Haberler

1,5 Milyon Euroluk Yolsuzlukla Mücadele Projesi

Avrupa Konseyi'nin 1,5 Milyon Euro Kaynak Sağladığı "Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi", Düzenlenen Panelle Start Aldı.

Avrupa Konseyi'nin 1,5 milyon euro kaynak sağladığı "Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi", düzenlenen panelle start aldı.

Proje, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi İşbirliği Müdürü Margaret Killerby, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz'ın açılışını yaptığı panelle bugün başlatıldı. AB ve Türkiye'nin yolsuzluk dışındaki alanlarda daha önce başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğine dikkat çenen Avrupa Konseyi İşbirliği Müdürü Killerby, "Daha önce 2004-2007 yılları arasında yargı sisteminin düzeltilmesi ve geliştirilmesi yönünde

geliştirilen projeler için 7 milyon euro harcandı. İnsan hakları alanında İçişleri ve Adalet Bakanlıkları ile yürütülen ortak bir proje yakın zamanda sona erdi. Hukukun üstünlüğü konusunda Avrupa standartlarına neredeyse yaklaşıldı" dedi.

Avrupa Topluluğu'nun Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) tarafından yapılan araştırmanın son 3 yıldır Türkiye'de yolsuzluğa karşı artan mücadeleyi ortaya koyduğunu söyleyen Killerby, "GRECO 1. ve 2. dönem değerlendirme raporunda, 21 maddelik tavsiyede bulundu. Kamu yönetimi ve yargıda yolsuzluk var. Etik Kurulu'nun kurulması önemli bir gelişme" diye konuştu.

Kamu görevlilerine yönelik şikayetlerin özenle soruşturulması ve görevlilere yeni etik kanunu konusunda eğitim verilmesi gerektiğini ifade eden Killerby, projenin amaçlarını ise, "Tüm kamu yönetiminde etik kanunun uygulanması, her türlü görev için etik kanunun geliştirilmesi, yolsuzluğa karşı stratejik önlemler alınması ve merkez koordinasyonu sağlayarak güçlendirilmesi" olarak sıraladı. Projenin finansmanı Avrupa Konseyi tarafından yapılsa da asıl sorumluğunun Türk tarafında olduğunu vurgulayan

Killerby, "Başarı sorumluluğu esas olarak Türkiye tarafında. Sivil toplumun, hükümetin çabalarını izlemede oynayacağı role de dikkat çekmek istiyoruz. Gerçekçi hedefleri kovalamak gerekir" şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini ise, Erdoğan'a hitaben, "Burada bulunmanız bile yolsuzlukla mücadelede kararlı olduğunuzu gösteriyor. Yolsuzluk sadece politik değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir kayıptır" dedi.

Pierini, OECD, Avrupa Komisyonu ve BM gibi Türkiye'nin de üyesi olduğu uluslararası organizasyonların yolsuzlukla ilgili önlemler geliştirdiğini ve Türkiye'nin de kendi parlamentosunda aldığı kararlarla AB'nin yolsuzlukla ilgili müktesebatına uyum gösterdiğini kaydetti. Yolsuzluğu, "insanların devlete, kurumlara ve liderlere güvenlerini sarsan bir fenomen" olarak tanımlayan Pierini, ekonomik gelişme ve artan bütçeyle birlikte yolsuzluğun da büyüyeceğine dikkat çekti. "Saydam ve verimli çalışan bir kamu

yönetimine bu projenin faydalı olacağını umuyorum. Deneyimlerimizi size aktaracağız. Etik kanunu ile etik kurulunun yetkisi daha da güçlenmiştir. Asker, parlamento, her yerde geçerli olmalı, herkesi kapsamalı" diyen Pierini, "Sizinle birlikteyiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, 2004 yılında çıkarılın etik kanununun yolsuzlukla mücadelede önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, "Böylece kamuda etik davranış ilkelerini belirleyen, etik kültürünün geliştirilmesini amaçlayan ve etik denetimini yapmakla görevli bir kamu kurumu bulunmaktadır. Ülkemizde etik yönetime ilişkin düzenlemelerin ve kurumsal yapının eksikleri, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile birlikte yürüttüğümüz bu proje

kapsamında değerlendirilecek, Avrupa'da ve diğer yerlerde en iyi uygulamalar analiz edilecek ve onların deneyimlerinden yararlanılacaktır" şeklinde konuştu.

21-24 Ocak tarihleri arasında merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin üst düzey temsilcileri, sivil toplum ve medya temsilcileri ve akademisyenlerle yapılan atölye çalışmalarında etik konusundaki eğitim ana okullarından itibaren başlatılması yönünde görüş birliğine varılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı da etik kanununun kabul edildiği 25 Mayıs'ı "Etik Günü" olarak ilan etmiş ve okullarda "etik kolları" ve "etik kulüpleri" kurulmasına karar vermişti.

(DS-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title