Haberler

Zonguldak Maden Ocağında Ücret Eylemi Sürüyor

Maden ocağında ücret eylemi sürüyorZonguldak'ta, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan maden işçilerinin, önceki gün maden ocağına girerek başlattıkları dışarıya çıkmama eylemi sürüyor.

Maden ocağında ücret eylemi sürüyor

Zonguldak'ta, 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakan maden işçilerinin, önceki gün maden ocağına girerek başlattıkları dışarıya çıkmama eylemi sürüyor. Bugünden itibaren açlık grevine de başlayan işçilerden 7'si çeşitli sağlık sorunları nedeniyle ocaktan çıkarıldı. Ocaktaki 77 işçi ise haklarını alıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları gerekçesiyle geçen 4 Nisan'da iş bıraktı. 13 Nisan'da da Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atandı. Sonraki süreçte valilik önünde eylem yapan, geçen hafta 7 katlı iş merkezinin çatısında oturma eylemi yapan işçilerden 85'i, sorunları çözülmeyince önceki gün maden ocağına girerek dışarıya çıkmama eylemi başlattı.

7 İŞÇİ RAHATSIZLANDI

Ocakta eylemlerini sürdüren işçilerin, geceden itibaren açlık grevi başlattığı da belirtildi. İşçilerden 7'si rahatsızlıkları nedeniyle bugün arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı. İşçilerden bazıları hastaneye kaldırılırken, bazılarına da ocak önündeki ambulansta müdahale edildi. Rahatsızlanarak ocaktan çıkan işçilerden 46 yaşındaki Cemil Yalçın, ocaktaki havasızlıktan dolayı kalbinde sıkışma olduğu için dışarıya çıkmak zorunda kaldığını söyledi. Arkadaşlarını yalnız bırakmamak için dışarıda eyleme destek verdiğini gözyaşları içinde anlatan Yalçın, şöyle konuştu:

"Benim durumum kötü olunca dışarıya çıktım. Kendimi iyi hissetmedim. Şu anda da iyi hissetmiyorum. Arkadaşlarım orada ve zor durumdalar. Korkuyorum onlara bir şey olacak diye. Biran önce onların oradan alınması lazım. Durumları çok kötü. İşçiler haklarını, maaşlarını istiyor. İşlerine geri dönerek çalışmak istiyorlar. Başka bir derdimiz yok. Ben ölümden döndüm. Devlet bize niye sahip çıkmıyor? Bizim ne suçumuz var? Arkadaşlar ölümü bekliyor orada."

İşçi temsilcisi 41 yaşındaki Cemal Akın da "Biz arkadaşlarımıza destek vermek amaçlı buradayız. Sonuç alana kadar, onlar ocaktan çıkana kadar biz burada duracağız. Durumları çok kötü. Sonuçta maden orası. İçerideki oksijen durumu dışarıya benzemiyor. Kısa sürede bir şey olmaz ama 3-4 güne ulaşınca sağlık sorunları ortaya çıkar. Daha kötü sonuçlar ortaya çıkar. Geceden bu yana da yemek yemiyorlar. Açlık grevine başladılar. İnşallah sorun kısa sürede çözülür" dedi.

MADENCİNİN HAMİLE EŞİ RAHATSIZLANDI

Ocakta eylem yapan işçilerin aileleri de ocak önünde beklemeye devam etti. Polis, ocaktaki işçilerin ailelerini madenden 200 metre uzaklıktaki alanda beklemesine izin verirken diğer işçileri daha da geriye aldı. İşçiler, ailelerin yanına alınmamalarına tepki gösterdi. Tartışmalar sırasında ocakta eylem yapan işçilerden Ahmet Kışla'nın 7 haftalık hamile eşi İmren Kışla, ocak önünde rahatsızlandı. Düşük riskiyle hastaneye kaldırılan İmren Kışla, tedavi altına alındı. Madencilere destek için Ankara'dan gelen Maden-İş Genel Başkan Yardımcı Bülent Tetik, hastanede İrem Kışla'yı ziyaret etti. Hastane çıkışında açıklama yapan Bülent Tetik, işçilerin eylemlerini sürdürdüğünü, haklarını alana kadar yanlarında olacaklarını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Kışla Zonguldak Kilimli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title