Haberler

Zincirli Höyük'te Kazı

Gaziantep'in İslahiye İlçesine Bağlı Zincirli Köyü Sınırları İçinde Yer Alan Zincirli Höyük'te, Beşinci Ayak Kazı Çalışmaları Başladı

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Zincirli köyü sınırları içinde yer alan Zincirli Höyük'te, beşinci ayak kazı çalışmaları başladı.

Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davit Scholen başkanlığındaki ekip tarafından Chicago Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan kazılar 6 hafta sürecek. Zincirli Höyük'te ilk kazı çalışmaları 20 Ağustos 2006 tarihinde başlamış ve 5 hafta sürmüştü. Kazı başkanı Scholen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 kişilik ekibiyle tarihi dokuya zarar vermeden, çok titiz bir çalışma yapacaklarını ifade ederek, 'Bu yıl özellikle geçen yıl açtığımız kazılara devam edeceğiz. Amacımız, Zincirli Höyük'teki tarihi ve kültürel eserleri gün yüzüne çıkartabilmek. 2007 yılında yaptığımız 5 haftalık bir çalışmayla tarihi kentin duvarının yaklaşık 45 metresini ortaya çıkartmıştık. Bu yıl da özellikle tarihi şehrin güney tarafında çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu bölgede Yüksek Kutamuva, Kral 2. Panamuva ve M.Ö. 730 dönemine, yani Demir Çağı'na ait evleri, saray ve şehir kapılarını bulmayı umuyoruz' dedi. Scholen, kazıda kendilerini yalnız bırakmayan yetkililere de teşekkür etti. Zincirli Köyü Muhtarı Resul Kılıç da köylerindeki kazıyla ilgili memnuniyetini dile getirerek, 'Köyümüzde kazı yapılması ve tarihin ortaya çıkarılması çok güzel. Köyümüzdeki işsiz gençler birkaç ay da olsa çalışma imkanı buluyor' dedi. Zincirli Höyük kazısının 5 yıl daha sürmesi planlanıyor.

(BE-ZEY-SU) - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title