Haberler

10. Uluslararası Öğrenci Buluşması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Dünyanın çok önemli değişikliklerden geçtiği bir dönemde yaşıyoruz.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Dünyanın çok önemli değişikliklerden geçtiği bir dönemde yaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yıllar şimdiye kadar yaşadıklarımızdan çok daha çetin yeniden oluşlara sahne olacaktır. Dünya büyük bir siyasi ve ekonomik yeniden oluş düzeninin içine girecektir. Tarih boyunca biriktirdiğimiz tecrübeden hareketle hep beraber, Afrika'dan Asya'ya kadar bütün ülkelerdeki halklarımızı yeniden bilinçlendirmek, güçlendirmek başta sizlerin vazifesidir. Gittiğiniz her yerde tarih boyunca yaşanan bir sürü yanlışlıkları, zulümleri ders olarak çıkaracağız ve yeni, adaletli, barış içinde bir dünyanın kurulması için bütün gücümüzle var olacağız." dedi.

Kurtulmuş, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen "10. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı"nda, farklı ülkelerden gelip Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerin Türkiye'den çok şey öğrendiğini ve Türkiye'nin kültürel zenginliğine de önemli katkıda bulunduğunu anlattı.

Öğrencilerin 15 Temmuz akşamı Türkiye'nin ulusal birliğine, geleceğine ve Türkiye'deki demokrasiye karşı yapılan darbe girişiminde sokaklara çıktığını dile getiren Kurtulmuş, "Siz, 15 Temmuz akşamı duruşunuzla bize Çanakkale'yi, Kut'ül Amare'yi, Trablusgarp Cephesi'ni, Allahuekber Dağları'nı, Arakan'a İngilizler tarafından götürülüp orada esir alınan ve şehit olan 1. Dünya Harbi'nin şehitlerini bir kere daha hatırlattınız. Çanakkale'de yan yana yatan Cibuti'den, Tacura'dan, Trablusgarp'tan, Lübnan'dan, Makedonya'dan, Üsküp'ten, Kafkaslar'dan, Balkanlar'dan, Pakistan'dan, Yemen'den Mehmetleri bir kere daha hatırlattınız. Allah hepinizden razı olsun" diye konuştu.

Kurtulmuş, öğrencilerin büyük sorumluluklar taşıdığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra her biriniz önce yakın çevrenize, bütün milletinize, gittiğiniz ülkelerdeki halklarınıza, İslam ümmetine ve insanlığa karşı sorumluluk altındasınız. Dünyanın çok önemli değişikliklerden geçtiği bir dönemde yaşıyoruz. Önümüzdeki 10 yıllar şimdiye kadar yaşadıklarımızdan çok daha çetin yeniden oluşlara sahne olacaktır. Dünya büyük bir siyasi ve ekonomik yeniden oluş düzeninin içine girecektir. Tarih boyunca biriktirdiğimiz tecrübeden hareketle hep beraber, Afrika'dan Asya'ya kadar bütün ülkelerdeki halklarımızı yeniden bilinçlendirmek, güçlendirmek başta sizlerin vazifesidir. Gittiğiniz her yerde tarih boyunca yaşanan bir sürü yanlışlıkları, zulümleri ders olarak çıkaracağız ve yeni, adaletli, barış içinde bir dünyanın kurulması için bütün gücümüzle var olacağız."

Öğrencilere seslendi

Afrika'dan gelen gençlere seslenen Kurtulmuş, "Bütün Afrika'yı asırlar boyunca sömüren, altınlarını, zenginliklerini, madenlerini çalıp götürerek, kendi ülkelerinin geleceği için kullanan, Gora Adası'nda 150 milyon Afrikalı genci tutsak ederek yeni dünyaya köle olarak götüren ve bütün bu hırsızlıkların üstünde bir dünya kurarak Afrika'ya hala zulmeden uluslararası emperyalist güçlere karşı var olacak, başınız dik olacak ve güçlü olacaksınız. Bilimin ışığında, dayanışma ruhu içerisinde Afrika halklarının bir araya gelmesini sağlayacak ve İslam kardeşliğini de esas alarak Afrika'nın hem Müslüman hem gayrimüslim milletlerinin uyanışına vesile olacaksınız." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Asya'dan gelen öğrencilerden, "Asya coğrafyasında Osmanlı Devleti'nin çözülmesinden zulmü siyaset olarak dayatanlara, halkları birbirlerine kışkırtanlara karşı güçlü bir şekilde Asya'nın mazlum halklarını bir araya getirmelerini" istedi.

