Haberler

11. Uluslararası Gençlik Buluşması

Eski Rize Milletvekili Yılmaz: "Osmanlı Devleti'nin dünya egemenliğini elinde tututuğu dönemde Batı'ya sefer yapmasının en büyük nedeni, sömürü sisteminin gelişmesini engellemek içindi"

Eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Osmanlı Devleti'nin dünya egemenliğini elinde tuttuğu dönemde Batı'ya sefer yapmasının en büyük nedeninin sömürü sisteminin gelişmesini önlemek olduğunu söyledi.

Genç İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliğince (İDSB) Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 11'inci Uluslararası Gençlik Buluşması etkinliğinde konuşan Yılmaz, dünyadaki sömürü düzeninin Batı'yı zenginleştirdiğini, Doğu'yu da fakirleştirdiğini anlattı.

Yılmaz, sömürü düzeninin Batı'nın dünya egemenliğini Müslümanların elinden almasıyla başladığını belirterek, Doğu'nun yer altı kaynaklarının Batılı güçler tarafından adaletsiz şekilde kullanıldığını ifade etti.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethiyle başlayan dünyadaki Müslüman egemenliğinin hoşgörü ve yardım temelinde kurulduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Dünya nüfusunun 4'te 3'ü Ortadoğu, Afrika ve Asya'da, geri kalanı da Batı'da yaşıyor. Allah aynı orantıda kaynak ve doğal zenginlik paylaşımı yapmıştır ancak Batılılar Doğu'nun bu kaynaklarını alarak adaletsizce sömürüyor, para kazanıyor, oranın yerli halkı ise açlıkla mücadele ediyor. 50 milyon nüfusa sahip İngiltere, 1 milyar nüfusa sahip Hindistan'ı yıllarca sömürdü. Bugün Belçika'nın sadece Afrika'da 10 kolonisi var. Açlık ve sefalet içindeki 10 Afrika ülkesi Belçika'ya çalışıyor. Osmanlı Devleti, Doğu'ya 2 sefer düzenlemiştir. Hindistan'ın yardım istemesi üzerine Hint Okyanusu açıklarında Portekiz ve İspanyol sömürgecilere karşı sefer düzenlemiştir. Diğer sefere ise yine Endonezya'nın talebi üzerine Hollandalılarla savaşmak üzere çıkılmıştır."

"Osmanlı, sömürgeci olsa verimsiz Avrupa toprakları yerine Doğu'ya safer yapardı" diyen Yılmaz, "Osmanlı Devleti'nin dünya egemenliğini elinde tututuğu dönemde Batı'ya sefer yapmasının en büyük nedeni, sömürü sisteminin gelişmesini engellemek içindi" ifadesini kullandı. - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Enver Yılmaz Şevki Yılmaz Afrika Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title