Haberler

Oruç Baba Türbesinde Mutlu Son: Zincirler Kırıldı, Kapılar Açıldı

Güncelleme:

Geylani Vakfı gönüllüleri, Oruç Baba Türbesi'nin içinde bulunduğu Ümmi Sinan Tekke arsasının kapılarını zincirle kapatmıştı. Zincirler kırıldı, kapılar açıldı.

Oruç Baba Türbesi'nin içinde bulunduğu Ümmi Sinan Tekke arsasını Geylani Vakfı gönüllüleri geçtiğimiz günlerde kapılarını zincirlerle kapatmışlardı. Sabah saat 11.00 sıralarında türbe çevresine polis ve zabıta ekipleri sevk edildi. Fatih Belediyesine bağlı zabıta ekipleri kapıları zincirleri demir makası ile keserek açtı.

Ekipler daha sonra bir iş makinesi ile Ümmi Sinan Tekke arsasında Geylani Vakfı gönüllülerinin kullandığı kulübeyi yıktı.

Kapıların açılmasının ardından mahalleli daha önce arsada bulunan tahta bankları tekrar eski yerlerine taşıdı. Bazı vatandaşların Oruç Baba türbesi önünde dua ettikleri görüldü.

"TEKKE YAPARAK, 2,5 TRİLYON HARCAYACAKTIK"

Vakıf gönüllüsü Kuddusi Usta, sabah saatlerinde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in çalışmanın olduğu bölgeye izinsiz olarak girdiğini belirterek, "Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Partiye ve bu camiaya zararlı bir adamdır. Sabah saatlerinde buraya gelerek 'Ben hukuk ve kanun tanımam' dedi. Kapıyı kırarak içeriye girdi. Bizim her şeyimiz yasaldır. Kültür Turizm Bakanlığının görevlendirdiği arkeolog kazı yapacaktı. Akşam yaptığımız kazıyı belediye ekipleri korsan bir şekilde gelip kapattı. Olay bundan ibarettir. Belediyenin elinde hiçbir karar yoktur. Buraya tekke yaparak yaklaşık 2 buçuk trilyon para harcayacaktık. Onu da 10 yıl sonra kontrat bitiminde icabında bırakıp gidebileceğiz" dedi.

"BAKANLIK İSTEDİĞİ İÇİN PARKI KAPATTIK"

Bir basın mensubunun "Kapının kapatılıp, türbeye girişlerin engellediğiniz söyleniyor" sorusuna vakıf gönüllüsü Kuddusi Usta, "Kapıların kapatılması Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koştuğu şartlardan birisi, çevre güvenliği alınmadan kazı yapılmayacak denildi. Biz kafamızdan yapmadık. Kanunen gerekli yoksa biz neden kapatalım" diye cevap verdi.

"VATANDAŞLARI AYAKANDIRAN MUSTAFA DEMİR'DİR"

Bir başka basın mensubunun da "Vatandaşın buradaki ısrarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise Usta, "Burada 10-15 kişi vardı. Belediye Başkanı özellikle geliyor ve zabıtalara kapıların zillerini çaldırıyor. Buradan söylüyor. Neden dışarı çıkmıyorsunuz? Bu park sizin değil mi? Halkı ayaklandıran Mustafa Demir'dir. Buraya toplama insanlar getirdiler. Buraya sol örgütlerden insanlar getirilip eylem yaptırdılar. Halkı özellikle örgütleyen odur. Sayın Cumhurbaşkanı bunu bilmesi lazım. Burada halkı kışkırtan Mustafa Demir'dir" diye konuştu.

VAKIF BİZİM NE KADAR DİRENECEĞİMİZİ TEST ETTİ

Mahallede oturan avukat Arman Yılmaz ise kendilerinin tek yeşil alanının bu park olduğunu vurgulayarak, "2013 yılında Geylani vakıfına burası 10 yıllığına 2 milyon 300 bin TL ihya bedeli ile Ümmi Sinan Tekkesini ihya etmesi için kiralanmış görünüyor. Buranın aylık kira bedeli 250 TL'dir. Biz mahalleli olarak bu yeşil alanın tekkeye dönüştürülmesini istemiyoruz. Bunun için dava açtık. Davada yürütmeyi durdurma talep ettik. Mahkeme şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün savunmasını bekliyor. Savunma sonrasında buradaki işin yürütmeyi durdurması ile ilgili bir karar verecek. Ancak bu karar beklenmeden kazı çalışmaları başladı. 12 gün önce parkın çevresi kapatılmak istendi. Daha sonra arkeolog olmadan kazı yapıldığı için durumu belediye ve diğer görevlilere bildirerek durdurulmasını istedik. Vakıf bizim bu arada ne kadar direneceğimizi test etti. Dün belediye ekipleri gelerek burada kazılan yeri doldurttu. Bugünde buranın kapılı olmasının doğru olmadığını söyleyerek, kapıları sökerek halka açtı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Demir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title