Ortadoğu'dan gelen öğrencilere de Kurtulmuş, "Ortadoğu coğrafyasında ikinci Sykes-Picot'yu uygulamaya koyarak, bütün ülkeleri lime lime doğrayan, insanları etnik çatışma ve mezhep ayrılığı çerçevesinde bölüp dağıtmaya çalışan bu küresel plana karşı bir arada olacak, tevhidin ana prensipleriyle Sünnisini, Şiisini, Alevisini, Türkünü, Kürdünü, Arabını, Acemini, hepsini bir arada tutacak ve aynı ufka doğru inşallah yöneteceksiniz." şeklinde seslendi.

Kurtulmuş, Balkanlardan gelen öğrencilerin, Balkan coğrafyasının yeniden birleşmesini, bütünleşmesini ve güçlenmesini sağlayacağını, Filistinli öğrencilerin de Filistin'de yeniden birlik ruhunu ortaya koyacağını, Hazreti Ömer'in, Selahattin Eyyubi'nin, Yavuz Sultan Selim'in, Sultan Abdülhamit Han'ın ortaya koyduğu Filistin'deki ruhu yeniden dirilteceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Nerede olursanız olun aynen 15 Temmuz akşamında olduğu gibi Türkiye için dua etmeye devam edecek, Türkiye'nin daha ileriye gitmesi için katkı, emek verecek ve bütün fikirlerinizle Türkiye'nin yanında olacaksınız." dedi.

Konuşmasının ardından Kurtulmuş'a, Faslı ve Suriyeli öğrencilerin kendisi için hazırladığı hediyeler sunuldu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de konuşmasında, Türkiye'de bulunan öğrencilerin, Türkiye'nin sadece Türkiye'den ibaret olmadığını gösterdiğini dile getirerek, öğrencilere "Bizlerle sevinçte olduğu gibi üzüntülü ve zor günde de beraber olduğunuzu en son 15 Temmuz'da ispat ettiniz. Anadolu, medeniyetlerin beşiği. Sizler inşallah bu medeniyetler beşiğinde tarihi, medeniyeti ve geleceği tahsil edeceksiniz, yeniden okuyup, anlamlandırıp geleceğe hep birlikte dünyanın ortak medeniyet teklifini sunacaksınız." şeklinde seslendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte Kazakistanlı öğrenciler Kazak türküleri seslendirirken, Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi Mehteran Takımı da bir gösteri sundu.

"Kalemin, kelamın ve fikrin önünde durabilecek hiçbir kuvvet yoktur"

Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj da okundu. Erdoğan mesajında şunları kaydetti:

"10. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı'nın başarılı geçmesini, sizler ve aileleriniz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Artık geleneksel hale gelen bu anlamlı etkinliğe katkı veren tüm kurum, kuruluş ve derneklerimizi tebrik ediyorum. Bugün sizlerle aynı mekanı paylaşmasak da gönüllerimizin bir ve beraber olduğunu bilmenizi istiyorum. Türkiye olarak dünyanın 203 ülkesinden yaklaşık 114 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Bu öğrencilerden 14 bini devletimizin sağladığı Türkiye burslarıyla eğitim hayatlarına devam ediyor. Kültür elçilerimiz olarak gördüğümüz siz, misafir öğrencilerin eğitimlerini başarıyla tamamlayıp, ülkelerine, bağrından çıktıkları toplumlara ve ailelerine hizmet etmeleri en büyük temennimizdir. Hangi gerekçeyle olursa olsun, meşruiyetten sapmamalı, teröre, şiddete ve kavgaya asla prim vermemelisiniz. FETÖ gibi bilhassa siz gençlerin aklını, şahsiyetini ve geleceğini karartan ihanet çetelerine karşı dikkatli olmalısınız. Unutmayın kalemin, kelamın ve fikrin önünde durabilecek hiçbir kuvvet yoktur. Eğitim hayatınızın önemli bir bölümünü geçirdiğiniz Türkiye, sizlerin ikinci vatanı olmaya devam edecektir. Bu düşüncelerle programın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyor, sizlere eğitim hayatınızda Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

title