Haberler

100. Yılında Uluslararası Bağdat ve Kutü'l Amare Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Birinci Dünya Savaşı'nı başından itibaren planlayan ve birinci müsebbibinin İngiltere olduğunu belirterek, "Ama planladığı tam gerçekleşmemiştir.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Birinci Dünya Savaşı'nı başından itibaren planlayan ve birinci müsebbibinin İngiltere olduğunu belirterek, "Ama planladığı tam gerçekleşmemiştir. Bunun sebebi, hesaba katılmadık şekilde, Osmanlı Devleti'nin, Türk Ordusu'nun İngilizlerin beklediği şekilde hemen yutuluverecek bir lokma olmamasıdır. Bu büyük savaşın içerisinde adeta Çanakkale gibi Kutü'l Amare gibi büyük parlayan yıldızlar vardır." dedi.

Turan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi katkılarıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "100. Yılında Uluslararası Bağdat ve Kutü'l Amare Sempozyumu"nun açılışında, İslamiyet'in Mekke'de doğduğunu, Medine'de yayıldığını, Bağdat'ta bir medeniyet halini aldığını dile getirdi.

Medeniyetin ruhunu temsil eden bir yapı olan Bağdat'ın kuruluşundan itibaren bilimin, sanatın, ekonominin kalbi ve uzun yıllar dünya tarihinin en büyük şehirlerinden biri olduğunu anlatan Turan, "Tarih tekdüze akmıyor, bazen bunalımlar bazen de çok ağır badireler noktasına gelebiliyor. Bağdat da bunları yaşamış bir şehir idi. Bir medeniyetin bugün için ölçüm değerlerinin en başında somut mimari eserleri, sanat eserleri ve kitaplar göz önünde bulundurularak ölçüm yapılıyor. Bu açıdan baktığımızda Bağdat, Orta Çağın tam anlamıyla parlayan en büyük yıldızı olmuş. Şehrin bir medeniyet merkezi olması hali Selçuklu döneminde de kendisini gösterdi. Osmanlı döneminde Bağdat'ın ağırlıklı olarak varlığını devam ettirdiğini görüyoruz, 1534'ten 1918'e kadar 400 yıl boyu Bağdat huzurun, sükunun sembolü bir şehir olma halini devam ettiriyor." diye konuştu.

Turan, Osmanlı Devleti yıkılırken Kudüs, Şam, Bağdat, Musul, Kerkük, Halep'in odak noktaları olarak görüldüğüne değinirken, "Osmanlı Devleti, Osmanlı Devleti özelliğini bu şehirleri kaybettikten sonra kaybediyor." dedi.

Birinci Dünya Savaşı'nın bir dünya felaketi olduğunu belirten Turan, "Bu savaşın savaş suçlusu aslında İngiltere'dir. Savaşı başından itibaren planlayan ve savaşın birinci müsebbibi olan siyasi yapı İngiltere'dir. 100 yıl içinde kurduğu bir siyaset düzeni vardır, amacı bu düzeni sona getirmektir amacı. Ama planladığı tam gerçekleşmemiştir. Bunun sebebi, hesaba katılmadık şekilde, Osmanlı Devleti'nin, Türk Ordusu'nun İngilizlerin beklediği şekilde hemen yutuluverecek bir lokma olmamasıdır. Bu büyük savaşın içerisinde adeta Çanakkale gibi Kutü'l Amare gibi büyük parlayan yıldızlar vardır." dedi.

Turan, sempozyumun amacını, "100 yıl önce kaybedilen ama bağların kopmadığı yerler hakkında bilgi ve bulguların ortaya çıkması" şeklinde açıkladı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da Birinci Dünya Savaşı'nın insanlık tarihinin en ahlaksız savaşı olduğu görüşünü dile getirerek, "Yunanlılarla olan savaşımızı, mücadelemizi anlıyorum, ama İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların Gaziantep'te, Maraş'ta, Çanakkale'de ne aradıklarını anlamakta güçlük çekiyorum." dedi.

Bağdat'ın 400-500 yıl boyunda huzur kenti olduğunu kaydeden Duman, "Osmanlı coğrafyası 500-600 yıl huzur memleketleri olarak yaşıyorken, İngilizlerin başını çektiği batı medeniyeti bu huzuru, insanlığa çok gördüler. Anlaşıldı ki Osmanlı Devletini yok etmekti maksat. Bu bilinçle gençlerin İngilizler ve diğer diğer emperyalist güçler hakkında bu tarihi zaferleri anarken bu sorgulamaları da yapmalarını diliyorum." diye konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Kutü'l Amare'nin unutulmaması gereken bir zafer olduğunu belirterek, sempozyum sayesinde gençlerin konuyu detaylıca öğrenme fırsatı bulacağına inandığını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'a, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek tarafından hediye takdim edildi. Işık, sempozyum kapsamında açılan "Bağdat ve Kutü'l - Amare Sergisi"ni de gezdi. Programa, İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

Yurt içinden 37, yurt dışından 8 bilim insanının katıldığı ve 45 bildirinin sunulacağı sempozyum, yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Türk Tarih Kurumu Refik Turan Bağdat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title