Haberler

15 Temmuz'da Yaşananları ve Kahramanları Dev Tabloya Yansıttı

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ / MUSTAFA ÇAVUŞ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Engin Güney, 15 Temmuz darbe girişimini yaptığı dev tabloda ayrıntılarıyla yansıttı.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ / MUSTAFA ÇAVUŞ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Engin Güney, 15 Temmuz darbe girişimini yaptığı dev tabloda ayrıntılarıyla yansıttı.

Güney, boyu 2,60, eni 2 metre olan resmini yaklaşık 1,5 ayda tamamladığını söyledi.

Tuvale 15 Temmuz'u küresel ölçekte yansıtmaya çalıştığını dile getiren Engin Güney, darbe girişimi sırasında halkın tankların önünde durması, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki direniş, bombalanan TBMM, şehit Ömer Halisdemir ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sıkça vurguladığı "Tek millet", "Tek bayrak", "Tek vatan", "Tek devlet" sözlerini Rabia işaretiyle tablosuna işlediğini belirtti.

Çalışmasında, dünyada, özellikle Ortadoğu'da yaşanan karmaşaya da yer verdiğini bildiren Güney, çeşitli kodlarla kültürleşme süreci, yeni medya ve dijital çağda sanal ortamda siber yöntemlerle uygulanan saldırılar ile ByLock gibi uygulamaları da yansıttığını anlattı.

"Gelişmemiz engellenmeye çalışılıyor"

Engin Güney, Türkiye'nin gelişiminin engellenmeye çalışılmasını resminde ortaya koymaya çalıştığına dikkati çekerek, "Ülkemiz bir çıkmaza sokulmak isteniyor, gelişmemiz engellenmeye çalışılıyor. Tablodaki labirentlerle bu durumu anlatmaya çalıştım." dedi.

Türkiye'yi bir "cennet bahçesi" olarak gördüğünü, tablosunda çiçek ve güvercin figürleri ile çeşitli renklerle bunu yansıttığına işaret eden Güney, labirentler ve karmaşayla darbe girişimini anlattığını, ülkenin güzellikleriyle bu durumu çatıştırarak tuvalinde ortaya koyduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyduğunu, vatanını çok sevdiğini vurgulayan Öğretim Görevlisi Güney, "Ülkem gerçekten çok özel bir konumda. İnsanlarımız da öyle. Bunu zaten dünya da gördü. Türk halkının ne olduğunu gördü. Herkes yoğun duygular yaşıyor. Sanatçı, kültür ve toplumla yoğrulan, olumsuzlukları görüp bunlardan belki de en çok etkilenen kişidir. Tankın altına yatan insan gibi bir duygu yoğunluğunu yaşadığımı söylesem yanlış olur belki ama samimi olmasam böyle bir eser ortaya çıkmaz." diye konuştu.

"Ömer Halisdemir beni çok etkiledi"

Engin Güney, komutanından aldığı emri şehit olacağını bilerek uygulayan ve darbenin seyrini değiştiren şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in kendisini çok etkilediğini, tablosunda Halisdemir'i de yansıttığı belirterek, "Ömer Halisdemir, komutanının direktifiyle şehit olacağını bile bile gerekeni yapan, birçok olumsuzluğu durduran çok önemli bir şahsiyet. Ruhu şad olsun. Onun nezdinde diğer şehitlerimize ve gazilerimize aynı duyguları besliyorum." ifadesini kullandı.

Darbeye direnen 15 Temmuz kahramanlarından çok etkilendiğini, tablonun da bu duygu yoğunluğuyla ortaya çıktığını dile getiren Güney, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesince, tablonun TBMM'de sergilenmesi için girişimlerde bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Politika Güncel Haberler

title