Haberler

11. Uluslararası İstanbul Bienali Başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adil Bir Dünyayı, İnsanların Barış İçinde Yaşadığı Bir Dünyayı Kurabilmek İçin Kültüre Çok İş Düştüğünü Söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, adil bir dünyayı, insanların barış içinde yaşadığı bir dünyayı kurabilmek için kültüre çok iş düştüğünü söyledi.

Bu yıl 11'incisi düzenlenen ''Uluslararası İstanbul Bienali''nin Türkiye Denizcilik İşletmeleri Salı Pazarı Antrepo'da gerçekleştirilen açılış töreni, Tiyatro Oyun Deposu'ndan 4 kadın oyuncunun bienalin ana temalarının işleyen sunumuyla başladı.

Bakan Günay, törende yaptığı konuşmada, artık dünya çapında bir sanat etkinliğine dönüşen ''Uluslararası İstanbul Bienali''nin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

İstanbul'un birkaç gün önce yaşadığı olaylardan büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Günay, olayda hayatını kaybedenleri saygıyla andığını ifade etti.

Geride kalan 20. yüzyılın büyük acılar, savaşlar, felaketler, eşitsizlikler ve adaletsizliklerle dolu bir yüzyıl olduğunu vurgulayan Günay, hala o yüzyılın korkularının sürüp geldiğini anlattı.

Adil bir dünyayı bulmak için hep birlikte savaşıldığını kaydeden Günay, ''Adil bir dünyayı, insanların barış içinde yaşadığı bir dünyayı kurabilmek için kültüre çok iş düşüyor. Farklı kültürleri bir arada yaşatacak olan bir anlayışa dünyanın evrimleşmesi gerekiyor. Sanata çok iş düşüyor. Kültür ve sanat alanındaki dayanışma dünyayı birbiriyle barıştırıyor. Elbette sanat ancak özgürlük ortamında yetişebiliyor. Kabukları, disiplinleri kırarak yıkarak... Sanat özgür bir ortamda özgün ürünler ortaya çıkarabiliyor'' şeklinde konuştu.

Günay, bu nedenle İstanbul'daki kültür girişimlerinin sadece İstanbul'a, sadece Türkiye'ye değil dünyaya ışık tutan çalışmalar olduğuna inandığını vurgulayarak, 11 yıldan bu yana bu etkinliği büyük emekle geleceğe taşıyan İstanbul Kültür Sanat Vakfına (İKSV) ve katkıları olan herkese teşekkür etti.

Bu akşam ilginç bir açılış olduğuna işaret eden Günay, ''11 Eylül'ün eşiğinde, 12 Eylül'ün eşiğinde... 12 Eylül'de başlayan 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nden 12 Eylül'ün 29. yıl dönümünde özgürlüğe ve barışa vurgu yapılması ve bu akşam buradan İstanbul'un oldukça seçkin insanlarının bulunduğu bir muhitte sosyalizm çağrısı yapılması bana tarihsel ironi gibi geldi. Demek ki tarihin hepimize öğreteceği güzel şeyler var'' diye konuştu.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kocabıyık da İstanbul Bienali'nin İstanbul'u dünya sanat ve kültür haritasında hak ettiği konuma taşıyan önemli etkinliklerden biri olduğunu bildirdi.

Dünyada en fazla tanınan ve saygın sanat etkinliği haline gelen bienale sanatçı ve sanatseverlerin ilgisinin arttığına dikkati çeken Kocabıyık, bu yıl etkinliğe 38 farklı ülkeden 70 sanatçı, 3 bin seyirci ve 500 basın mensubunun geldiğini aktardı.

2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de 2010'da Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak İstanbul'un kültür ve sanat hayatının gelişiminde en önemli yapı taşlarından birinin İstanbul Bienali olduğunu kaydetti.

Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu da Türkiye'nin kültür ve sanat hayatına yön veren bienali Koç Topluluğunun sponsorluğunda ikinci kez sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.

Topluluk olarak sanata destek verdiklerini, özellikle çağdaş sanatın yaygınlaşmasının toplumun gelişimi için önemli olduğuna inandıklarını ifade eden Bulgurlu, bienalin İstanbul ve Türkiye'nin tanıtımına önemli katkıları olduğunu belirtti.

Bu arada, Bulgurlu'nun konuşması sırasında bir grup tarafından gürültü çıkarıldığı görüldü.

Törene, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nin modern ve çağdaş sanatlar alanında uluslararası bir kültür sanat etkinliği olduğunu kaydetti.

Bu akşam ilginç mesajlar verildiğini söyleyen Bakan Günay, ''Tarihsel bir ironi gerçekleşti. Avrupa'dan gelen 4 küratör sosyalizm çağrısı yaptılar. Adaletli bir dünya çağrısı yaptılar. Ve bunu 12 Eylül'ün yıl dönümünde İstanbul'un bienalinde, İstanbul'un varlıklı çevrelerin de bulunduğu bir ortamda yaptılar. Demek ki dünyada çok şey değişiyor'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title