Haberler

Zeytin, Zeytinyağı ve Ekolojik Ürünler Fuarları Açıldı

Ekolooji İzmir ve Olivtech Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda birarada açıldı.

Ekolooji İzmir ve Olivtech Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda birarada açıldı. Kişi başı 1.5 kilogramlık zeytinyağı iç tüketiminin artması gerektiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, temiz bir çevre, yeterli ve sağlıklı gıdanın önem kazandığı dünyada, "Ben para kazanayım da gerisi ne olursa olsun anlayışıyla doğayı, suyu, toprağı kirletme anlayışı artık ortadan kalkmalı" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ'ın organize ettiği EKOLOJİ İzmir- 5'inci İzmir Organik Ürünler Fuarı ile Olivtech- 4. Zeytin, Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı törenle açıldı. Bir arada açılan iki fuar 13 Nisan'a kadar açık kalacak. Toplam 11 bin 200 metrekare alandla gerçekleştirilen fuarlarda 286 firma katıldı.

İki fuarın ortak yapılan açılış törenide konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, bir yıl önceye göre zeytin ve zeytinyağı sektöründe sorunların değişmediğini söyledi. İhracatla ilgili sıkıntıların sürdüğünü belirten Aydoğan, şöyle konuştu:

"Akdeniz zeytinyağı üretiminde ikinci, belkide birinci olabilecek potansiyele sahibiz. İç tüketimi arttırmalıyız. Bugün kişi başına 1.5 kilogramlık iç tüketimle bu işi başarmamız zor. Sektörde kapanan fabrikalar var. Bunlara üzülüyoruz."

Çevre ve gıdanın dünyanın ortak sorunu olduğunu belirten Aydoğan, ülke olarak temiz topraklar, hava ve su için elden gelenin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aydoğan, "Ben para kazanayım da gerisi ne olursa olsun' anlaşıyla doğayı, suyu, toprağı kirletme anlayışı artık ortadan kalkmalı. Bu anlayış kendi çocuklarını farkına varmadan öldürür. Ulusal birlik içinde bu sorunla başetmeliyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak arıtmalara, temiz su dağıtımına çok para harcadık. Elimizden geleni yaptık. Ülkeyi temiz tutmalıyız" dedi.

Aydoğan, ekolojik ürünlerin önemine dikkat çekerek, çocukların geleceği için desteklenmesi gerektiğini söyledi. Konuşmanın ardından Aydoğan, Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs kurdeleyi keserek iki fuarın açılışını yaptı.

Vali Yardımcısı İçten ve Başkan Vekili Aydoğan, fuardaki standları gezerken, zeytinyağlarına ekmek banarak tadlarına baktılar. Daha sonra ikram edilen zeytinyağıyla yapılan baklavdan yiyen Aydoğan ve İçten, Tire Süt'ün standında süt, Tarhana Baba olarak tanınan Uşaklı Mustafa Yeldanlı'nın standa tarhana çorbası içti.

İZFAŞ tarafından konaklaması karşılanan fuarlara Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, İran, Irak, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen, Yunanistan'dan alım heyetleri gelecek. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı kanalıyla da ABD ve Breziya'dan da firmalar gelecek. Giriş ücreti 5 TL olar belirlenen, profesyoneller ve son tüketiciye yönelik olarak düzenlenen fuarlar 13 Nisan tarihnde kapanacak. Fuarlar saat 10.00-20.00 arasında gezilebilecek.

EKOLOJİ İzmir Fuarı'ndaki standlarlda sadece organik sertifakıl ürünler yerladı. Türkiye'nin farklı illerinden organik gıda, organik temizlik, organiz kozmetik, organik mobilya, organik dekorasyon, organik oyuncak ürünleri fuarda stand açtı.

Olivtech İzmir Fuarı'nda ise, zeytin, zeytinyağı, fidan, tohum, gübre, şişe, kasa ve bidan, ambalaj malzemeleri, üretim teknolojileri, saklama üniteleri, gıda analiz laboratuvarları, zeytin işleme makinaları ve ekipmanları sergilenmeye başlandı. Öte yandan İzmirli gazeteci ve çevre yazarı Ahmet Aydın Akarsu, '1000 yıllık zeytin ağaçları' fotoğraf sergisini de fuar bünyesinde açtı. Fuar kapsamında zeytin ve zeytinyağı ekonomisi, organik tarım ve bitki koruma, zeytinyağı üretim teknolojileri konulu paneller gerçeleşecek. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Aydoğan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title