Haberler

Ziraatçiler Derneği: Buğdayda Felaketin Eşiğinden Dönüldü

Güncelleme:

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin hazırladığı rapora göre buğdayda büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ve don olaylarının tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkisinin artmasından endişe ediliyor. 

Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi hububat üretimini, nisan ayı başında bir çok bölgede yaşanan don olayı da meyve üretimini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Türkiye ekim ayından bu yana son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Tarım yılı 6 aylık yağış raporuna göre (1 Ekim 2013 - 31 Mart 2014) Türkiye genelinde yağan yağmur, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,1 oranında azaldı. Bu dönemde Türkiye'nin ortalama 508,4 milimetre olan metrekareye düşen yağmur miktarı yerine sadece 317,9 milimetre yağış düştü.

SADECE BUĞDAY ETKİLENMEDİ

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) hazırladığı rapora göre, kuraklık ve don olayları nedeniyle pek çok üründe rekolte kaybı yaşandı. Kuraklıktan buğday, arpa gibi hububat ürünlerinin yanı sıra, mercimek, nohut gibi bahar yağmurlarına bağımlı olan bakliyat ürünlerinin olumsuz etkilendi. 

"Buğdayda büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü" denilen raporda, hububatta rekoltenin yüzde 10 ile 20 arasında düşük olmasının beklendiği ifade edildi.

KURAKLIĞIN ETKİSİ TÜM YIL DEVAM EDECEK

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, tarım sektöründe yaşananların sadece mevsimlik kuraklık olmadığını, yaz üretimini de etkileyecek bir sürecin başlangıcı olduğunu belirtti. 

Kuraklığın etkilerinin yıl boyunca devam edeceğini ifade eden Kiraz, "Tarım sektöründe yaşananlar sadece kış mevsiminin kurak geçmesi değildir. Sulama göletleri ve barajlar boş kaldı. Yeterince beslenemediği için yeraltı suları da yükselmedi. Bu durum sulanması gereken yazlık bitkileri olumsuz etkileyecek" dedi.

OLUMSUZ ETKİ İÇ ANADOLU'DA DAHA FAZLA

Kuraklığın devam ettiğini ifade eden Kiraz, "Kuraklığın Türkiye genelinde hububat ürünlerine olumsuz etkisi yüzde 20'nin üzerinde. İç Anadolu'da bu oran yüzde 30-35'i buluyor. Hububatın 3'te 1'i bu bölgede üretiliyor.

Bazı bölgelerde yüzde 40'ın üzerinde rekolte düşüşü var. Ülke genelinde üretilen 18,5 milyon ton buğdayın 6,5 milyon tonu bu bölgede üretiliyor. Sadece İç Anadolu'da 2 milyon ton düşük rekolte bekleniyor. Diğer bölgelerle birlikte bu yıl Türkiye buğday rekoltesinin 16 milyon tonun altına düşmesi bekleniyor" diye konuştu.

BUNDAN SONRA YAĞSA DA FARK ETMEZ

Fehmi Kiraz, bundan sonra yağacak yağmurların buğday ve arpa gibi hububat üretimine olumlu etkisinin olmayacağını, sadece daha fazla kaybı önleyeceğini ifade etti. 

Mercimek, nohut gibi bahar yağmurlarına bağlı olan bakliyat ürünlerinde de ciddi bir verim kaybının yaşandığını anlatan Kiraz, şunları söyledi:
"Tarla bitkilerinin yoğun olarak ekildiği bölgelerde büyük sıkıntı bekleniyor. Yazlık bitkiler sulanmazsa büyük sıkıntı olacak. Sulama göletleri ve barajlarda yeterince bu olmadığını yetkililer ifade ediyor. Konya ovası yeraltı suyu ile sulanıyor. Bu bölgede yeraltı suları kış mevsiminde beslenemediği için yetersiz kalacak. Sulanamayan tüm ürünlerde büyük sıkıntı olmasından endişe ediyoruz."

DON OLAYI MEYVEYİ VURDU

Mart ayı sonunda yaşanan don olayının meyve üretimini ciddi oranda etkilediğini dile getiren Kiraz, fındık, kaysı, kiraz, elma, erik, bademin en fazla etkilenen meyve ürünleri olduğunu söyledi. Kiraz, bazı meyve türlerinde yüzde 50 ile 80 arasında kayıp görüldüğünü kaydetti.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Fehmi Kiraz Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

Oguzhan Oruçoguzhanoruc_0023@hotmail.com:

Yoksa haşhaşilerin bedduasımı tuttu ki.=?

1
3
yanıtYanıtla
b.ç.bahric@mynet.com:

buğday ambarımız konya ovasına pancar ekmeye devam edin. pancar kdr toprağa zarar veren başka bir ürün yok. bazıları pancardan zengin oluyor, ama kendi ayaklarına kurşun sıktıklarının farkında değiller.

4
0
yanıtYanıtla
ERTANersoycolak_03@hotmail.com:

buğday para etmiyor napalım karın tokluğuna birilerini zenginmi edelim hangisi işime gelirse onu yetiştiririm.O KADAR

yanıt0
yanıt0
engin oruçenginoruc.1@hotmail.com:

Yoksa haşhaşilerin bedduaları mı tuttu?

0
3
yanıtYanıtla
samsunluozenpalet@hotmail.com:

çifçimizi ihya edeceğimize perişan ediyoruz.ekse ne olur ekmese ne olur.suriyelilere dağıtıcağınız paranı onda birini teşviğe dağıtsanız mahsulü ihraç eder paraya para demezdik.

1
0
yanıtYanıtla
ertansabotaj68@hotmail.com:

özellikle içanadolu bölgesinde etkisini çok göstermeye başladı b.ç arkadaşın dediği olabilir çünkü pancar üretimi çok fazla idi eğer kota uygulaması getirmeselerdi çoktan duman olmuştu toprağımız Alllahım rahmetini esirgemez inşaallah

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title