Haberler

Zeytinin Yeşilinde İhracat Arttı, Siyahında Azaldı

Güncelleme:

Türkiye'de, zeytin ihracat sezonunun ilk çeyreğinde, bu ürünün yeşilindeki dış satım bir önceki sezona nazaran yüzde 9 artarken siyahında aynı oranda azalma oldu.

ZAFER AKPINAR - Türkiye'de, 1 Ekim 2014'te başlayan zeytin ihracat sezonunun ilk çeyreğinde, bu ürünün yeşilindeki dış satım bir önceki döneme göre yüzde 9 arttı, siyahında ise aynı oranda azalma kaydedildi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre, Türkiye'nin, 1 Ekim 2013-30 Eylül 2014 tarihlerini kapsayan ihracat sezonunda, siyah zeytinin dış satımı miktar olarak bir önceki döneme kıyasla yüzde 6 artışla 64,8 bin tona çıktı. Yeşil zeytin ihracatı da yüzde 2 azalmayla 14,8 bin tona geriledi.

Parasal değer olarak ise siyah zeytin yüzde 9'luk yükselişle 107,3 milyon dolar, yeşili de yüzde 1 artışla 29 milyon dolara yükseldi.

Sezonun ilk çeyreğinde zeytin dış satımı

Zeytinde, 1 Ekim 2014'te başlayan dış satımı sezonun ilk çeyreğinde ise yeşilinin ihracatı, siyahına oranla artış gösterdi. Yeşil zeytin dış satımı, bir önceki sezonun aynı dönemine nazaran yüzde 9 artarak 3 bin 995 tona, değer olarak ise yüzde 15 yükselmeyle 7 milyon 540 bin dolara ulaştı.

Geçen sezonu yüzde 2 azalmayla kapatmasına rağmen iyi bir çıkışın yakalandığı yeşil zeytine en fazla talep, bin 741 tonla Irak'tan geldi. Bu ülkeye yapılan dış satım, yüzde 21 artış gösterdi.

Bu üründe en fazla ihracat artışı yaşanan ülke 11 katlık yükselişle Tacikistan oldu. Bu ülkeyi yüzde 963'lük artışla Macaristan izledi.

Siyah zeytinde ise geçen sezonki yüzde 6'lık artışın ardından düşüş yaşandı. Dış satımı yüzde 9 azalan siyah zeytin ihracatı 15 bin 317 tona geriledi. Bu ürüne en fazla talep, 3 bin 769 tonla Romanya, 2 bin 959 tonla Almanya'dan geldi. - Balıkesir

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Eylül Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title