Haberler

Zonguldak Bakan Güllüce: Her An Binalar Yıkılabilirdi, Herkes Ölürdü 1-

Bakan Güllüce: Her an binalar yıkılabilirdi, herkes ölürdü ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Zonguldak'ın Devrek İlçesi'nde yol genişletme çalışması sırasında meydana gelen heyelan nedeniyle 35 binada 124 kişinin tahliye edildiği bölgede inceleme yaptı.

Bakan Güllüce: Her an binalar yıkılabilirdi, herkes ölürdü

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Zonguldak'ın Devrek İlçesi'nde yol genişletme çalışması sırasında meydana gelen heyelan nedeniyle 35 binada 124 kişinin tahliye edildiği bölgede inceleme yaptı.

Söz konusu alanın 1950'den bu yana heyelan bölgesi olduğunu belirten Bakan Güllüce, buna rağmen bina yapılmasına tepki göstererek, "Yol iyi ki yapıldı ve hastalığı ortaya çıkardı. Her an bu binalar yıkılabilirdi. Herkes ölürdü" dedi.

Bakan Güllüce, önce ilçe merkezindeki düğün salonunun bahçesinde Vali Ali Kaban, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve diğer yöneticilerden, geçen perşembe akşamı meydana gelen heyelan hakkında bilgi aldı. Bakan Güllüce, daha sonra Devrek-Ereğli yolunun genişletilmesi çalışmaları sırasında oluşan ve Nizamlar ile Karşıyaka Mahalleleri'nde 400 bin metrekarelik alanda etkili olan heyelan bölgesinde inceleme yaptı.

MHP'Lİ VEKİL VE BAKAN TARTIŞTI

MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, incelemeler sırasında söz konusu yerde yol çalışması yapılmaması gerektiğini söyledi. Çakan, "Bu dağ aşağıya indiğinde Allah muhafaza Devrek yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi. Bakan Güllüce'nin, "1950'lerde bile burası heyelan bölgesi. Bilinerek buraya böyle yapılmış. Binaları o insanlar nasıl yapmış? Ruhsatsız değil mi o binalar? Orada o binaların yapılmaması lazım. Buraya nasıl yaptırılmış asıl entrasanı o" demesi üzerine Çakan, "Buraya yol da yapılmaması lazım. Eğer heyelan bölgesiyse buraya yol yapımına niye izin veriliyor?" diye karşılık verdi. Bakan Güllüce ise "İşte o binalar zamanında yapılmamış olsa, hepsi mutlaka kaçaktır. Bu binalara zabıt tutulmamış mı? Bu inşaatları yapanlara zabıt tutulması lazım. Geçmişte de olsa 1960-70'lerden bu yana burada inşaat yapmak intihar etmek gibi" dedi.

'YOL HASTALIĞI ORTAYA ÇIKARDI'

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü'nün, söz konusu bölgeyi ilk 1950'de tehlikeli alan olarak ilan ettiğine vurgu yapan Bakan Güllüce, şöyle devam etti:

"Devlet kırmızı çizgiyle çizmiş, 'Burada bina olmaz' demiş. Ağaç bile dikilmez. Sen gelmişsin bina yapmışsın. Bunu bir teftiş eder inceleriz. Yol inşaatı şu avantajı sağlıyor: Bir gece ansızın gelirdi, bütün binaları alıp götürürdü. Şimdi haber verdi. Dedi ki 'Burada hastalık var.' Yol iyi ki yapıldı ve hastalığı ortaya çıkardı. Her an bu binalar yıkılabilirdi. Herkes ölürdü. İyi ki Karayolları böyle bir iş yaptı da hastalık ortaya çıktı. Buraya nasıl bu kadar bina yapılmış, kim yapmış, nasıl ruhsat verilmiş bunları müfettişler inceler tabii ki. Türkiye genelinde böyle şeyler çok var. Çoğu ruhsatsız. Heyelanlı bölgede inşaat yapmışsın. Belediye de buna göz yummuş. Bir gün gelir patlar. Burası inkar edilecek bir şey değil. Çok sıkıntılı. Keşke bu arkadaşlar yapmasalarmış."

HEYELANZEDELERLE KONUŞTU

Bakan Güllüce, daha sonra heyelan bölgesinde evlerini boşaltıp tahsis edilen başka konutlara yerleştirilen heyelanzedelerle konuştu. Bazı vatandaşlar, "Bizim evlerimiz ne olacak?" diyerek tepki gösterdi. Bakan Güllüce de gerekli çalışmaları yaptıklarını, kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. Daha sonra heyelanzedeler arasında seçilen 3 temsilcinin de katılımıyla düğün salonunun bahçesinde Bakan Güllüce başkanlığında toplantı yapıldı.

Toplantının ardından Vali Ali Kaban açıklama yaptı. Kaban, heyelan bölgesinde AFAD önderliğinde uzmanların inceleme yapacağını, çıkacak rapora göre bölgedeki binaların yıkılıp yıkılmaması konusunda karar verileceğini kaydetti. Vali Kaban ayrıca, 15-20 yıl önce söz konusu bölgeyi imara açan yöneticiler hakkında soruşturma yapılacağını da bildirdi.

BAKAN, SURUÇ SALDIRISINI KINADI

Toplantı öncesi gazetecilerin sorusu üzerine Suruç'taki terör saldırısını değerlendiren Bakan Güllüce, "Nefretle kınıyoruz. Ülkenin birliğini, dirliğini, huzurunu bozmak isteyen her hareketi lanetleriz biz. Türkiye bütün bu menfi hareketlere rağmen ayakta kalacaktır. Birliğini koruyacaktır. Güçlenen bir ülke olacaktır. Dünyanın gelişen ülkeleri arasında olacaktır. Binlerce kere yüz binlerce kere lanetliyorum. İnsan canına kıymak kadar alçakça bir şey olamaz. Ölenlere rahmet kalanlara da başsağlığı diliyorum. Ülkemizin başı sağolsun" dedi. Bakan Güllüce, toplantıdan sonra da Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İdris Güllüce Zonguldak Ali Kaban Devrek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title