Haberler

Ziraat Bankası 9 Ayda 3,6 Milyar TL Kar Elde Etti"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 9 aylık döneminde net karımız yüzde 18 artışla 3 milyar 582 milyon TL ve 3. çeyrek karımız ise 1 milyar 152 milyon TL olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 9 aylık döneminde net karımız yüzde 18 artışla 3 milyar 582 milyon TL ve 3. çeyrek karımız ise 1 milyar 152 milyon TL olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Aydın, bankanın 3. çeyreğe ilişkin finansal verilerini değerlendirdiği açıklamasında, müşteri odaklı bir anlayışla iş modellerini ve bilançolarını geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Bireysel ve kurumsal çözüm önerileri ile çiftçilerden emeklilere, temel tarım ürünlerinin finansmanından tarımsal sanayi işletmelerine, reel sektördeki küçük ölçekli işletmelerden ülkenin en büyük firmalarına ve büyük projelerin finansmanına kadar; herkesin bankası olmak için, müşterilerine ve ülkeye değer katmak için faaliyetlerini geliştirdiklerini vurgulayan Aydın,  müşterileri ile birlikte verimli ve sürdürülebilir büyüme hedefi doğrultusunda bu yılın 9 aylık döneminde aktif toplamını yüzde 21, kredileri yüzde 28 artırarak reel sektör odaklı büyüme stratejilerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Müşteri ağırlıklı bilanço hedefiyle uyumlu olarak nakdi kredilerin aktif toplamı içerisindeki payını yüzde 60'ın üzerine çıkardıklarını belirten Aydın "Nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamında 239 milyar TL'yi aştık. 3. çeyrekte nakdi kredilerimiz 13,1 milyar TL artışla yüzde 8 büyüme kaydetti. Sektörün en büyük nakdi ve toplam kredi büyüklüğüne sahip bankası olduk" dedi.

Aydın, kurumsal kredi portföylerinde yüzde 24 paya sahip tarım sektörü dahil, ülkenin üretim potansiyelini artıran, istihdam sağlayan, cari dengeye destek olan imalat, enerji, ulaştırma, lojistik, turizm gibi sektörler başta olmak üzere reel sektöre finansman ve diğer bankacılık çözümleri sunmayı sürdürdüklerini kaydetti.

Girişimci bankacılık anlayışı ile KOBİ müşterilerine farklı ve yeni çözümler sunduklarını anlatan Aydın, bunu yaparken girişimci bankacılık kapsamındaki KOBİ müşterilerine etkin iş süreçleri ile bu çerçevede dizayn ettikleri ihtisas şubeleri kanalıyla hizmet verdiklerini söyledi.

Proje finansmanına yönelik kredilerle Türkiye'nin alt yapısının geliştirilmesine, üretim kabiliyeti ve istihdamının artırılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını aktaran Aydın, şu bilgileri verdi:

"Proje finansman büyüklüğümüz, eylül sonu itibariyle toplamda 6 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunuyor. Reel sektöre sağlanmakta olan finansman ve diğer bankacılık hizmetlerinin yanı sıra, bireysel bankacılığımızı da bireysel müşterilerimizin ömür boyu bankacılık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlayıp geliştiriyoruz. 30 milyona yakın müşterisi ile bireysel bankacılıkta da söz sahibi olmak yönünde ilerlemeyi sürdürüyoruz."

"Takipteki kredi rasyomuz sektör ortalamasının altında"

Hüseyin Aydın, takipteki kredilerden herhangi bir satış yapılmamasına karşın kredi kalitelerinin olumlu seyrini sürdürdüğünü belirtti.

