Haberler

Zeytincilik Sektöründe Büyük İşbirliği

Türkiye'nin yakın gelecekte dünya ikinciliğini hedeflediği zeytincilik sektöründe, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü sektörel çalışmalarda işbirliği yapacak.

EZZİB Başkanlığı'na seçildikten sonra başta TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ayvalık Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret Borsası başta olmak üzere zeytincilik sektöründeki kurumlarla işbirliğini arttırma çabası içinde olan Gürkan Renklidağ, EZZİB Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Türkiye'nin zeytincilik sektörüne 2000 yılı sonrasında büyük yatırım yaptığını ve zeytin ağacı varlığı sayısını 90 milyondan 170 milyona çıkardığını belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliğini, zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedeflediklerini bu hedefe ulaşmada AR-GE, fidan üretimi konularında yoğun çalışmalar yapan Zeytincilik Araştırma İstasyonu'nun çalışmalarını çok önemsediklerini kaydetti.

Türkiye'nin zeytincilik sektöründe bundan sonraki süreçte yapacağı yatırımlarda sertifikalı ve doğru zeytin çeşidi üretiminin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Renklidağ, "Zeytin fidanı yetiştiricilerine, virüs, hastalık ve zararlılardan ari özel seralarda damızlık parseller oluşturan Zeytincilik Araştırma İstasyonu'nun çalışmaları, Zeytinyağı tadım panelist grubunun etkinlikleri, Sektörün talep ettiği özellikle sofralık zeytin çeşitlerinin ekonomiye kazandırılması ve Türkiye'nin zeytincilik sektöründeki hedeflere ulaşmasında anahtar rol üstlenecek. Zeytincilik Araştırma İstasyonu'nun sektör için yürüttüğü başarılı çalışmalara desteğimiz bundan sonraki süreçte de devam edecek" şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Ünal Kaya ise, sertifikalı zeytin fidanı üretimi, dünya zeytin koleksiyonunun kurulması ve yönetimi, Akreditasyon aşamasında olan Zeytinyağı tadım panel grubunun zeytinyağı kalitesinin iyileştirilmesi konusunda öncülük yapması, Türkiye'de sofralık zeytin tadım panelisti eğitimi, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programından ki projeleri, Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu Projesi, Fuar ve Tanıtım Organizasyonları konularında Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu'nun yürüttüğü çalışmalar hakkında EZZİB Yönetim Kurulu'nu bilgilendirdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Ayvalık Aydın Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title