Haberler

Ziraat Odasından Anız Uyarısı

Güncelleme:

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, anız yangınlarının ciddi tahribatlara neden olduğunu belirtti.

Anız yangınları uyarısı sürüyor

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, çiftçilere anız uyarısı yaptı.

Doğan, anız yangınlarının ciddi tahribatlara neden olduğunu belirtti.

Doğan, yaptığı açıklamada " Batman ve çevresinde hububat hasadının başlaması ile birlikte anız yakmaları da başladı. Her yıl çeşitli kurumlar tarafından defalarca anız yakmanın zararlılarıyla ilgili çeşitli çalışmalar ve uyarılar yapılmasına rağmen yine de anız yakmalarının önüne geçilemiyor.

Batman ve yöresinde her yıl olduğu gibi yine haziran ayının başından itibaren hububat hasadı başladı.

Bizim çiftçilerimizden beklentilerimiz hasat sonrası anızlarını yakmak yerine anız parçalama makinaları ile anızın parçalanarak toprağa karışmazını sağlamaktır. Çiftçilerimizin anızı yakma yönteminde vazgeçmeleri gerektiğini belirtiyoruz.

Nitekim Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğünde anız sonrası sap parçalama makinaları mevcut olup isteyen çiftçilerimiz Tarım il müdürlüğüne müracaata bulunup sap parçalama makinalarını temin edip bu şekilde anızın toprağa karışmasını sağlayabilirler.

Sapların parçalanıp toprağa karışması sonucu toprağın tekstür yapısında iyileşme sağlanabildiği gibi toprağın organik maddesinde artırılmış olacaktır. Başka ir ifade ile toprağa bir nevi gübre sağlanmış olmaktadır.

Anızın yakılması sonucunda torakta toprak yapısını iyileştiren bir çok yarayışlı mikro organizmanın ölüp yok olmasına neden olmakta ve daha sonra bu yarayışlı organizmaların tekrar toprağa kazandırılması uzun yıllara alabilmektedir.

Nitekim topraktaki mikro organizmalar bütün olarak topraktaki faaliyetleri ile toprağı canlı tutmaktadır ve torak bunlarla canlıdır.

Anız yakmakla sadece toprağın içerisindeki Canlı organizmalara zarar vermekle kalınmamakta aynı zamanda toprak yüzeyinde v anız ortamında ve çevresinde yaşayan çok sayıda böcek, çekirge , kaplumbağa, tavşan, kuş yuvarlı, kuş yavruları gibi canlılarda maalesef canlı canlı yakılmaktadır.

Bu yönüyle anız yakmanın Dinimize göre de caiz olmadığı üreticilerimiz tarafından bilinmesi gerekmektedir" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title