Haberler

14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Sona Erdi

Güncelleme:

Umudunu ve gücünü kadınlardan alan, kadınlar tarafından kadınlar için yapılan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nin on dördüncüsü 30 Nisan'da Van'da sona erdi.

Filmmor Kadın Filmleri Kooperatifi tarafından Kadın Emeği Kolektifi, Adana Kadın Platformu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Arin Kadın Merkezi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Bağımsız Kadın İnisiyatifi ve Van Kadın Derneği ortaklığıyla yapılan 14. Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu yıl "Kadın Dayanışması Yaşatır" diyerek yola çıktı. 12-20 Mart'ta İstanbul'da, 26-27 Mart'ta Hatay'da, 2-3 Nisan'da Adana'da, 9-10 Nisan'da Bodrum'da, 16-17 Nisan'da Mardin'de, 23-24 Nisan'da İzmir'de, 29-30 Nisan'da Van'da; 12 Mart-30 Nisan tarihleri arasında, yedi haftada yedi şehirde erkek şiddetinden bombalı saldırılara, sokağa çıkma yasaklarından çatışmalara zor bir dönemde "kadın dayanışmasıyla" yolculuğuna devam edebildi.

Feminist sinemanın ustalarından Chantal Akerman'ın anısına 18 filmlik retrospektif Chantal Hakkında Her Şey' den Ortadoğu'da Kadınların Sineması' na yirmi yedi ülkeden, altmış altı filmin izleyiciyle buluştuğu festivalde film gösterimlerinin ardından yapılan söyleşilerin yanı sıra atölyeler, paneller, buluşmalar yer aldı. Senem Tüzen, Emel Çelebi, Özlem Sarıyıldız ve Melek Özman'ın katıldığı Kadın Cinayetleri Nasıl Filmleştirilmeli atölyesi; Mehmet Eryılmaz'ın Misafir filmiyle konuk olduğu Kaleydoskop ; Viola Shafik ve Hülya Uğur Tanrıöver'ın katıldığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Kadınların Sineması paneli… 19-20 Mart'ta yapılacak Kadın Cinayetleri Nasıl Önlenebilir? forumu ile Osmanlı'da Kadınların Oy Hakkı Mücadelesi paneli 19 Mart tarihinde Beyoğlu'nda meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle iptal edildi. Kapanış töreni de iptal edilerek Türkiye sinemasında cinsiyetçiliğe dikkat çekmek amacıyla verilen Altın Bamya Ödülleri yazılı olarak açıklandı.

Zorunlu iptal ve ertelemelere, bazen izleyicilerin "şükür bugün de sağ salim festivale geldik" dediği koşullara rağmen festivali de "kadın dayanışması yaşattı". Festival süresince 'kadınların tarihinin, baskı altına alınışlarının olduğu kadar bu baskıya direnmelerinin de tarihi olduğunu' bir kez daha deneyimledik. Yedi hafta boyunca, yedi şehirde açılan mor perdeyi Lisa Çalan açtı. 14. Filmmor Gezici Kadın Filmleri Festivali'nin Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü ise Uzak Mı… filmiyle Leyla Toprak'ın oldu. Hannah Arendt'den Chantal Akerman'a Sepideh Farsi'den Viola Shafik'e direnişin anlamını bilen ve yaşayan kadınların verdiği güçle İstanbul'da başlayan festivalin yolu Adana, Mardin, Hatay, Bodrum, İzmir'den geçerek Van'da sona erdi. Perde bir sonraki yıl yine kadın dayanışmasıyla açmak üzere kapandı. "Her şeye rağmen, iyi ki kadınlar var, umut var" diyerek...

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bodrum İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title