Haberler

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın Açıklaması

"Finansal istikrarı gözeterek büyüme hepimizin hedefidir.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Finansal istikrarı gözeterek, büyüme hepimizin hedefidir. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Bizler de bundan sonra faizlerin aşağı yönlü seyir izleyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Ziraat Bankası sendikasyon kredisi imza töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aydın, Eurobond ihracı yapma niyetlerinin olduğunu dile getirerek, "Biliyorsunuz belli bir dönemin bilançosu ile çıkmak gerekiyor ve o bilanço döneminden belli bir süreye kadar da o işlemi bitirmek gerekiyor. Şu anda piyasa koşulları buna elverişli. Yıl sonu bilançosu yerine 2014 yılı ilk çeyrek bilançosuna göre o ihraca çıkabiliriz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir Eurobond ihracı konusunda bir planımız var" dedi.

2014 yılı ilk çeyrek rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Aydın, söyleyecekleri rakamların henüz denetimden geçmemiş rakamlar olduğunu belirtti.

Aydın şunları kaydetti:

"İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek kara sahibiz. Bu çeyrekte yaklaşık yüzde 10 daha fazla kar artışı olabilir. Geçen yıl kredilerde sektörün üzerinde büyümüştük. Bu çeyrekte de kredilerde ağırlığı kurumsal krediler olmak üzere sektörün üzerinde büyüyeceğiz. İlk çeyrekte yüzde 7 civarında kredi büyüme artışı gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. İlk çeyrek kredi büyümesine baktığımızda, Ziraat Bankası'nın yıllık bazda yüzde 25'in üzerinde olacağı görülüyor. Altını tekrar çiziyorum. Kullandırdığımız krediler üretime ve yatırıma verilen kredilerdir. Bankanın ilk çeyrekteki kredi artışı reel sektöre verilen kredilerden kaynaklanan bir artıştır. Bireysel kredilerde ciddi düşüşümüz var. Bireysel kredi artışı yüzde 0,8 civarında" dedi.

Ziraat Bankası'nın karlılığını nasıl artırdığını anlatan Aydın, Ziraat Bankası'nın aktifteki kredi portföyünün kendi büyüklüklerindeki diğer bankalara göre daha düşük olduğunu ve menkul değerlerin daha fazla olduğunu söyledi. Aydın, ilk çeyrek itibariyle bakıldığında menkul kıymet portföyünün aynı kaldığını, ancak kredi büyüklüğünün 60 milyar liradan 115 milyar liraya ulaştığını dile getirerek, bunun karlılıkta bankaya büyük avantaj sağladığına dikkati çekti.

Aynı zamanda etkin kaynak kullanımının da karlılıkta büyük avantaj yarattığını ifade eden Aydın, sadece mevduata bağımlı bankadan mevduat dışı kaynaklara da yönelmenin karlılığa olumlu yansımasını gördüklerini belirtti.

Baz etkisinin de karlılığa olumlu yansıdığına işaret eden Aydın, aynı zamanda hem gelir kalemlerini hem de faiz giderlerinin iyi yönettiklerini söyledi.

" Ziraat Bankası'nın karlılıkla ön plana çıkan bir banka olmasından ziyade sürdürülebilir ve kaliteli karlıkla ön plana çıkmasını istiyoruz" diyen Aydın, bir müşteriden değil, çok sayıda müşteriden ve çok farklı enstrümanlardan kazanmak istediklerini ifade etti.

İlk çeyrek rakamlarına bakıldığında 2014 yılında 2013 yılının üzerinde kar elde edebileceklerinin görüldüğünü dile getiren Aydın, Ziraat Bankası'nın dönüşüm projesini kendi iç kaynaklarıyla sağladığını ve kabasını bitirdiklerini anlattı.

Bankacılık sektöründe değişim ve dönüşümün hızlı olduğuna değinen Aydın, bankada dönüşümü tamamlandığını finansal iştiraklerde ise henüz bu dönüşümü tamamlamadıklarını, bu dönüşümün bilgi işlem ve operasyonel alanlarda olduğu bilgisini verdi.

