Haberler

Zonguldak Vali Yardımcısı: Ermeni Mezalimi Tezini Dünyaya Anlatamadık

Güncelleme:

Zonguldak Vali Yardımcısı Mailoğlu, Ermeni mezalimi tezini dünyaya anlatamadıklarını belirterek, "Bundan kurtulmak tarihçilerin görev ve sorumluluğundadır." dedi.

Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Türkiye olarak Ermeni mezalimi tezini dünyaya anlatamadıklarını belirterek, "Bundan kurtulmak tarihçilerin görev ve sorumluluğundadır" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ), 'Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı' konulu sempozyum düzenlendi. Üniversitenin Merkez Kampüsü'ndeki Prof.Dr. Arif Amirov Salonu'nda yapılan sempozyumun açılına Belediye Başkan Vekili CHP'li Erol Yılmaz, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler katıldı. İslam öncesi ve sonrası dönemlerde Türk tarih yazıcılığının genel özelliklerini ve metodolojisini ele alarak değerlendirmek, Türkiye Cumhuriyeti tarihçilerinin Türk tarihçiliğine katkılarını ve metodolojik yaklaşımlarını ortaya koymak amacıyla düzenlenen sempozyuma öğrenciler de ilgi gösterdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Güven, Türk tarihinin doğru yazılması ve anlaşılmasının bugünkü konjonktürde büyük önem arz ettiğini söyledi. Dünyanın en sorunlu bölgeleri sayılan Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar ve Türkistan'ı anlamak için Türk tarihini doğru bilmek gerektiğini ifade eden Güven, şöyle dedi:

"2015 Ermeni soykırımı iftirasının 100'üncü yılındayız. Küçüklüğümde Doğu Anadolu'da etrafımdaki sakat kalan, işkence gören, ailesinin çoğunu kaybeden insanların anlattığı Ermeni mezalimi bugün neredeyse Türkiye'nin uluslararası platformlarda sürekli kendini savunma pozisyonuna sokacak bir hal almıştır. Kaldı ki bu mezalim bugün hala dağlık Karabağ'da sürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin, 'tarihi tarihçilere bırakalım' tezi karşı taraf tarafından kabul edilmemektedir. Demek ki bir konuda haklı olmak haklılığımızı kabul ettirmeye yetmemekte, haklılığımızı göstermek için ayrıca çaba göstermek gerekmektedir. Tarihçilerimizden tahrif edilen ve uydurulan bilgilerden arındırılmış gerçekleri ortaya koyarak, önümüzdeki yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin karşı atağa geçmesini bekliyoruz."

Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu da "Ermeni mezalimi tezimizi dünyaya anlatamadık. Direnilen ülkemiz bizim ülkemiz, öldürülen insan bizim insanımız. Tarihi boyunca hiçbir zulme imza atmamış olan ve mezalime girmemiş olan Türk milletine kapkara bir leke basınıyla, yayınıyla, enformasyonuyla çalınmış ve Ermeni'nin yaptığı mezalim bizim omzumuza kalmıştır. Bundan da kurtarmak siz tarihçilere düşen görev ve sorumluluktur. Türk eğitim ve tarihinin en önemli açmazı, dolayısıyla Türk toplumunun açmazı yeterince felsefesi ve felsefecisi yok. Bir felsefe tarihini oluşturmak zorundayız. Eğer kayıtlarımız varsa ki var. O kayıtlarımızı ortaya koyarak felsefe tarihini de oluşturmak zorundayız" diye konuştu.

Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi Prof.Dr. Bayram Kodaman ise "Türkler tarih yapmıştır ama tarihi yazamamıştır. Hala bu sıkıntı içinde yaşıyoruz. Asya'da, Ortadoğu'da, Balkanlar'da tarih yapıyor fakat tarih yazamıyoruz. Tarihle problemimiz, objektif ve subjektif tarihçiliktir. Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühim değil, fakat biz birini yapmışız. Tarihi yapmışız ama yazmamışız" dedi. Özbekistan, Kırgısiztan, Kazakistan ve Azerbaycan'dan 11, yurt içinden de 43 akademisyenin katıldığı sempozyum 3 gün sürecek ve 54 bildiri sunulacak. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Ahmet Mailoğlu Erol Yılmaz Zonguldak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title