Haberler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

ÜSKÜP/ Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için Makedonya ve Arnavutluk'ta anma törenleri düzenlendi.

ÜSKÜP/ Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla şehitler için Makedonya ve Arnavutluk'ta anma törenleri düzenlendi.

Üsküp Büyükelçiliğinin himayelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) düzenlenen etkinliğe, Makedonya'nın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Koço Angyuşev, Sağlık Bakanı Arben Taravari, Türk kökenli Devlet Bakanı Adnan Kahil, milletvekilleri, diplomatlar, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte, Anadolu Ajansı'nın (AA), 15 Temmuz gecesinde yaşananları dakika dakika anlatan videosu gösterildi.

Başbakan Yardımcısı Angyuşev, yaptığı konuşmada, ülkesinin her zaman demokrasi ve Avrupa değerlerinin tarafında olacağını vurgulayarak, " Türkiye, hükümetimizce Makedonya'nın çok büyük bir dostu olarak görülüyor." dedi. Angyuşev, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşananların hiçbir yerde, hiçbir zaman tekrarlanmamasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara da küresel boyutta iktidar ve hakimiyet arzusuna sahip bir yapıyla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, FETÖ'nün Makedonya dahil olmak üzere dünyanın 150'den fazla ülkesinde okulları, STK'ları, medya kuruluşları ve şirketlerinin mevcut olduğunu kaydetti.

Kara, "Örgütün faaliyetlerine karşı müteyakkız olunması önemlidir.

Makedonya'da bu terör örgütünün bağlantıları, okulları, medya kuruluşları ve şirketleri, üzülerek belirtmek istiyorum ki, hala faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kurumlar, Türkiye-Makedonya ilişkilerini olumsuz etkilemekte, mükemmel düzeyde seyreden iş birliğini zehirlemek için fırsat kollamaktadırlar." diye konuştu.

Makedonyalı yetkililerin hain darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma gösteren ilk ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Kara, önceki dönemde Makedonya'daki FETÖ iltisaklı kuruluşların faaliyetlerinin sonlandırılması kararı alındığını hatırlattı.

Kara, sözlerine şöyle devam etti:

"Okullarının dost ülkelerde eğitim alanında faaliyet gösterecek Maarif Vakfı'na devri konusunda ise maalesef engellerle karşılaşılmış, bu doğrultuda adım atılamamıştı. Doğru yönde verilmiş bu kararın uygulamasının kimler tarafından engellendiğini biliyoruz.

Makedonyalı dostlarımız bilmelidir ki, söz konusu şahıslar bu şekilde ancak Türkiye ve Makedonya arasında set örülmesine neden olmaktadırlar. Anılan kurumlar, Türk-Makedon ilişkilerinin daha ileriye taşınmasının önündeki en büyük engeli teşkil etmektedir. Şu da bilinmelidir ki, Türkiye için diğer ülkelerle ilişkilerinde temel kriterlerden biri, artık o ülkelerin FETÖ'ye karşı mücadelesi olacaktır.

Malumunuz, Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkiler başka hiçbir ülkeye nasip olmayacak kadar ileri seviyededir. Bu ilişkilere yakışır şekilde, Makedonya'daki FETÖ iltisaklı kurum ve kuruluşlara karşı önlem alınması hususunda işbirliği yapacağımıza olan inancım tamdır."

Başbakan Yardımcısı Angyuşev'e FETÖ ile mücadelede omuz omuza vermeleri gerektiğini anlatan Kara, Makedonya'dan beklentilerinin büyük olduğunu vurguladı.

Etkinlikte Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a darbe girişiminin birinci yıl dönümü vesilesiyle gönderdiği mesaj okundu.

Katılımcılar, etkinliğin ardından AA'nın 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Etkinlikte ayrıca Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından ilkokul, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen "15 Temmuz Direnişi" adlı şiir, resim ve kompozisyon yarışmasının dereceye girenleri ödüllendirildi.

-Arnavutluk

Arnavutluk'ta Tiran Büyükelçiliği himayelerinde düzenlenen programa, Arnavutluk İçişleri Bakanı Dritan Demiraj, Tiran Belediyesi'nin yöneticileri, milletvekilleri, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, şehitlerin anısına saygı duruşunun ardından, AA'nın 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde yaşananları anlatan videosunun gösterimiyle başladı.

Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetlerine uzun yıllardır gizli bir şekilde sızmış üniformalı teröristlerin, Türkiye'nin demokratik anayasal yapısını ortadan kaldırmayı hedeflediğini söyledi.

FETÖ'nün 1990'dan sonra dünyaya açılmasından itibaren ilk örgütlendiği ülkeler arasında dost ve kardeş Arnavutluk'un bulunduğunu dile getiren Bayraktar, "FETÖ'nün Arnavutluk'taki müritleri, örgüte ait veya örgüt tarafından işletilen eğitim kurumlarında gözüne kestirdikleri, hedef seçtikleri çocukların beynini yıkayarak, kendine bağlı bir robot haline getirmeye gayret etmektedir. Aileler çocuklarını bu okullardan uzak tutmalıdır, ateşe atmamalıdır. Kara para aklama, iftira, resmi belgede sahtecilik, vergi kaçırma, gizlilik, kapalılık, karanlık, sahte delil üretme, hücre tipi örgütlenme ve beyin yıkama bu tehlikeli örgütün tipik özellikleridir." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, örgütün Arnavutluk'tan temizlenmesinin her şeyden önce Arnavutluk'un ve Arnavutların lehine olduğunu kaydetti.

Arnavutluk'ta faaliyet gösteren 21 STK adına hazırlanan bildiriyi okuyan Geleceğin Alternatif Vakfı (ALSAR) Başkanı Mehdi Gurra da darbe girişimini yeniden şiddetle kınadıklarını aktardı.

Silah ve şiddet kullanarak Türkiye'de demokratik anayasal düzeni yok etmek için alçak darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün bulunduğu her yer için bir tehdit teşkil ettiğini ifade eden Gurra, "STK'lar olarak Arnavutluk başta olmak üzere dünyanın her yerinden bu terör örgütünün yok edilmesi için dost Türkiye'nin ve halkının yanında olduğumuzun belirtmek isteriz." diye konuştu.

Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Abaz Hado, Türkiye için özgürlüğün kutsal olduğunu, hiç kimsenin Türk halkını ve anayasal düzenini ayaklar altına alamayacağını belirterek, "Türk halkıyla, cumhurbaşkanı ile dayanışmamızı ifade ettik. Onlar bizim değerli dostlarımız." dedi.

Programda konuşan 15 Temmuz gazisi İsmet Doğan da darbe gecesi yaşadıklarını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Arnavutluk Makedonya Türkiye Üsküp Politika Güncel Haberler

title