Bankanın risk iştahını kurumsallaştırmaya devam ettiğini ifade eden Aydın, bu kapsamda teknoloji ağırlıklı alt yapılarını, değişen koşullara uygun olarak güncelleyip geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

Aydın, şöyle devam etti:

"Sadece takipteki kredi rasyosunun değil aynı zamanda risk maliyet rasyosunun da olumlu seyri, kredi süreçleri yönetim araçlarımızın etkinliğini ve kredi kalitemizin sürdürülebilirliğini teyit etmektedir. Yüzde 1,6 ile sektör ortalamasının yaklaşık yarısı düzeyindeki takipteki kredi rasyosu ve şu anda 0,5 puan olan risk maliyetimiz de kredi kalitemizin sürdürülebilir olduğunu teyit eden en net göstergelerdendir."

Tabana yaygın mevduat ve çeşitlendirilmiş kaynak yapılarını sürdürdüklerini kaydeden Aydın, yeni mevduat ürünlerini müşterilerine sunarak ekonomideki kıt kaynak olan tasarrufun geliştirilmesine katkı sağladıklarını dile getirdi.

Müşteri odaklı stratejileri ile uyumlu olarak bilançolarının kaynak yapısını geliştirmeye devam ettiklerini aktaran Aydın, "Mevduatımızın büyüme oranı, 3. çeyrekte yaklaşık yüzde 10 ve 9 aylık dönemde  yüzde 23 olarak gerçekleşmiştir. 3. çeyrekteki mevduat büyümemiz, kredi büyümesinin üzerinde ve 16,8 milyar TL olmuştur. Mevduatın yanı sıra yurt dışı dahil olmak üzere; mevduat dışı kaynak temini ile kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi süreci devam ediyor" dedi.

Değişim süreci boyunca; uluslararası finans kurumlarından uzun vadeli, toplam 2 milyar dolar dolayında kredi temin edildiğini açıklayan Aydın, bu kredilerin özellikle KOBİ müşterilerinin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarla karşılanmasında kullanıldığını söyledi.

"Maliyet/gelir rasyomuz yüzde 40'ın altında"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, yaklaşık 4 yıldır sürdürmekte oldukları değişim ve dönüşüm projesini, tamamen kendi kaynakları ile gerçekleştirdiklerini anlattı.

Gerçekleştirmekte oldukları değişim sürecinin gerektirdiği yatırım ve işletme giderlerine rağmen; güvenli bir şekilde sektör ortalamasının altında seyretmekte olan ve halihazırda yüzde 40'ın altında bulunan maliyet/gelir rasyosunun, maliyetlerin ve gelirlerin doğru yönetilmekte olduğunu teyit ettiğini bildirdi.

Operasyon merkezi dahil olmak üzere şube dışı hizmet kanallarına taşımakta oldukları işlem oranını yüzde 80'lerin üzerine çıkardıklarını belirten Aydın, "Böylelikle ölçek ekonomisinden yararlanarak hizmet kanallarımızın etkinliği ve verimliliğini yükseltiyoruz. Artık şubelerimizde; müşteri ilişki yönetimi daha etkin yapılabilmektedir. Türkiye'de 400'den fazla yerleşim biriminde tek banka olmak üzere eylül sonu itibarıyla 1.776'ya ulaşan yurt içi şube ağı, 6.443'e ulaşan ATM'si, internet şubesi, Ziraat Cep Şubesi ve çağrı merkezi ile her yerde herkese bankacılık hizmetlerini ulaştırmaya, müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Son 1 yıllık dönemde yurt içi şube sayısını 115, ATM sayısını ise 509 adet artırdık" diye konuştu.

Aydın, devam etmekte olan değişim sürecinde; kredilerini yüzde 154 ve şube sayısını yüzde 24 artırdıkları bilgisini verdi.

Çalışan sayısını aynı seviyede tutarken verimliliği artırmayı başardıklarına işaret eden Aydın, şube ve personel başına kredilerde sırasıyla yaklaşık yüzde 105 ve yüzde 150 artış sağladıklarını, şube ve çalışan başına verimliliklerdeki iyileşmelere devam ettiklerini aktardı.

