.

Vali Şerif Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, 15 Temmuz'un Müslüman zannedilen hainler tarafından yapıldığını söyledi.

Takiye için içki içiren, zina yaptıran, haramı helali ayırt ettirmeyen, hırsızlık yaptıranın namusun ne olduğunu anlamayacağını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Namusun ne olduğunu anlamak için Müslüman olman, İslam'ı çok iyi bilmen lazım. Kur'an'ın emirlerini çok iyi bilmen lazım. Zinanın ne anlama geldiğini bilmen lazım. Devletin belli bir makamlarına gelmesi için yetiştirdiği bu hainlere 'Karılarınızı falanın kucağına verin' diye talimat veren bu şerefsizdir. 'İçki için' diyen bu şerefsizdir. Çoğunu biliyorum, bunları ezbere söylemiyorum. İftiranın ne anlama geldiğini çok iyi bilen bir Müslümanım elhamdülillah. Hiç bir Allah'ın kuluna iftira atmam. Makamım mevkim için de bunu yapmadım ama bir makama gelmek için karısını birine peşkeş çeken şerefsiz bu milleti bu hale getirdi. İçki içirerek bu milleti bu hale getirdi. İçkinin haram olduğu Kur'an da açık değil mi? Bu açık emre rağmen 'bunu yapın' diyebilen alçaktan Müslüman olur mu?"

Yılmaz, 15 Temmuz gecesinin sabahında aydınlığa kavuşulduğunu belirterek, bu ülkedeki nöbetin bitmeyeceğini ve nöbette olunduğu sürece hiç bir gücün ülkeyi işgal edemeyeceğini vurguladı.

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise 15 Temmuz'da ülkeyi işgal etme, parçalama, bölme, sömürgeleştirme ve istedikleri kukla yönetimlerle emellerine ulaşma amacının olduğunu söyledi.

Bu süreç içerisinde Türk milletinin durduğu yeri gösterdiğini ifade eden Özçelik, "Durduğu yerin kararını verdi. Dolayısıyla vatanına, bayrağına, milletine sahip çıkanlar darbe girişiminin püskürtülmesi noktasında yoğun bir çaba sarf etti." dedi.

Gelin ve damat demokrasi nöbetinde

Öte yandan, Ayşe ve Veli Vergili çifti düğünlerinin ardından meydana gelerek, ellerinde Türk bayraklarıyla demokrasi nöbetine katıldı.

Alanda bulunan kent protokolü ve vatandaşlar çifti alkışlayarak tebrik etti.

Damat Vergili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kur'an-ı Kerim'in okunduğunu görünce mitinge katıldıklarını ve babasının Kıbrıs gazisi olduğunu söyledi.

İlk gecelerinde edilen duanın kabul olacağı düşüncesinde olduklarını dile getiren Vergili, "Dua olursa vatanımızın, milletimizin birliği daim olur. Bizim de duamız o olsun diye mitinge katıldık. Gayet huzurluyuz, mutluyuz. Geçen sene bu vakitler sıkıntı içindeydik. Allah'ıma çok şükür milletimizin birliği, bütünlüğü bozulmadı." dedi.

Gelin Ayşe Vergili ise demokrasi nöbetine katıldıkları için mutlu olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Esengül Civelek Kuran-ı Kerim Ak Parti Burdur Politika Güncel Haberler

title