Haberler

120 Ülkenin Baptist Kilisesi Başkanları İzmir'de Buluştu

Baptist kiliselerinin 120 ülkedeki başkanlarının da aralarında bulunduğu 600 kişiyi bir araya getiren ve Türkiye'de ilk kez İzmir'de düzenlenen 'İnanç Turizmi Medeniyetler Buluşması' renkli görüntülere sahne oldu.

Baptist kiliselerinin 120 ülkedeki başkanlarının da aralarında bulunduğu 600 kişiyi bir araya getiren ve Türkiye'de ilk kez İzmir'de düzenlenen 'İnanç Turizmi Medeniyetler Buluşması' renkli görüntülere sahne oldu. Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükyehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu hoşgörü kentinin böyle anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmasının tesadüf olmadığını düşünüyorum" dedi.

İzmir Swissotel'de yapılan, 120 Dünya ülkesi Baptist Kiliseleri Başkanları'nın katıldığı Birinci Türkiye Kongresi'ne CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ile Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve 600 davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Dünya Babtist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi ve Protestan Baptist Kilisesi Başkanı Ertan Çevik, Türkiye'de inanç turizminin önemi, Anadolu'daki ilk Hristiyanların kısa tarihi, Tevrat'ta Anadolu konularını ele alarak açıklamalarda bulundu.

'TARİHİMİZDE MEDENİYET ÇATIŞMASI YOKTUR'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 120 ülkeden katılan Baptist Kiliseleri Başkanlarını, dünyanın en eski medeniyet kültürlerine ev sahipliği yapan İzmir'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek şunları söyledi:

"Atatürk, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür' diyerek açıklamıştır. İşte bu nedenle uygarlıklar tarihinin birikimlerini tanımlayan İzmir'den sizleri selamlıyorum. Bizim tarihimizde medeniyetler çatışması yoktur. Farklı inançların yarattığı ortak kültür ve birliktelikler vardır. Farklı kültür ve din ve mezheplere mensup insanların yüzyıllar boyunca huzur içinde yaşadığı İzmir, bunun tarihsel kanıtıdır. İzmir çok kültürlü yaşamı ve farklı kimliklerin bir arada barış içerisinde temsili ile çok önemli bir örnektir. Doğu Akdenizin incisi Victor Hugo'nun prensesi İzmir'i artık antik çağın lider kentlerinden Bergama ve Efes gibi tarihi kentlere, Meryem Ana'ya yakınlığı ile kültürel anlamdaki çok renkliliği ve çekiciliği belki hepsinden daha da önemlisi, sıcak dost canlısı ve misafirperver insanlarıyla İzmir'i daha yakından tanıyıp seveceksiniz. Tüm çabamız, dünyayı barış, sevgi ve dostluğun bir kalesi yapmak olmalıdır. Bu hoşgörü kentinin böyle anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yapmasının tesadüf olmadığını düşünüyorum."

'DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI LAİKLİK'

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da, bütün semavi dinlerin iyiliği, yardımlaşmayı emrettiğini, kul hakkı yemeyi reddettiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Kardeşlik için uğraşırız hep birlikte. Bazen dini inanışların aşırıya kaçıldığı, bunun yapıldığı dönemler olmuştur. Bu toplantının İzmir'de yapılmasından inanç turizmi açısından değil, modern laik Türkiye Cumhuriyeti'nin bir başarısı olarak görüyorum. Demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından biri laikliktir. Bu tür toplantılar birbirimize tanımamıza yardım eder. Dünyaca ünlü Bapstist Martin Luther King'e hayranlık duyarım. Onun rüyasının bir kısmı gerçekleşti. Umarım tamamını gerçekleştirir ve dünyada barış içinde yaşarız."

BU TİP ORGANİZASYONLARIN ÖNEMİ

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, dünya Protestan birliğinin İzmir'de toplantı yapmasını ve İzmir'i seçilmesini önemsediklerini belirterek, "Bu tip organizasyonlar ülkeler arasındaki iş, turizm, ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynuyorlar" dedi. Dünya Baptist Kiliseleri Birliği Başkanı John Upton, "Birçok dinin huzur içinde yaşadığı bir şehir görmek bizi mutlu etti. Kiliselerin yasal zemini oluşturmasında verdiğiniz desteği biliyoruz. Vakıf mallarının iade edilmesi sürecine girdiğinizi biliyoruz ve bu bütün dünyaya örnek model teşkil edecek" diye konuştu.

Dünya Babtist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi ve Protestan Baptist Kilisesi Başkanı Ertan Çevik ise, inanç turizminin merkezi ve Hristiyan dünyası için önemli 7 kiliseden birine sahip İzmir'de kongre yapma kararı alan Baptistlere teşekkür etti.

Konuşmalar sonrası İzmirliler Derneği Başkanı Gündüz Kapancıoğlu, inanç turizminin gelişmesinde katkılarda bulunan ve Buca Kilisesi'ni açan Ertan Çevik ve Dünya Kiliseleri Başkanı John Upton'a İzmir adına Saat Kulesi maketi hediye edip plaket verirken, Aziz Kocaoğlu'na da katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Aytun Çıray Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe)
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title