"Dokuz ayda karımız yüzde 18 artışla 3 milyar 582 milyar TL oldu"

Gerek yurt içi gerek yurt dışı iştirak ve ortaklıklarla finans grubunun faaliyetlerini geliştirmeyi sürdürdüğünü anlatan Aydın, "Yurt dışında Kosova ve Karadağ'da da faaliyete geçerek faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 18'e, hizmet noktasını da 96'ya çıkarmış bulunuyoruz. Balkanlarda ve Orta Asya'da büyüme ve daha etkin bankacılık yapma stratejimizi sürdürüyoruz. Yurt dışında hizmet verdiğimiz her ülkede, o ülkenin 'yerli' bankası olmayı hedefliyoruz. Dünyanın en yaygın Türk bankasıyız. Önümüzdeki dönem yurt içi ve yurt dışı iştiraklerimizin etkinliğini artırarak konsolide bilanço ve gelir tablomuza katkılarını artırıyor olacağız. Böylelikle 'global Ziraat müşterisi' hedefimize adım adım yaklaşıyor olacağız" dedi.

Yurt dışında yaygın hizmet ağı ve geniş muhabir banka ağı ile dış ticaret işlem hacmini artırmaya devam ettiklerini sözlerine ekleyen Aydın, Ziraat Bankası'nın dış ticarette; değişim süresi boyunca; yaklaşık yüzde 2 olan pazar payının yüzde 9'a yükseldiğini belirtti.

Aydın, karlılık ve verimlilik içerisinde istikrarlı olarak büyümek ana yönetim stratejileri çerçevesinde, karlılık ve verimlilik göstergelerinde sektörün en iyi bankası olduklarını ifade etti.

Karlılık ile desteklenen güçlü sermaye yapısı ile ülkenin gereksinim duyduğu finansman ihtiyaçlarını karşılamak ve tasarrufun geliştirilmesine destek olmak için azimle çalışmalarını sürdüreceklerini anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 9 aylık döneminde net karımız yüzde 18 artışla 3 milyar 582 milyon TL oldu. 3. çeyrek karımız ise 1 milyar 152 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İhtiyaçlara uygun olarak geliştirilen iş modeli ve bilanço yönetimi ile gerçekleşen olumlu mali performansın son yıllardaki seyri sonuçların bir kerelik değil sürdürülebilir olduğunu göstermektedir. Karın önemli bir bileşeni olan ücret ve komisyon üretiminde; ölçülü, adil, açık ve hesap verebilirlik çerçevesindeki stratejimizi sürdürürken geliştirdiğimiz iş hacmiyle orantılı olarak gelişim sağlamaya devam edeceğiz. Ücret ve komisyon uygulamalarımızla sektörün en iyi uygulamalarına örnek teşkil edeceğiz."

"Büyüklük yarışına girmeden büyük olmaya devam edeceğiz"

Ziraat Bankası olarak bilanço büyüklüğünde, nakdi ve toplam kredi, mevduat, konut kredisi, ihtiyaç kredisi, kar rakamı ve şube sayısında sektörün bir numaralı bankası haline geldiklerine dikkati çeken Aydın, büyüklük yarışına girmeden büyük olmaya devam edeceklerini söyledi.

Sermaye yeterlik rasyosunun kredileri sürdürülebilir bir şekilde büyütmeye imkan verdiğine işaret eden Aydın, "Bu sonuçların, sermayesinin tamamı kamuya ait olan bir banka olmamız itibarıyla da ayrıca önemi bulunmaktadır. Emanet alınmış olan kamu sermayesinin doğru ve etkin yönetim ile güçlendirilmesi, 'Ziraat'in piyasa değerinin yüksek ve ülkenin en önemli aktifleri arasında olması, en önemli yönetim stratejilerimiz arasında yer almaktadır" dedi.

Hüseyin Aydın, "Ziraat Bankası, sergilemekte olduğu olumlu performansın orta ve uzun vadede de sürdürülebilir olmasını sağlamak için iş modelini; dinamik, küresel ve dahili makro çerçeve ile uyumlu ve rekabete açık kurmaktadır ve bunu sürdürecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Ziraat Bankası Hüseyin Aydın Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title