Haberler

12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başladı

Festival devlet sanatçısı Merih Çimenciler'in Reşat Nuri Güntekin'in eserinden aynı adla uyarladığı Çalıkuşu balesiyle başladı.

12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali "Çalıkuşu" balesiyle başladı.

6 Ağustos'ta sona erecek festivalin ilk gününde devlet sanatçısı Merih Çimenciler'in Reşat Nuri Güntekin'in eserinden aynı adla uyarladığı Çalıkuşu balesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) tarafından Kuzey Hendeği'nde sahnelendi.

Kostüm, dekor ve ışık tasarımları ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev'e, ışık uygulaması Tarı Deniz'e ait eserin müzik derlemelerini ise Erkan Yüksel yaptı. MDOB'un 90 kişilik sanatçı kadrosuyla sahneleyeceği eserde Feride karakteriyle Büşra Ay, Kamuran karakteriyle Ender Üçdemir rol adı. Diğer başlıca rolleri ise Özlem Şenormanlılar, Ozan Demirbaş, Serbülent Biçer, Irakli Bakhtadze, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri, Başak Özenç, Beatrice Parma, Meltem Baydar, Tutku Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze, Bleda Özlem paylaştı.

Eserde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türk Sanat Müziği Orkestrası da yer aldı.

Çalıkuşu balesinde küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, içli, iradeli, kültürlü ve güzel bir genç kız olan Feride'nin, genç ve yakışıklı Kamuran'a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu'da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatıldı.

Görsel ve işitsel bir şölen içeren Çalıkuşu balesi 1920'li yılları sahneye taşımakla birlikte, Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu'nun içinde bulunduğu gerçekliği ve Anadolu'da yaşamayı seçen idealist ve aydın Türk kadının öyküsünü gözler önüne serdi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Dr. Rengim Gökmen, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, insanı anlatan sanatın toplumların ışığı olduğunu söyledi.

Sanat ışığından mahrum kalan toplumların büyük dramlarla, facialarla karşı karşıya kaldığını belirten Gökmen, sanatın hoşgörü ve empati duygusu kazandırdığını kaydetti.

Festivalin açılışına Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, sinema oyuncusu Filiz Akın da katıldı. - Muğla

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Reşat Nuri Güntekin Mersin Bodrum Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title