Haberler

1. Uluslararası Eminönü Sempozyumu - Başbakan Erdoğan: - ''eminönü İle İlgili Birçok Hedeflerimiz Var. Buradaki Birçok Tarihi Eseri Şu Andaki İşlevinden Çıkarıp Bunları Otele Dönüştürelim Diyoruz''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eminönü ile ilgili birçok hedeflerinin bulunduğunu belirterek, ''Buradaki birçok tarihi eseri şu andaki işlevinden çıkarıp bunları otele dönüştürelim diyoruz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eminönü ile ilgili birçok hedeflerinin bulunduğunu belirterek, ''Buradaki birçok tarihi eseri şu andaki işlevinden çıkarıp bunları otele dönüştürelim diyoruz'' dedi.

Erdoğan, Eminönü Belediyesince İstanbul Ticaret Odasında düzenlenen ''1. Uluslararası Eminönü Sempozyumu''na katıldı.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, İstanbul aşkını yüreklere nakşeden büyük şair Necip Fazıl'ın ''İstanbul benim canım, vatanım da vatanım'' dediğini, Yahya Kemal'in ''Aziz İstanbul'' diye seslendiğini ve Mimar Sinan'ın da büyük eserler vererek süslediği bu şehre hizmet etmenin şahsı için her zaman şereflerin en büyüğü olduğunu söyledi.

Şu anda da bu hizmeti verenlerin aynı onuru ve şerefi taşıdığına inandığını dile getiren Erdoğan, ''İstanbul'u sevmezse gönül, aşkı ne anlar?'' diyen şairlerin, sanatkarların ince medeniyeti şiirle, müzikle, mimariyle, aşkla daha da incelttiklerini vurguladı.

''En büyük aşkım olduğunu ilan ettiğim İstanbul, benim gözümde dünyanın gönül merkezlerinden biridir'' diyen Erdoğan, ''bu aziz şehre yürekten bağlı olduğunu'' kaydetti.

Erdoğan, İstanbul'u Türkiye'nin özeti olarak gördüğünü, İstanbul'un içindeki İstanbul'un da büyük ölçüde Eminönü olduğunu belirterek, ''dünyanın sıfır noktası'' olarak kabul ettiği Eminönü'nün tarihin, medeniyetin, kültürün, irfanın, ilmin, mimarinin, estetiğin merkezi olduğunu söyledi.

Eminönü'nde Ayasofya ile Sultanahmet, Süleymaniye ile Darülfünun, Kapalıçarşı ile Mısır Çarşısı'nın kol kola olduğunu ifade eden Erdoğan, tarihi inşa eden ve tarihin akışına yön veren Topkapı'nın da Eminönü'nde bulunduğunu hatırlattı.

Buradaki eşsiz tarihi eserlerin dünya kültür mirasının en seçkin örneklerini temsil ettiğini vurgulayan Erdoğan, dolayısıyla bu mirasa öncelikle sahip çıkmak, bu tarihi dokuya uygun hizmetler üretmenin son derece önemli olduğunu anlattı.

-DİRENEN GÜÇ-

Şu ana kadar gelmiş geçmiş vali, belediye başkanı, aydın ve akademisyenlerin burası için bir şeyler yapmaya gayret ettiklerini, ''ama maalesef bir şeyin buna hep duvar olduğunu'' belirten Erdoğan, bu adımların atılmasının engellendiğini bildirdi.

Suriçi ve Pera diye övünüldüğünü, ancak eser olarak neticeye gelince hiçbir şeyin olmadığını kaydeden Erdoğan, 4,5 yıllık belediye başkanlığı döneminde hep engellerle karşılaştığını vurguladı.

Birçok yıkılması gereken yeri yıkmakta engellerle karşılaştığını dile getiren Erdoğan, ''Bunlar meşru muydu, yasal mıydı? Değildi. Ama buna rağmen direnen bir güç vardı. Bir yerlerden de meşru olmayan imkanlarla kendilerine güç sağlıyorlardı. Bakıyorsunuz tarihi canım eserlerin yanına kondu bindirilmiş. Orada bir ucube. Onu gördüğünüz zaman bütün dünyanız yıkılıyor. Ama nedense bunlara bu imkanlar veriliyordu'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, tüm kurumlarla el ele vererek, suriçini kurtarma, Pera'nın bu noktadaki çirkinliklerinden arınma döneminin geldiğini dile getirerek, bunlarla ilgili özel yasalar çıkardıklarını, çıkartacaklarını söyledi.

-''MÜŞTEREK OLARAK ATILMASI GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ''-

Bir an önce bunları bitirip başarmak istediklerini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Dünya üzerinde yıldızı en çok parlayan, tanınan şehirlerden biri İstanbul'dur. Bu şehre daha çok hizmet etmek zorundayız. Eminönü ile ilgili birçok hedefimiz var. Gerek İTO ile bunları zaman zaman görüşüyoruz. Gerekse büyükşehir ve Eminönü belediyeleriyle görüşüyoruz. Buradaki birçok tarihi eserleri şu andaki işlevinden çıkartıp bunları otele dönüştürelim diyoruz. İmalathaneleri çıkartıp burayı tamamıyla turizmin en hareketli merkezi haline getirelim istiyoruz. Bu en önemli hedefimiz.

Şu anda İkitelli'de yapılmış olan yerlere taşınmayan esnafa bu kürsüden de çok seslendim. Artık burada durmayın, duramayacaksınız. Vali Bey'e, İstanbul Büyükşehir ve Eminönü Belediye başkanlarına devamlı söylüyorum. Müşterek olarak atılması gereken adımları atacağız. Gerekirse cebir, zorla yapacağız. Niye? Çünkü buranın da bizim üzerimizde hakkı var. Burası ciddi bir baskı altında. Artık burası gündüz 3 milyon kişiyi kaldıracak noktada değil. Ama bunları serpiştirir, dağıtabilirsek o zaman ne olacak? Burası bizler için hem bir tarihle buluşma yeri, hem de bizim kültürde, tarihte ve medeniyet itibarıyla bir doyum noktamız olacak. Buradan İstanbul'a ve dünyaya farklı bakacağız.''

Başbakan Erdoğan, şehirlerin dinamik mekanlar olduğunu ve değişimin dışında kalamayacağına dikkati çekerek, İstanbul'un da değiştiğini, değişmeye de devam edeceğini söyledi.

Kentin hem gelişip, hem değişeceğini anlatan Erdoğan, ''Ancak önemli olan bu değişimin şehrin kimliğini ve ruhunu yaşatarak gerçekleşmesidir. Bugün İstanbul, finans, kültür, sanat, ticaret, eğitim ve üretimiyle dünya çapında önemli bir merkezdir'' diye konuştu.

Erdoğan, şehrin sahiplenilmesi gerektiğini de vurgulayarak, sempozyuma katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan'a, konuşmasının ardından Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er tarafından bir plaket sunuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title