Haberler

112 Sağlık Ekiplerin İstanbul Yollarında Yaşadığı Zorluklar Havadan Görüntülendi

112 Sağlık ekiplerin İstanbul yollarında yaşadığı zorluklar havadan görüntülendi Olaya giderken ambulans ekibinin yaşadığı kaza kamerada 112 sağlık ekiplerinin bir günü kameralarca kaydedildi 112 ekiplerinin bir günü böyle geçiyorİSTANBUL - Hayat kurtarmak için saniyeler ile yarışan 112 acil...

112 Sağlık ekiplerin İstanbul yollarında yaşadığı zorluklar havadan görüntülendi

Olaya giderken ambulans ekibinin yaşadığı kaza kamerada

112 sağlık ekiplerinin bir günü kameralarca kaydedildi

112 ekiplerinin bir günü böyle geçiyor

İSTANBUL - Hayat kurtarmak için saniyeler ile yarışan 112 acil sağlık ekipleri, trafik, yanlış ihbar, hatalı park gibi birçok nedenden dolayı vakalara ulaşırken vakit kaybediyor. 112 ekiplerinin bir günde yaşadıkları zorluklar havadan ve aksiyon kameraları tarafından kayıt edildi. Ambulansın olaya giderken yaşadığı kaza ve sağlık personelinin yaşadığı panik saniye saniye kameralara yansıdı.İhlas Haber Ajansı tarafından bir günü görüntülen 112 acil sağlık ekiplerinin yaşadığı zorluklar saniye saniye gözler önüne seriliyor.

İstanbul'da Acil sağlık hizmeti bekleyen bir vatandaş 112 numaralı telefonu aramasıyla Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere iki komuta kontrol merkezinden birisi cevap veriyor. İstanbul'da 112 acil sağlık çağrı ekibinde 158 kişilik ekip 7/24 kesintisiz hizmet veriyor. İstanbul'da 112 acil sağlık hizmeti için günde ortalama 24 bin çağrı alınıyor. Gelen bu çağrıların sayısının % 92'si asılsız çıkıyor. Asılsız olan bu çağrıların içerisinde çocuğunu eğlendirmek isteyen annelerden, telefonun pin kodunu unutan vatandaşlara, pizza siparişi vermek isteyen kişilerden şaka yapmak için aradığını ifade eden duyarsız vatandaşlara kadar binlerce kişi bulunuyor. Bu gereksiz çağrılar yüzünden gerçekten acil sağlık hizmeti bekleyen vatandaşlar zamanında 112 ekiplerine ulaşması gecikiyor.

Ambulansa fermuar yöntemi ile yol ver

Sağlık Bakanlığına bağlı İl Ambulans servisi Başhekimliği, Anadolu ve Avrupa yakasında komuta kontrol merkezinde gelen yardım çağrısını duyan sağlık görevlileri en yakın ekibe haber veriyor. Acil vakalar 0-10 dakika içerisinde ulaşma süresi % 80'in üzerinde bulunuyor. En yakın 112 ekipleri bulundukları konumdan ihbarın yapıldığı yere giderken çoğu zaman trafikte kalıyorlar. 112 ambulansını kullanan şoförler trafik olsa dahi fermuar yöntemi ile daha hızlı olay yerine varabiliyorlar. Ancak birçok sürücü ambulansı görünce bu yöntemi bilmediği ve paniklediği ambulanslar daha yavaş ilerliyor.

Öte yandan 112 acil sağlık ekiplerinin yollarda yaşadığı zorluklar ve yaşadığı kaza ise havadan ve aksiyon kamerasıyla saniye saniye kaydedildi. Havadan ve aksiyon kamerasından kayıt edilen görüntülerde bir gün de ekiplerin ne gibi zorluklar ile karşılaştıkları gözler önüne serildi.

Ambulansın kaza anı kamerada

Görüntülerde telsizden ihbarın gelmesiyle görevlileri hızla ambulansa koşması ve trafikte kalmaları görülüyor. . Trafikte ilerlemeye çalışan ambulansa yol vermeyen bir araç yüzünden kaza yapması an be an havadan ve aksiyon kamerası tarafından kayıt edildi. Kazada ambulansın sadece aynası zarar görürken sağlık ekiplerinin panik yaşadığı görüldü. Öte yandan olay giden ekiplerin Fatih'te ara sokakta trafikte adeta sıkışıp kalıyor. Ambulansın karşısına çöp kamyonu ve araçlar çıktı. Güçlükle ilerleyen ambulans başka bir ara sokakta trafik ilerlemediği için geri geri gitmek zorunda kalıyor.

"Çocuğunu eğlendirmek için arayan anneler var"

Avrupa yakası 112 komuta kontrol merkezi şefi Dr.Sema Selvioğlu, " Burası Avrupa yakasında tüm 122 çağrıların geldiği bir merkezdir. Gün içerisinde istatistiklere göre 28 bin kere telefon çalar. Gelen telefonların yüzde 92'si asılsızdır. Telefonu açtığımızda '112 acil ambulans servisi diyoruz' onlarda 'biliyoruz bize pizza getiririmsiniz' diyorlar. Çocuğunu eğlendirmek için arayan anneler var. 'Burası acil ambulans servisi' diyoruz. Onlarda 'ne olacak 5 dakika konuşsanız' diyor. Bizi arayan vatandaşlarımızın adres verirken onlardan bazı detaylar istiyoruz. Ne kadar çok teknolojik olarak ilerlesek bile, kozmopolit bir şehirde bu adreslerin tam olarak verilmesi gerekmektedir. Telefonu açan vatandaşlar ne kadar çok bağırınca o kadar iyi anlaşılacaklarını düşünüyorlar. Bize daha sakin yaklaştıkları ve dertlerini anlattıkları zaman daha kolay ve hızlı yardımcı olabiliyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.

Yaşama yol ver projesi

2015 yılı kasım ayında Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan "Yaşama Yol Projesi" ile asılsız ve yanış çağrı ortalaması yüzde 95'ten yüzde 92'ye düşürüldü. "Yaşama Yol Ver medya" kampanyası içerisinde "Minik 112" projesi kapsamında İstanbul genelinde 708 ilkokul ziyaret edilip, 146.176 öğrenciye; 112 hangi durumlarda aranır, ambulansa neden ve nasıl yol verilir konularında eğitim verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile il genelinde metro ve tramvaylarda afiş gösterimi yapıldı. Minibüs ve taksi duraklarında, alışveriş merkezlerinde, halka açık pazarlarda, Ramazan dolayısı ile Feshane de Trafik Haftası ve Eğitim Şenliklerinde stand kurularak kampanya anlatıldı, kampanya ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

İstanbul Genel Haberler

Bakmadan Geçme

AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title