"Bankalara yönetim kurulu üyesini sermayedar atar"

Ziraat Bankası'ndaki kredi artışlarının sektörün çok üzerinde olmasının iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Aydın, "Bir kamu  bankası olduğumuz için bunu yapmıyoruz. Kamusal hizmet için de yapmıyoruz. Bankanın bilançosunu, Ziraat Bankası büyüklüğündeki veya sektörün normlarına getirmek için yapıyoruz. Bankamız ölçeğindeki bankaların kredi büyüklüğü hala Ziraat Bankası'nın çok üzerinde sektörün üzerinde büyümezsek, bankayı küçültmek zorundayız. Çünkü sektörün kredi mevduat oranı yüzde 100'ün üzerinde olduğu halde biz e bu oran yüzde 80 civarında. Biz aslında bankanın bilançosunu normalleştiriyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklara faiz ödemesinin önemli olduğunu ve bankalara getirisi olacağını belirten Aydın, ancak bunun çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünmediğini ifade etti.

Balkanlar'da iki ülkede lisans başvurusu yaptıklarını ve yıl sonuna göre faaliyete geçebileceklerini anlatan Aydın, katılım bankacılığı konusunda, "Çok hızlı bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Çok uzun olmayacak bir zamanda katılım bankacılığı ile birlikte olacağız" dedi.

BDDK'nın kredi kartı ile ilgili bir çalışması hakkında konuşan Aydın, yasaya göre nihai düzenlemelerinin BDDK tarafından mayıs ayı sonuna kadar yapılacağını hatırlattı.

Bazı maddelerin uygulanabilmesi için teknolojik nedenlerden dolayı taleplerin olabileceğine işaret eden Aydın, "Daha açık olacağız, sözleşmeler daha net olacak, önceden bilgilendirmeler olacak. Tüketiciler neyi tercih edeceklerine daha iyi karar verecekler" diye konuştu.

Aydın, "dövizzedelerle" ilgili olabildiğince çözüm odaklı görüşmelerin yapıldığını ifade etti.

"Süleyman Aslan'ın Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeliğine seçilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Aydın, "Biliyorsunuz bankalara yönetim kurulu üyesini sermayedar atar. Bizim bankada da sermayedar atıyor. Söyleyeceğim budur" diye cevap verdi.

Ziraat Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda bilgi veren Aydın, Ziraat Bankası'nın yüzde 80'i hatta daha fazlasının  İstanbul'da olduğunu, Maslak'ta iki binalarının bulunduğunu ve Anadolu yakasında Maltepe'de bir bina kiraladıkları, finans merkezi  projesinin de süratle devam ettiğini söyledi.

"Bundan sonra faizlerin aşağı yönlü seyir izleyeceğini düşünüyoruz"

"Merkez Bankası'nın gelecek hafta Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimi olur mu?" sorusuna Aydın, şöyle cevap verdi.

"Finansal istikrarı gözeterek büyüme hepimizin hedefidir. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Bizler de bundan sonra faizlerin aşağı yönlü seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Beklentimiz bu yönde. Ben genel piyasa faizleri konusunda söylüyorum."

Yurt dışındaki ortaklıkları hakkında bilgi veren Aydın, "Sorunlu ortaklığımız yok sadece istediğimiz hızda gitmiyor. Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan'da yüzde 50-50 ortaklığımız var. Özbekistan ve Türkmenistan'da daha iyi gidiyoruz. Azerbaycan'da biraz ağır çalışıyor ortaklığımız. O ülkeleri asla terk etmek istemiyoruz. O ülkelerde Ziraat Bankası bankacılık hizmetlerine devam edecektir" dedi.

"Ora AVM"deki son duruma ilişkin Aydın, "Konu Yargıtay'da. Bir karar çıkmadı. Banka olarak Yargıtay aşamasını takip ediyoruz. İnşallah hem banka için hem de krediyi kullananlar için pozitif sonuçların olması için gayret gösteriyoruz" bilgisini verdi.

Sektörün ve Ziraat Bankası'nın takibe düşen kredi alacaklarına yönelik de görüşlerini paylaşan Aydın, şöyle konuştu:

"Şubat sonu itibariyle sektörün takipteki kredi alacak oranı yüzde 2,8. Sektörün kredi kalitesinde bozulma görmüyoruz. Ziraat Bankası'nın sorunlu kredilerinin içinde riski bankaya ait olmayan kredileri düştüğümüzde - (Devlet belli kurumlarının kullandırdığı, tahsil ettiğimizde devletin ilgili kurumlarına iade ettiğimiz krediler var. Kaynak bizim değil sadece muhasebesini tutuyoruz) - takipteki kredi alacak oranı yüzde 1,9, her şey dahil olduğunda yüzde 2,1 firma dahil olmadığında ise yüzde 1,5. Sektör bu rasyoyu takipteki alacaklarını satarak sağlıyor, biz satış yapmıyoruz."

