Haberler

112 Görevlilerini Şok Eden Telefonlar

Amasya'da Acil Ambulansların Tamamını Yönlendiren 112 Acil Servis Komuta Merkezi, Telefon Sapıklarının Yemeğe Çıkma, Evlenme, Cinsel Fantezilerini Anlatma ve Birlikte Olma Gibi Ahlaksız Tekliflerinin Yanı Sıra "Canım Sıkıldı Aradım", "Eşeğimi Kaybettim Bana Yardımcı Olun" Gibi Telefonlar Nedeniyle Acil Vakalara Müdahale Etmekte Güçlük Çekiyor.

Amasya'da acil ambulansların tamamını yönlendiren 112 Acil Servis Komuta Merkezi, telefon sapıklarının yemeğe çıkma, evlenme, cinsel fantezilerini anlatma ve birlikte olma gibi ahlaksız tekliflerinin yanı sıra "Canım sıkıldı aradım", "Eşeğimi kaybettim bana yardımcı olun" gibi telefonlar nedeniyle acil vakalara müdahale etmekte güçlük çekiyor.

Amasya merkez ve ilçelerinde bulunan ambulansları yönlendiren 112 Acil Servis Komuta Merkezi, köylerde dahil olmak üzere il sınırları içerisinde meydana gelen acil durumlarda ambulans yönlendirme işlemi yaparken, çalışanlar telefon sapıkları ve tacizciler yüzünden işlerini yapmakta zorlanıyor. 112 Acil Komuta Merkezi ve Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Nilüfer Tali, Amasya merkezde 16, Merzifon 9, Suluova 9, Gümüşhacıköy 6 ve Ezinepazar Acil Servisi'nde 4 olmak üzere toplam 44 doktorun yanı sıra paramedik ve hemşirelerin görev yaptığı 112 Acil Servis hizmetlerinde en çok problemi telefon sapıklarından dolayı yaşadıklarını söyledi. Dr. Nilüfer Tali, "112'yi arayanların karşısına biz çıkıyoruz. Görevli arkadaşlarımız arayanların verdiği adreslere en yakın yerden ambulans çıkartıyorlar. Amacımız hastalık, kaza ve doğal afetlerde insanlara yardımcı olarak hayatta kalmalarını sağlamak ve en yakın sağlık kuruluşuna yetiştirmektir. Çok büyük doğal afetlerde 112 dışındaki ambulansları yönlendirme yetkimiz de var" dedi.

Görevlerini yaparken karşılaştıkları sorunları anlatan Dr. Tali, usulsüz arayanlar yüzünden çok zor durumlarda kaldıklarını, telefonla rahatsız edenlerin yüzünden acil vakalara müdahale etmekte güçlük yaşadıklarını ifade etti. Nilüfer Tali, "Merkezde 2 tane hattımız var. Öyle insanlar var ki 2 telefondan arayıp 2 hattımızı birden meşgul ediyor ve acil vakalara müdahale etmemize engel oluyorlar. Bunu gerçekten bilerek yapıyorlar. 112'yi arayan hasta yakınları 'Acil ambulans istiyorum' deyip telefonu kapatıyorlar. Ne adres veren var ne de bilgi. Daha sonra yeniden arıyor ve 'Hala ambulans gelmedi' diye küfürler savuruyor. Bazıları hastalarının olduğunu söyleyerek adres veriyorlar. Adreste verilen mahalleye gittiğimizde böyle bir sokak yok, bulamıyoruz. Yanlış ihbara yönlendirdiğimiz merkezdeki ambulansımız bir tane. Gerçek bir vaka çıktığında oraya yetişmekte zorluk yaşıyoruz" diye konuştu.

Telefonla arayarak yüz kızartıcı kelimeler kullanan sapıkların ilginç isteklerinin olduğunu söyleyen Dr. Tali, "Çocuk yeni konuşmayı öğreniyor, annesi konuşması için bizi arıyor, 'Alo de oğlum teyzeye alo de' şeklinde çocuğunu konuşturmaya çalışıyor. Evlenme teklifinde bulunandan cinsel fantezilerini anlatanlara kadar birçok telefon sapığı arıyor. Yemeğe çıkma, evlenme, birlikte olma gibi tekliflerin yanı sıra 'Canım sıkıldı aradım', 'Eşeğimi kaybettim bana yardımcı olun', 'Kene buldum gelin bunu alın', 'Ölü kuş buldum bunu alın götürün' diye arayanlar da sürekli çıkıyor. Artık öyle zamanlar oluyor ki, büyük bir otobüs kazası var ambulans yönlendireceğiz ya da olay yerinden gelecek telefon bekliyoruz, sapıkların yüzünden hatlarımız hep meşgul oluyor. Artık yalvarıyoruz ki, 'Aramayın böyle bir kaza var, sizin yüzünüzden müdahale edemiyoruz' diye. Yinede aldırış etmiyorlar. Bir gün kendilerinin başına geleceğini düşünmüyorlar. Telefonlara bakan hemşire arkadaşlarımızın ruhsal sağlıkları bozuluyor. 24 saat boyunca telefonlarımız susmuyor, ama bizim baktığımız vaka sayısı günlük ortalama 25, geri kalanların tamamımı telefon sapığı" şeklinde konuştu.

Geceleri kaza yapan yabancıların kaza yaptıkları yeri bilmediklerini, o yüzden uzun süre kaza yerini aradıklarını belirten ve 112 acil telefonunu kullananların telefon açtıklarında gerekli bilgileri net ve açık olarak vermelerini isteyen Tali, konuşmasına şöyle devam etti:

"Burada 24 saat görevli doktorlarımız var. Acil durumlara göre ambulans yönlendirme yetkisine sahipler. Bizleri arayanlar doktorlara gerekli bilgileri tam olarak verirlerse daha kolay müdahale ederiz. 112'yi arayarak rahatsız edenlerin başına bir hastalık ya da kaza geldiğinde onların yardımına da yine biz koşuyoruz."

(DY-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title