Haberler

Zeytin Alanlarına İlişkin Kanun Değişikliğine Tepki

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Doğan, 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle zeytin alanlarının 25 dekar olarak kabul edileceğini belirterek, "Bu alanın altında kalan zeytin alanları yasa ile rant odaklı ticari faaliyetlerin gözbebeği olan enerji ve maden şirketlerine açılarak talan edilecektir” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Doğan, 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle zeytin alanlarının 25 dekar olarak kabul edileceğini belirterek, "Bu alanın altında kalan zeytin alanları yasa ile rant odaklı ticari faaliyetlerin gözbebeği olan enerji ve maden şirketlerine açılarak talan edilecektir" dedi.

Doğan, TBMM Alt Komisyonu'nda görüşülmekte olan 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında zeytinin dünyanın bütün alanlarında üretimi mümkün olmayan ve yalnızca Akdeniz'in kuzey bölgesinde yetişebilen tarımsal bir ürün olduğuna dikkati çekti. Doğan, dünyadaki zeytin üretiminin yüzde 95'lik bir oranla Kuzey Akdeniz ülkelerinde gerçekleştiğini belirterek, bu ülkelerin başında İspanya yüzde 26'lık oranla birinci sırada yer alırken, İtalya'nın yüzde 23, Yunanistan'ın yüzde 15, Türkiye'nin yüzde 9, Tunus'un yüzde 8, Fas'ın yüzde 5'lik oranlarla zeytin üretimi gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 7 milyon 984 bin 926 dekar zeytin alanı olduğunu kaydeden Doğan, ağaç sayıları 2011 verilerine göre 156 milyon civarında iken 2011'den sonra dikilen zeytin ağaçlarıyla beraber bu sayının 200 milyona ulaştığına vurgu yaptı. Doğan, zeytinyağı üretiminin dünyada 1 milyon 500 ton civarında olduğunu ve Türkiye'deki üretimin 200 bin ton olduğunu kaydetti. Zeytinyağı üretiminin yapıldığı ülkelerde kişi başı zeytinyağı tüketimi 10-12 litre iken, Türkiye'de bu rakamın 2 litre olduğuna dikkat çeken Doğan, Türkiye'nin önemli bir ham yağ ithalatçısı olduğunu ve zeytinyağının bu açığı kapatmakla birlikte zeytinyağında dış ülkelere ihtiyaç olmadığını bildirdi.

3573 sayılı "Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılatılması" hakkındaki yasada 1 dekarlık alanda 10 adet zeytin ağacı olması durumunda mevcut arazinin zeytin alanı olarak kabul edildiğini anımsatan Abdullah Doğan, şöyle devam etti:

"Şuan TBMM'nin alt komisyonunda görüşülmekte olan 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle zeytinin alanları 25 dekar olarak kabul edilecek, bu alanın altında kalan zeytin alanları yasa ile rant odaklı ticari faaliyetlerin gözbebeği olan enerji ve maden şirketlerine imara açılarak, talan edilecektir. Ülkemizde zeytin bahçelerinin ortalama büyüklüğünün 12 dekar olduğu dikkate alındığında, bu yasayla beraber zeytin varlığımızın yarısı yasanın kapsamı dışına çıkacaktır. Bu yasa, hükümetin zeytincilikte önüne koyduğu dünya ikinciliği hedefi ile örtüşmemektedir. Bu yasa ile önemli bir tarım, sanayi, ticaret ve istihdam alanı olan zeytincilik sektörü büyük ölçüde zarar görecektir. Yaşamlarını zeytinliklerden sağlayan çiftçiler mağdur olacaklardır. Zeytin ağaçlarının sökülmesi sonucunda toprak yapısı bozulacak ve alanlar erozyona açık hale gelecektir. Tasarının kanunlaşması halinde ülkemizde istihdam azalacak, yağ açığı daha da artacak, tarım toprakları amacı dışında kullanılacaktır. Bütün bu bilimsel gerçeklerden dolayı 'zeytin alanlarının talanına hayır' diyoruz. TBMM Alt Komisyonu'nda görüşülmekte olan yasanın derhal geri çekilmesini talep ediyoruz." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ziraat Mühendisleri Odası Çukurova Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title