Aydın, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 14'ün üzerinde ve özsermaye karlılığının ise sektörün üzerinde yüzde 16-17 olduğunu ifade ederek, halka arz planının sermayedarın kararı olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası'nın hem aktif hem de şube sayısı olarak büyümesini bu yıl da sürdüreceğini ifade eden Aydın, "Yıl sonu  itibariyle eleman alımı yapmayı düşünebiliriz. Geçen seneki kadar (4.500 kişi) almayız. Yarısı kadar personel alımını yıl sonu olmazsa 2015 yılı başında düşünebiliriz" dedi.

"800 milyon dolarlık sendikasyon kredisi"

Ziraat Bankası sendikasyon kredisi imza töreninde konuşan  Aydın, 2011 yılı sonunda başlattıkları yeniden yapılanma projesi, müşteri ve piyasa odaklı iş modeli ile mesafe katetmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Evrensel bankacılık yapmak yolundaki vizyonla, özellikle reel sektörün ihtiyaç duyduğu tüm finansal ürün ve hizmetleri, doğru değer önerileri sunma anlayışı ile müşterileriyle buluşturduklarını ifade eden Aydın, "Söz konusu bu yeniden yapılanma programımızın ana çıktısının, nihayetinde Ziraat Finans Grubu olmasını hedeflemekteyiz" dedi.

Aydın, 2013 yılında da devam eden finansal ve ekonomik faaliyetlerdeki küresel ölçekteki dalgalanmalara rağmen başarı ile devam ettirdikleri bilanço dönüşümü ve müşteri odaklı iş modeli ile sermaye verimliliği, karlılık ve etkinlik rasyoları ile sektörün en iyi örnekleri arasında yer aldıklarını dile getirdi.

Özkaynaklarıyla uyumlu ve dengeli bir bilanço yönetimini esas alan finansal yapılanma stratejisi içerisinde kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi için çalıştıklarını anlatan Aydın, şöyle konuştu:

" Bankamız, reel sektörün finansmanı için uluslararası kuruluş ve bankalardan sağladığı orta ve uzun vadeli kaynakların yanı sıra dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere 2013 yılında temin ettiği 700 milyon dolar karşılığı tutarında sendikasyon kredisini, bu yıl 800 milyon dolar karşılığı olarak yenilemiş bulunmaktadır.

Hem fiyat hem de katılımcı banka sayısı açısından başarılı olan sendikasyon işlemi, Ziraat Bankası'na olan güven ve ilgiyi gösteriyor. 21 ülkeden 39 bankanın katılımı ile 211,5 milyon dolar ve 430 milyon avro karşılığı toplam 800 milyon dolar seviyesinde sonuçlandırılan işlemin faiz oranının LIBOR+90 baz puan ve EURIBOR+90 baz puan."

Hüseyin Aydın,"Dönüşüm projemiz hedefleri arasında yer alan dış ticaret işlemlerinden daha fazla pay almak hususunda da kayda değer olumlu bir ivme yakalanmış, dış ticaretten aldığımız pazar payı yüzde 1-2'ler seviyesinden 2013 yılı sonunda yüzde 6'lar seviyesine ulaşmış olup artmaya devam etmektedir" dedi.

Nihai vizyonlarının Ziraat'i orta vadede global bir marka yapmak olduğunu vurgulayan Aydın,".Bunun için global düşünüp yerel davranmak konusundaki kabiliyetlerimizi geliştirerek bunun gereklerini yapıyor olacağımızdan emin olunuz. Sürdürülebilir güçlü büyüme hedefi doğrultusunda Ziraat Bankası'na olan ilgi ve güvenleri ile sendikasyon işleminde Bankamızı destekleyen tüm bankalara teşekkür ederim" diyerek sözlerini tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ziraat Bankası Hüseyin Aydın İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title