Haberler

110 Yıllık Gramofon

Kemal Karagöz - Gaziantep'te, tarihi Zincirli Bedesten'de bir koleksiyoncu tarafından satışa sunulan 110 yıllık orijinal gramofon alıcısını bekliyor.

Kemal Karagöz - Gaziantep'te, tarihi Zincirli Bedesten'de bir koleksiyoncu tarafından satışa sunulan 110 yıllık orijinal gramofon alıcısını bekliyor.

Antika koleksiyoncusu Fatih Gökgöz, Almanya'dan gelen gramofonu 3 bin 500 liraya antika meraklılarının beğenisine sunduklarını söyledi.

Gökgöz, gramofonla ilgili şu bilgileri verdi:

"Weko marka gramofonun en önemli özelliği hoparlörünün tahta olması. Alet hala çalışır durumda ve çıkardığı ses oldukça net. Gramofon tamamıyla elle imal edilmiş, hoparlörün içi de tamamen tahta. Gramofon manüel olarak çalışıyor. Bölümlerine baktığımızda bir ses seviyesi bir de devir ayarları bulunuyor. Tüm dünyada antika meraklıları tarafından halen dinlenmekte. Evlerde aksesuar olarak da kullanılıyor. 1900'lü yıllarda Almanya'da imal edilmiş ve o yıllardan günümüze kadar sağlam bir şekilde kalmıştır. Özgünlüğünü bozmadan günümüze gelmesi ise insanları, inceleyenleri oldukça şaşırtıyor. Ayrıca, içerisindeki mekanizması ve aletin kendisi tamamıyla orijinaldır."

Gramofonun en önemli özelliklerinden birinin de sesinin çok düzgün çıkması olduğunu belirten Gökgöz, sesinin netliğinin hoparlörünün tahta olmasından kaynaklandığını, özel iğnesi sayesinde normal plak dışında taş plağı da çaldığını vurguladı.

Türkiye, gramofonla nispeten geç bir tarihte, 1920'li yılların başında tanıştı. Müziği, konser salonlarından çıkarıp her yerde dinlenebilir hale getiren gramofon, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de coşkuyla karşılandı. Önceleri belirli bir kesimin evlerine girebilen gramofon, zamanla yayıldı. Dede Efendi, Hafız Burhan, Münir Nurettin Selçuk gibi bestekar ve müzisyen bu aygıt sayesinde tanındı. 1960'larda pikapların yaygınlaşması, yorgun gramofonların da sonu oldu

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title