Haberler

Zimbabve'de Darbenin Ardından Ses Getiren Kare! Yere Oturtulan Polislerin Başında Askerler Var

Güncelleme:

Zimbabve'de darbe sonrası bir avukatın ofis penceresinden çektiği karede, yerde oturmuş bekleyen polisler ve başlarındaki askerler dikkat çekiyor.

Afrika ülkesi Zimbabve'de yönetimi ele geçiren Ordu, gözaltında tuttuğu Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin yerine geçecek ismi arıyor. Reuters haber ajansı, ülkenin bıçak sırtı saatlerden geçtiğini bildiriyor.

EN SES GETİREN FOTOĞRAF

Darbe sonrası en çok ses getiren fotoğraf, bir avukat tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Fadzayi Mahere'nin ofis penceresinden çektiği karede, yerde oturmuş bekleyen polisler ve başlarındaki askerler dikkat çekiyor.


Devlet başkanı Mugabe'nin First Lady Grace Mugabe'yi yardımcılığına getirmesi, 40 yıllık iktidarının sonlanmasına yol açtı. Darbeci generallerin amacı, Mugabe ailesini yönetimden tamamen uzaklaştırmak. Buna 41 yaşındaki oğul da dahil.

GÖZLER ZANU-PF'DE

Şimdi gözler, iktidar partisi ZANU-PF'nin Mugabe'nin yerine kimi aday göstereceğinde.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, iktidar partisinin orduyla pazarlık halinde olduğunu açıkladı. Mahamat, "İktidardaki parti bünyesinde bazı sorunlar olduğunu biliyoruz. Belki de mecut Başkan Mugabe'nin yerine birini arıyorlar. Anlaşmazlıklar var fakat umuyoruz ki sorun kan akmadan çözülür" dedi.


"TİMSAH" ADAY GÖSTERİLEBİLİR

'Timsah' lakabıyla bilinen 75 yaşındaki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın, geçen hafta Mugabe tarafından görevden alınması üzerine ordu darbe tehdidi savurmuştu. Mnangagwa, muhtemel adaylardan biri olarak görünüyor.


FIRST LADY'Yİ SUÇLADILAR

İktidar partisi ZANU-PF doğrudan First Lady Grace Mugabe'yi suçlayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, "First Lady, Grace Mugabe şu anda Zimbabve'de. Ülke dışında olduğuna dair bazı haberler çıktı, bunlar gerçeği yansıtmıyor. Olayların gelişmesinde etkisi oldu mu peki? Evet, çok katkısı oldu" denildi.

First Lady, aşırı harcamaları nedeniyle ülkede 'Gucci Grace' olarak biliniyordu.

BÖLGESEL VE ULUSLARARASI HAMLELER

Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu (SADC), krizi görüşmek üzere acil toplandı. Toplantıda Angola, Tanzanya, Zambiya ve Güney Afrika'nın dışişleri bakanları buluştu. Afrika'dan 15 ülkenin üyesi olduğu SADC, siyasi krizler ve bölgesel sorunlara müdahale ediyor.


Yerel medya, Güney Afrika lideri Jacob Zuma'nın temsilcilerinin Zimbabve'nin başkenti Harare'ye ulaştığını bildiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Zimbabve'deki güçlere itidal çağrısında bulundu ve şiddet kullanılmamasını istedi.

Salı gecesi başkent Harare'de kontrolü ele geçiren ordu birlikleri, sabahın ilk saatlerinde de başkanlık sarayı, meclis gibi yerlere giden yolları kesmişti. Hemen ardından da Mugabe'nin gözaltına alındığı duyurulmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Robert Mugabe Güney Afrika Ordu Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Osuruk:

SAKLANDIĞI YERDEN TELEFON DAN CANLI YAYIN YAPMAMIŞ MI BAŞKANLARI...

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title