Haberler

1-7 Nisan Kanser Haftası

Mersin Üniversitesi (Meü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Abalı, Türkiye'de En Önemli Önlenebilir Kanser Nedeninin Sigara Olduğunu Belirterek, Sigaranın Sadece İçen İçin Değil, Yakın Çevresindeki İnsanlar İçin de Kanser Riskini Arttırdığını Kaydetti.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Abalı, Türkiye'de en önemli önlenebilir kanser nedeninin sigara olduğunu belirterek, sigaranın sadece içen için değil, yakın çevresindeki insanlar için de kanser riskini arttırdığını kaydetti.

Abalı, "Kanser Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, günümüzde birçok kanserin etkin bir şekilde tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Birçok kanser çeşidinde de gün geçtikçe daha başarılı tedavilerin gündeme geldiğini ifade eden Abalı, "Ancak cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi türleri olan bu tedaviler hasta açısından zor, devlet açısından ciddi bir ekonomik yüktür. Kanserin daha gelişmeden önlenmesi en uygun yaklaşımdır. Ortaya çıktıktan sonra da erken evrede yakalanması tedavi başarısını artırmakta ve tedavileri hasta açısından çok daha kolay ve devlet açısından ekonomik hale getirmektedir" dedi.

Kanserlerin yaklaşık yüzde 80'ninin önlenebilir nedenlerle ortaya çıktığına dikkat çeken Abalı, şunları kaydetti:

"Günümüz Türkiye'si için en önemli önlenebilir kanser nedeni sigara tüketimidir. Sigaraya hiç başlamamak en iyi yoldur. En kısa sürede bırakmak, kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Sigara içmek, sadece içen için değil, aynı zaman yakın çevresindeki eş, çocuk gibi bireylerde de kanser riskini artırmaktadır. Alkol ise hem kansere neden olmakta hem de sigaranın kanser yapıcı etkisini çoğaltmaktadır."

Çok yağlı, kalorili, tütsülenmiş, tuzda bekletilmiş, uygun şartlarda saklanmamış yiyeceklerin de kanser riskini artırabildiğini belirten Abalı, bol miktarda lifli besinlerle taze sebze ve meyve tüketiminin ise kanser riskini azalttığını kaydetti.

(HK-MT-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title