Haberler

15. Gaziantep Yemek Şenliği

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO'ya, dünyanın 8. lezzet şehrinin Gaziantep olması için başvurduklarını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO'ya, dünyanın 8. lezzet şehrinin Gaziantep olması için başvurduklarını belirtti.

15. Gaziantep Yemek Şenliği, Kadıköy'deki Özgürlük Parkı'nın yanında kurulan şenlik alanında başladı. Şenlikte, kebap, katmer, baklava ve fıstık gibi Gaziantep mutfağının yöresel tatları ve kültürü, İstanbullularla buluştu.

Şenliğin açılışında konuşan Şahin, Gaziantep'in lezzet başkenti olduğunu ifade ederek, Gaziantep Yemek Şenliği'ni başlatan yöneticilere ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Fatma Şahin, Gaziantep'in kültürü ve tarihiyle bölgesinde büyük öneme sahip olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Şen olsun yuvamız, şehrimiz ve ülkemiz. Gaziantep, bölgesinin lider ve odak şehri. Antik kenti ve gastronomisiyle Gaziantep, bölgesinin parlayan yıldızı. Bu yıldızı uluslararası boyuta taşımanın yolu da İstanbul'dan, İstanbullulardan ve İstanbul'daki Gazianteplilerden geçiyor. Bu kardeşlik, huzur, kalkınma, gazi ve kurtuluş yolundan sevgi ve selam getirdik. Gaziantep, bir medeniyet, kültür ve kardeşliktir. Bizi farklı kılan en önemli mirasımız, mutfağımızdır. Anadolu ve Gaziantep kadını bütün marifetini ve kapasitesini o yemeğine koyuvermiştir. Sevdasını, aşkını, komşuluğunu ve yardımseverliğini o yemekte buluşturmuştur. Dolayısıyla bu lezzet kendiliğinde olmuyor. Bir yuvalamanın, köftenin hikayesi var. Bizim şehrin bir hikayesi var kısacası."

Tarihiyle övündükleri Gaziantep'i geleceğe taşıdıklarını, müzeler şehri yaptıklarını ve çalışmalara devam ettiklerini aktaran Şahin, bu noktada önemli güçlerinin ise mutfakları olduğunu kaydetti.

Belediye Başkanı Şahin, "Dünya gastronomi şehri olacağız. Bu bereketi uluslararası boyuta taşıyacağız. Fıstığın Türk Standartları Enstitüsü ve Avrupa Birliği belgesini de aldık. Sırada katmerimiz var. 26 ürünün patentini alıyoruz. Raporlarımızı hazırladık, UNESCO'ya başvurduk. Allah'ın izniyle 'Dünyanın 8. lezzet şehri Gaziantep'tir' diye UNESCO'nun belgesini alacağız. Bunun için şehrimizin tüm yöneticileri ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği içindeyiz. En büyük gücümüz, İstanbulumuz. İstanbulsuz olmaz. Gaziantep'i İstanbul hattından UNESCO hattına ve dünya hattına geçirmek hepimizin görevi."

"Renkli bir program hazırladık"

İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Ali Uçar da şenliğe gelenlere renkli bir program hazırladıklarını, pek çok sanatçının sahne alacağını ifade etti.

Etkinlikte yemek ve baklava yeme yarışmalarıyla Antep sofrasının inceliklerini sergileyeceklerini aktaran Uçar, "Şenliğimizde kebap, içli köfte, firik pilavı, çiğ köfte, kuru dolma, yaprak sarması, yoğurtlu patates, kekik salatası, nohut dürüm, kebap, kelle paça, katmer, baklava, fıstık gibi yöremizin yüzlerce lezzeti tadılacak. Gaziantep mutfak kültürüyle ilgili bütün unsurları tanıtmaya çalışacağız" diye konuştu.

Şenliğin ardından Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, davetlilerle stantları gezerek, yöresel yemeklerden tattı.

Yemek ve baklava yeme yarışması, davul zurna ve halay gösterileri ile sahne şovlarının yer alacağı etkinlik, yarın sona erecek.

Şenlikte katılımcıların 150 bin porsiyon yemek tüketmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Şahin Edibe Şahin İstanbul Kadıköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title