Haberler

Zirve Tutkunlarının Gözdesi Hasandağı

Kapadokya'daki Hasandağı, amatör ve profesyonel dağcıların akınına uğrarken, dağcılığı geliştirmek amacıyla Hasandağı Dağcılık Şenlikleri'nin yapılmasının planlandığı bildirildi.

MURAT ÖNER TAŞ - Kapadokya'daki Hasandağı, amatör ve profesyonel dağcıların akınına uğrarken, dağcılığı geliştirmek amacıyla Hasandağı Dağcılık Şenlikleri'nin yapılmasının planlandığı bildirildi.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya'nın oluşumuna katkı sağlayan sönmüş bir volkanik dağ olan Hasandağı'nın, heybetiyle her mevsim etkileyici bir görünüme sahip olduğunu söyledi.

Hasandağı'nın Anadolu'da resmedilen ilk dağ olduğunu belirten Doğan, "Çatalhöyük'te Hasandağı'nın resmedildiği bir manzara resmi bulunmuştur. Duvara çizilen resimde Hasandağı'ndaki volkanik patlamalar tasvir edilmiştir" dedi.

Zirve tırmanışı 5-6 saat sürüyor

Dağın günümüzde dağcıların gözdesi haline geldiğine işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

"Hasandağı, 3 bin 268 metre yüksekliğiyle Anadolu'daki volkanik dağlar içinde en dikkati çeken dağlardan birisidir. Dağın büyüleyici görüntüsü dağcıları da bölgeye çekmektedir. Dağ, güvenli parkurlarıyla dağcılığa meraklı zirve tutkunlarının ilgisini çekiyor. Son yıllarda 1980 metre yükseklikte bulunan otelin yanına kamp kuran dağcılar, buradan zirve tırmanışını gerçekleştiriyor. Ortalama 5 ila 6 saatte zirve tırmanışı gerçekleştirilirken, 2 ila 3 saatte de zirveden iniş yapılıyor."

Bölgeye her mevsim yüzlerce amatör ve profesyonel dağcının geldiğini vurgulayan Doğan, " Türkiye'nin dört bir tarafından kulüp, üniversite ve bireysel olarak, amatör ve profesyonel dağcılar, Hasandağı'na zirve tırmanışı gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Doğan, güvenli parkurları sayesinde Hasandağı'nda kaza riskinin en alt seviyede olduğunu belirterek, dağcıların ilgisinde bunun da etkili olduğunu söyledi.

Hasandağı Dağcılık Şenliği

Dağı farklı turizm etkinlikleriyle ön plana çıkarmaya çalıştıklarını, bu kapsamda Hasandağı Dağcılık Şenliği'ni planladıklarını belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Hasandağı'nda çok kapsamlı çalışmalarımız var. Geçen yılki Hasandağı Yamaç Paraşütü Şenliği'nin ardından bu yıl da uluslararası Hasandağı Yamaç Paraşütü Şenliği 6-12 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Aksaray Valiliği olarak, dağcılığı geliştirmek için Hasandağı Dağcılık Şenliği'ni planlamaktayız. Geleneksel hale getireceğimiz şenlikle, Hasandağı Türkiye'de marka haline gelecek."

"Hasandağı Orta Anadolu'nun çok güzel dağlarından birisi"

Dağa her yıl düzenli olarak tırmanış gerçekleştiren Çukurova Doğa Gezginleri Spor Kulübü (ÇUGEZ) Başkanı Rıza Dinçer, Hasandağı'nın dağcıların uğrak yeri olduğunu vurgulayarak, "Hasandağı, Orta Anadolu'nun çok güzel dağlarından birisi. Bölgede yolculuk yapan herkesin karşısına çıkan heybetli bir volkanik dağdır. Buraya tüm dağcılar rağbet ediyor. Burası, Ankara, Adana, Konya ve Türkiye'den birçok dağcının uğrak yeri. Sürekli olarak tırmanışlar gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda yamaç paraşütü ve dağcılıkta da hizmet verdiği için Aksaray çok şanslı" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Doğan Kapadokya Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title