Haberler

Zonguldak'ta Maden İşçilerinin Eylemi 10'uncu Gününe Girdi

Zonguldak'ta maden işçilerinin eylemi 10'uncu gününe girdi

Ocak ağzındaki göçük giderildi

ZONGULDAK'ta 4 aylık maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle maden işçilerinin başlattığı ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi 10'uncu gününde 19 işçiyle devam ediyor. İşçilerin yaptığı kontrollü göçük, Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekipleri tarafından temizlenerek ocak ağzının güvenli hale getirildiği öğrenildi.

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde geçen 4 Nisan'da iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine eylemler yapmaya başladı. Balçın Madencilikte çalışan 85 işçi, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs'ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin eylemi bir gün sonra açlık grevine dönüştü. Geçen 10 günde 66 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken 19 işçi eylemini sürdürüyor. Eylemi bırakan işçilerin sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.

OCAK AĞZINDAKİ GÖÇÜK GİDERİLDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibinin maden ocağı ağzında işçilerin talepleri yerine gelmediği için çıkışa 20 metre kala tepki olarak yaptıkları kontrollü göçüğü temizlediği öğrenildi. Eylemdeki işçilerin de yardımıyla temizlenen göçüğün ardından tavan tahkimatlarla güçlendirildi. TTK ekipleri, değişik zaman aralıklarında eylemdeki işçilerin yanına girerek ocak içindeki havayı ve gaz ortamını da ölçtükleri bildirildi. Ayrıca Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın talimatıyla kayyum heyeti valilik binasında ki vakıf bürosunda sosyal yardım ve işçilerinin alacağının bir kısmıyla birlikte toplam 1750 lirayı ödemeye devam ediyor. İşçilerden 12'sinin kayyumun verdiği parayı aldığı belirtildi.

AİLELER MADEN OCAĞININ ÖNÜNDE BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Aileler ve diğer işçiler kömür ocağına 50 metre uzaklıkta polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor. Aileler biran önce sorunlarının çözülmesini ve işçilerin sağlıklı şekilde dışarı çıkmasını istediklerini söylediler. Disk Ankara Bölge Temsilcisi ve Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Gürgün, Disk Genel-İş Zonguldak Şube Başkanı Enis Dizdaroğlu, diğer sendika temsilcileriyle birlikte maden ocağına gelerek işçi yakınlarıyla bir araya geldi. Dışarıda bekleyen işçilerle birlikte açıklama yapan Tayfun Gürgün, işçilerin mücadelelerini desteklediklerini söyledi. İşçilerin taleplerinde haklı olduklarını söyleyen Gürgün, şöyle konuştu: "İşçiler bu eylemi başlatmadan önce her yolu denediler, her kapıya gittiler. Vali ve emniyet müdürüyle görüştüler. Seslerini duyurmak için her şeyi yaptılar. Verilen sözler yerine gelmediği için işçiler bu eylemi yaptı. Bu arkadaşlar hakları için namusları için buradalar. Ekmeğini korumayan insanın namusu da eksik kalır. Namusları için onurları için açlık grevini yapmaktan başka çareleri olmadığı için buradalar. Bu arkadaşların sesini duysunlar. Yeni kurulmuş olan hükümetin Enerji Bakanı bu işçileri duymalı. Onların sahalarında gerçekleşiyor bu eylem. Çalışma bakanı sorumludur. Gelsin çözsünler bu sorunu. Biz işçilerin sonuna kadar arkasındayız. Eylemlerinde haklılar ve mücadele edecekler."

İŞÇİ TEMSİLCİSİ AKIN: "MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

İşçi temsilcisi 41 yaşındaki Cemal Akın da kayyum heyetinin teklif ettiği 1750 lirayı kesinlikle istemediklerini belirterek, 'Bizim bu davamızdan vazgeçmemiz için önce birilerinin ikna olması lazım ki diğerlerini ikna edecek. Biz şu anda ikna olmadık. Biz bu bin iki binaları değil işimizi istiyoruz. Ok yaydan çıktı. Burada hedefi TTK olarak görüyoruz. TTK bize sahip çıkacak. Rödevansıçısında olan bu sorunu o çözecek. ya burayı özel sektöre tekrar verecek ve biz burada çalışmaya devam edeceğiz ya da bizi bünyesine alacak. Burada 3 aylık maaşımızı bile alsak biz yine mücadelemize devam edeceğiz. Bizim tazminatları olarak hem de bu kadar madencini işsiz kalma durumu var. Biz madenciyiz. Bizim bundan başka yapacak işimiz yok. Devlet bize sahip çıksın.ö diye konuştu.

MADEN İŞÇİSİ ANNESİ YETKİLİLERE SESLENDİ

Maden ocağında eylemde bulunan işçilerden Mustafa Kuru'nun annesi Emine Kuru ise 10 gündür her gün maden ocağı önüne gelerek eyleme destek veriyor. Artık dayanacak güçleri kalmadığını anlatırken gözleri dolan Emine Kuru, şöyle konuştu: "10 gün değil 1 ay olsa yağmur çamur demeden burada bekleyeceğiz. Valimiz, kaymakamımız utansın. Bizim yanımıza gelip bize sahip çıkmayanlar utansın. Ben artık oğlumu da bıraktım orada. Ben artık torunlarımın peşindeyim. Vicdansızlar. Benim çocuğum içeride 10 gündür onu görmedim. Yazık değil mi orada onlara. Bir tek şekerli suyla havasız yerde bitiyor mu o işler. Hepsine bize sahip çıkmayanlara yazıklar olsun. Ben buradan asla gitmeyeceğim. Hiçbir anne buradan gitmeyecek. İçeride biri ölürse ne yapacaklar acaba. Nasıl gelecekler buraya. Öyle olursa bir tanesini içeri geçirmeyeceğim buradan. Bizim artık sesimizi duysunlar. Bizim sorunumuzu çözsünler."

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN-Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK,(DHA)-

=============================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Mustafa Kuru Zonguldak Kilimli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title