Haberler

Zirve Yayınevi davasında 5 sanığın tahliyesi - Suzanne Geske -

Zirve Yayınevinde öldürülen 3 kişiden Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Suzanne Geske, davanın tutuklu sanıklarından 5'inin tahliyesine ilişkin, "7 sene önce onları affettim. Onların karşısında bir kin, bir nefret duygum yok. Bir şeyim yok onlara karşı. Korkum da yok ama biliyorum, bizim cemaatimiz, Hristiyan toplumumuz çok şaşırmış, tedirgin olmuş" dedi.

Geske, kamuoyunda "özel yetkili mahkemeler" olarak bilinen ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un onaylanması sonrası, Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin davada tutuklu yargılanan sanıklardan Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım'ın dün tahliye edilmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Geske, yeni yasanın çıkması nedeniyle bu kararı beklediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Tabii ki çok adaletsiz bir şey çünkü katilleri dışarı bırakmışlar. Tabii ki bu sistem hiç böyle gitmiyor. Tek başına kendim, kişisel olarak söylesem, benim öyle hislerim pek yok çünkü 7 sene önce onları affettim. Onların karşısında kin, nefret duygum yok. Bir şeyim yok onlara karşı. Korkum da yok ama biliyorum, bizim cemaatimiz, Hristiyan toplumumuz çok şaşırmış, tedirgin olmuşlar. Gerçekten bir şeyler oldu. Herkes biraz da korku içinde. 'Ne olacak acaba?' Ben daha rahatım çünkü önceden de düşündüm. 'Çıkarlarsa nasıl hissedeceğim acaba?' diye çünkü biliyordum. Öyle bir yasa çıkacak. Ailece bunu konuştuk. Görüştük. 'Ne yapacağız?' 'Bir şey olursa nasıl tepki vereceğiz?' İnancımız 'düşmanları sev' der. Onları kışkırtmayacağız. Onları hoş görmeye çalışacağız."

- "Adalet istiyoruz"

Kendisini güven içinde hissettiğini kaydeden Geske, 7 yıldır karar verilemediğini anımsattı.

Geske, şunları dile getirdi:

"Biz düşündük, belki dava bu yaza kadar bitecek ama şimdi mahkeme heyeti gerçekten değiştirilirse mahvolduk. O zaman daha sürer çünkü yeniler o 100 bin sayfalık dosyayı nasıl okuyacak? Nasıl adaletli sonuç verecekler? Çok kötü olur. Daha kaç sene olacak? Artık hiç bitmez. Ondan dolayı bu daha yıpratıcı çünkü artık nokta, son, karar, adalet istiyoruz da gerçek adalet çıkarsa... Bilmiyorum.

Bir tarafta çok çabuk geçti. Bir tarafta nasıl yaşadık, gerçekten anlamıyorum. Küçük kızım o zaman 8 yaşındaydı. Çok küçüktü. Büyük kızım 13 yaşındaydı. Şimdi Ankara'da okuyor. O kadar zaman geçti. Ben de anlamıyorum. Tabii ki babasız, eşimsiz çok şeyler yaşadık. Çok üzüntüler yaşadık. Eksiklik çok hissettik. Küçük kızımın 8. sınıftan sonra okulunda her zaman kutlama oluyordu. Onlar, hep babasız yaşadı. Öyle şeyler çok yaşadık. Uzun zaman geçti."

- "Bunu gerçekten Müslümanlar yapmadı"

"Her gün babasız büyüyen çocuklarım var" diyen Geske, "Belki bir gün daha fazla, bir gün daha az ama acı var. O, hiç bitmeyecek. Bir gün evlenecekler ve babasız evlenecekler" ifadesini kullandı.

Olayı gerçekleştirenlerin Müslüman olduğunu kaydeden Geske, sözlerini şöyle tamamladı:

"Müslümanlara hiç kırgınlığım yok. Aslında tam tersi. Bu, Müslümanlık dışında. Kesinlikle bu Kuran-ı Kerim'e aykırı bir şey. Benim o kadar çok tanıdığım arkadaşım var. Başörtülü kadınlardan çok arkadaşım var. Hiç problemim yok. Ben ona hiç bakmam. Zaten sonradan ortaya çıktı ya 'Müslümanlar yapmadı' diye. Almanya'ya gittiğimde 'ya sen hala Müslümanlar arasında yaşıyorsun' diyorlar. O zaman hemen diyorum. 'Bak, Müslümanlık değil bu. Bunu gerçekten Müslümanlar yapmadı. Onun hiç alakası yok. Ben onu savunurum gerçekten çünkü bana göre Müslümanlık değil bu iş."

- Olay

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden atlayarak kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın ise İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki tedavisinin ardından, diğer zanlılarla tutuklanmıştı.

5 zanlı, terör suçlarında azami tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesini öngören yasanın onaylanmasının ardından tahliye edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Ceza Muhakemesi Kanunu Emre Günaydın Cuma Özdemir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title